You are currently viewing Placki dyniowo-ziemniaczane

Placki dyniowo-ziemniaczane

()

Odkąd po raz pierwszy kupiłam dynię i wreszcie zaczęłam testować i wymyślać różne przepisy z tym warzywem w roli głównej, od razu ją pokochałam! Pyszna, zdrowa i naprawdę prosta w przygotowaniu. Na dodatek można z niej tyle wyczarować, że głowa mała… Na przykład delikatne i super smaczne placki dyniowo-ziemniaczane z pieczonej dyni. Taka odsłona placków moim domownikom przypadła do gustu, sama też będę do nich wracać bardzo chętnie. Bo są szybkie i proste w wykonaniu. No może poza tarciem ziemniaków, to jest najmniej lubiana przeze mnie czynność… 😉

Tylko przekrojenie dyni to ciężka sprawa. Im większa, tym gorzej, ale ostry nóż i zawzięcie Ani dały radę. Ogarnęłam już dwie dynie hokkaido, dynia zwyczajna mniejszego kalibru (na zdjęciu) jeszcze czeka na swoją kolej. Smak dyni hokkaido, japońskiej kuzynki dużo mniejszej od tradycyjnej dyni, to podobno smak pieczonych jadalnych kasztanów. Co prawda, nie jadłam ich nigdy, więc trudno mi to ocenić, ale smakuje wyjątkowo dobrze sama w sobie. Jest mączysta jak ziemniak, a w przeciwieństwie do innych odmian jej skórka jest jadalna i szybko się gotuje/piecze. O rodzajach dyni planuję w przyszłości więcej napisać, dziś jednak nie wiem o nich za wiele. Ale planuję to zmienić.

Składniki na rodzinną porcję:

  • ok 650 g ziemniaków (3 duże)
  • 300-330 g puree z pieczonej dyni (u mnie ze skórką i nie była zbyt dokładnie rozdrobniona, jedynie rozciśnięta na tarce)
  • 1 jajko
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Odciśnij ręką i odlej (lub na sitku) część wody z ziemniaków.
  2. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  3. Smaż na oleju na złotobrązowy kolor z obu stron, aż będą chrupiące z zewnątrz i bez surowych ziemniaków w środku. Odsącz na ręczniku papierowym i podawaj np. z dipem czosnkowym.

placki z ziemniaków i pieczonej dyni

Jak upiec dynię? 

Dynię umyj i przekrój na 4 części. Usuń pestki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180°C ok 25-30 minut – dynia hokkaido, ok 60 minut – inne dynie, zależnie od wielkości kawałków. Nieco wcześniej można sprawdzić widelcem lub patyczkiem do szaszłyków, czy jest już upieczona. Dynia jest gotowa, gdy widelec wchodzi w miąższ jak w miękkie masło.

Jak przygotować puree z dyni?

Blenderem zmiksuj dynię na gładko. W przypadku dyni hokkaido, nie musisz obierać skórki. Niektóre dynie moga być wodniste, więc purre też będzie mieć za dużo wody. Wtedy trzeba odcisnąć z jej nadmiaru, jeśli zamierzasz użyć puree do ciasta lub do placków.

♦♦♦

A czy Ty lubisz dynię czy jeszcze nie próbowałaś jej?

A może masz swoje pomysły i sprawdzone przepisy na dynię?

Podziel się moim wpisem z innymi i napisz, jakie najsmaczniejsze danie z dynią udało Ci się przyrządzić. 🙂

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 39 komentarzy

  1. myslobook.pl

    Aż zgłodniałam!

  2. Danuta Brzezińska

    Z dyni nie robię bo mąż nie lubi za to uwielbia z patisona.

    1. Anna Wojtyna

      Każdy ma swoje smaki. Nie znam patisona. No chyba że tego ze Zmierzchu 😉

  3. Agnieszka 321startDIY

    Dynia kocham miłością absolutną <3 Testuję, eksperymentuję, ale tego rodzaju placków jeszcze nie jadłam. Akurat dzisiaj mam w planie placki ziemniaczane, więc zrobię też trochę z dynią 🙂

  4. Lifestylerka

    Świetnie, że dałaś ten przepis! Raz, że uwielbiam dynię, a dwa placki dyniowe już od jakiegoś czasu chodzą mi po głowie.

