Dzieci je pokochają! Starsza córka bardzo mi pomagała w przygotowaniu placków i sama zjadła naprawdę sporo. To najlepsza rekomendacja dla mamy. Kolor placuszków jest nieziemski, prawda? Placki buraczane czy placuszki buraczane to dobry sposób na buraki pozostałe po gotowaniu barszczu, o ile gotujesz je w czystej wodzie. Ja pod koniec gotowania dodałam nieco kwasku cytrynowego (można octu lub soku z cytryny), aby odzyskały kolor. Po wyciągnięciu buraków dodałam domowego rosołu. I wyszedł barszcz idealny, jak dotąd najlepszy (na święta mi nie wyszło…). Tylko co z burakami? Można zetrzeć na dodatek do obiadu. A można zrobić pyszne placki na kolację lub śniadanie. Polecam!
Ilość porcji: ok 24 placki
Czas przygotowania: 5 minut plus smażenie
Składniki:
- 3 średnie ugotowane buraki, ostudzone
- 1/2 – 1 dojrzały banan
- ok 100 g jogurtu naturalnego
- ok 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- ewentualnie kilka łyżek mleka
- w wersji kakaowej: ok 2 łyżek kakao na całość
Przygotowanie:
- Buraki i banana zmiksuj blenderem lub w malakserze. Dodaj resztę mokrych składników i zmiksuj. Wsyp mąkę, wymieszaj. Ciasto jest gęste. Możesz je jednak bardziej rozrzedzić. Placuszki buraczane będą wtedy bardziej delikatne.
- Smaż bez tłuszczu po 1 łyżce ciasta na placek po 1-2 minutki z każdej strony. Podawaj na ciepło lub za zimno z miodem, dżemem, świeżymi owocami lub ich smaczną kompilacją. Świetnie smakują także z domowym dżemem z cukinii z borówkami.
♥♥♥
Jak spodobał Ci się przepis? Jeśli go wypróbujesz, daj znać, jak smakowało. 🙂
Jestem ciekawa, co ciekawego zrobiłaś dotąd z buraka poza barszczem lub ćwikłą?
Polecam Ci inne przepisy na placki:
Jaglano-serowe placuszki z truskawkami
Placuszki orzechowe z musem jabłkowym
Pingback: 24 sprawdzone przepisy na śniadanie dla dzieci na słodko | Kęsy Codzienności
Pingback: 29 pomysłów na przepisy z czekoladą | desery i słodkości | Kęsy Codzienności
Pingback: Dżem z cukinii z borówkami i jabłkami | domowe przepisy | Kęsy Codzienności