Chcesz zaskoczyć bliskich na Boże Narodzenie lub domową imprezę? Przygotuj oryginalne ciacho, tak obłędnie czekoladowe, że nie nikt nie skończy na jednym kawałku! To ciasto czekoladowe obok sernika i makowca będzie pysznym dodatkiem do kawy, ale może je również zastąpić. W końcu nie każdy musi lubić ser czy mak. To najlepsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek jadłam, serio! I najlepsze, które upiekłam, a tak banalne w przygotowaniu.
Ciasto czekoladowe – czy pasuje na świąteczny stół?
Oczywiście, że tak! Smakuj święta tak, jak lubisz, nie jak musisz!
Polecam Ci ciasto mocno czekoladowe na święta, na rodzinną imprezę lub po prostu na weekend do kawki. Jest tak mocno czekoladowe i dość słodkie (jak dla mnie nieco za mocno), że nawet nie potrzebuje polewy. Ale z nią jest jeszcze lepsze. Polewę zrobisz równie szybko i łatwo – wybierz, którą chcesz z tych 5 pomysłów. Dla urozmaicenia możesz posypać ciacho posiekanymi orzechami – koniecznie na jeszcze ciepłą polewę, aby się do niej przykleiły.
Pomysły na ciasto na Boże Narodzenie
Jeśli nadal nie wiesz, co upiec na świąteczny stół, sprawdź moje propozycje. Sernik królewski czy z pomarańczą? Makowiec na kruchym spodzie czy w formie rolady biszkoptowej? A może miodownik? To ostatnia chwila na wybór świątecznych pyszności. Więcej inspiracji na świąteczne ciasta i ciasteczka czeka na Ciebie tutaj.
Ekspresowe ciasto czekoladowe
Składniki:
- 5 kopiastych łyżek masy do szarlotki (u mnie z cukinii i jabłek) lub dżemu jabłkowego
- 2 tabliczki (200 g) czekolady mlecznej lub pół na pół z gorzką
- 4 łyżki kakao
- 5 pełniejszych łyżek twardego masła
- 1/4 szklanki mleka
- po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- po 2/3 szklanki mąki pszennej babuni i pełnoziarnistej
- 3 duże jajka
- garść suszonej żurawiny ciętej
Przygotowanie:
- Do dużej miski przesiej suche składniki: mąki, sodę, proszek do pieczenia i kakao.
- Wbij jajka i dodaj masę z jabłkami. Wymieszaj.
- W rondelku podgrzej ze sobą masło, mleko i połamane czekolady, mieszaj co jakiś czas, aż powstanie gęsta czekoladowa masa. Odstaw.
- Jeszcze gorącą masę wlej do miski, wsyp żurawinę i całość dobrze połącz łyżką.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj. Piecz 35 minut w 180ºC (u mnie góra dół z nawiewem).
- Jeszcze ciepłe (nie gorące) ciasto czekoladowe posmaruj polewą czekoladową. Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z portalem Przepisy.pl.