    1. Anna Wojtyna

      O widzisz, mam nadzieję, że pomogłam im wyjść na talerz 😉

  5. Aleksandra Bohojło

    Ja robiłam wczoraj z cukini, ale z dyni to też bardzo fajny pomysł. Jeszcze nie próbowałam.

    1. Anna Wojtyna

      Placki są super. Przypomniałaś mi, że zapomniałam opublikować moje placki cukiniowo-ziemniaczane. Tego roku po raz pierwszy udało mi się je zrobić samodzielnie, zwykle jakoś tak się składało, że to mąż je robił 🙂

  6. Bebe Talent

    Ja też uwielbiam dynię i chętnie wypróbowuję przepisy z dynią w roli głównej, ale takich placków jeszcze nie robiłam.

    1. Anna Wojtyna

      Cieszę się. Jeśli już je robiłaś, koniecznie daj znać, jak wyszły! 🙂

  7. Narwany

    Dyniowo-ziemniaczanych jeszcze nie jadłem ,ale na ziemniaczane zrobiłaś mi smaka 😀

    1. Anna Wojtyna

      I co, zrobiłeś ziemniaczane placki? Ja też nabrałam na nie smaka… 🙂

  8. ewa ka

    Dynia? pod każdą postacią lubię 🙂

    1. Anna Wojtyna

      To super! Dynia jest zdrowa, więc warto ją jeść 🙂

  9. Lekka-zmiana.pl

    Ja zwykle jem pieczona dynię, ale może spróbuję w takiej kombinacji 🙂

    1. Anna Wojtyna

      Pieczona dynia, doprawiona i nie, jest tez pyszna. Ale tu dla mnie wygrała hokkaido. Była taka mączysta i zwarta, no i słodka, mniam 🙂

  10. Jagoda - Kobieta techniczna

    Nie wiem dlaczego, ale nie umiem się przekonać do dyni. Jest też dla mnie dość problematyczna w obróbce, ale jadłam u znajomej pyszną zupę krem.

    1. Anna Wojtyna

      Też tak miałam. Poznałam zupę krem u przyjaciela rodziny dwa lub trzy lata temu i od tamtej pory nie umiałam się zebrać i zrobić coś samemu. Dlatego pierwszym daniem z dyni byłam zupa krem, ale przepisu nie opublikowałam, bo nie zrobiłam zdjęć. I nie żałuję, że spróbowałam. Jak się wie, co i jak, to wcale nie jest tak trudno przygotować dynię.

  11. odNova.net

    W takim wydaniu jeszcze nie jadłam dyni, muszę to zmienić ?

    1. Anna Wojtyna

      Koniecznie spróbuj. 🙂 I daj znać, jak wrażenia 🙂

  12. Agnieszka Gertner

    wygląda apetycznie, choć ja za dynią nie przepadam 😉

    1. Anna Wojtyna

      Ja też długo się do niej przymierzałam, bałam się jej smaku, a jeszcze bardziej przygotowania. Smak jednym może pasować, innym nie, ale warto próbować różne dynie, bo wbrew pozorom nie smakują identycznie. Może znajdziesz tę, której smak Cię uwiedzie 🙂

  13. Crazyecogirl

    Wyglądają pysznie! Już zapisuję przepis bo bardzo lubię dynię!

  14. Aneta Sawicka

    A ja jakoś nie mogę się zebrać do dyni. Mam jakiś wstręt po tym jak robiłam synkowi pierwsze dania z dynią, on się zajadał a mi to śmierdziało.I tak sobie ciągle obiecuję,że kupię dynię i coś spróbuję z niej wyczarować i jeszcze tych obietnic nie spełniłam.

    1. Anna Wojtyna

      A jakiej próbowałaś? Faktycznie, dynia ma specyficzny zapach, szczególnie po obróbce termicznej. Może Tobie po prostu nie przypadła do gustu. 🙂 Ale nie daj się i próbuj, może kiedyś się przekonasz. 🙂

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.