You are currently viewing Polewa czekoladowa – 5 pomysłów

Polewa czekoladowa – 5 pomysłów

()

Walentynki, Tłusty Czwartek, Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny, Dzień Matki, Dzień Ojca… Jak święta czy weekend to koniecznie pora na domowe wypieki. A do pysznego ciasta warto przygotować idealną polewę, która podkreśli smak i wygląd naszego cuda. Polewa czekoladowa do ciast, jak i każda inna, musi być odpowiednio płynna, ale nie za bardzo, by nie spłynęła w całości z ciasta. A po wystudzeniu idealnie do niego przylegać. Jak taką uzyskać? Sprawdź aż 5 sprawdzonych przepisów na pyszną czekoladową polewę do ciasta na każdą okazję.

 

Polecam Ci zajrzeć po inne pomysły z czekoladą – tutaj oraz na babki, do których możesz wykorzystać polewę czekoladową.

1. Polewa kakaowa

Składniki:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao ciemnego
  • 100 g masła

Przygotowanie:

  1. Mleko z masłem i cukrem pudrem zagotuj, ciągle mieszając, aż powstanie gładka lejąca masa.
  2. Wsyp przesiane kakao i wymieszaj do uzyskania lśniącej polewy kakaowej. Polej nią wystudzone ciasto i schłodź, aby polewa zastygła.

Sprawdź, jak świetnie komponuje się polewa kakaowa z roladą orzechową z musem z jabłek i marchewki.

2. Gęsta polewa czekoladowa

Składniki:

  • 100 czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Czekoladę z masłem roztop w kąpieli wodnej, czyli włóż do garnka, który umieść nad drugim garnkiem, w którym gotuje się na małym ogniu woda.
  2. Od razu nakładaj na ciasto, bo szybko twardnieje. Najlepsza jeszcze ciepła, jest wtedy miękka i smarowna niczym krem.

Gęsta polewa czekoladowa super sprawdzi się na babce czekoladowej lub innym cieście, który nie wymaga przechowywania w lodówce.

babeczki dyniowe bez cukru na Halloween

3. Miękka polewa czekoladowa

Składniki:

  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie nieco więcej gorzkiej niż mlecznej)
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml mleka

Przygotowanie:

  1. Mleko z masłem zagotuj.
  2. Wrzuć połamaną na kawałki czekoladę, zdejmij garnek z ognia i mieszaj do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy. Będzie dość gęsta.
  3. Możesz od razu polać babeczki lub odczekać, aż polewa nieco się przestudzi.

Ta polewa dobrze skomponuje się z małymi babeczkami, np. dyniowymi, czekoladowymi czy marchewkowymi. Nawet po wystudzeniu i schłodzeniu jest wciąż miękka – ugina się pod naciskiem palca.

 

4. Polewa z czekolady i kakao

Składniki:

  • 150 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 4-5 łyżek mleka
  • 3 łyżki naturalnego ciemnego kakao

Przygotowanie:

  1. Masło podgrzej z przesianym cukrem pudrem (w kąpieli wodnej lub w rondelku z grubym dnem), aż do rozpuszczenia cukru.
  2. Dodaj masło i czekoladę. Podgrzewaj dalej i mieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  3. Wsyp przesiane kakao i wymieszaj do połączenia, uważaj, by nie zostały żadne grudki. Zdejmij garnek z kąpieli wodnej.
  4. Lekko przestudzoną polewą udekoruj wystudzone ciasto, wyrównaj. Schłodź całość przed podaniem.

Możesz wykorzystać tę pyszną polewę do każdego ciasta, także dekorowanego cukrowymi dodatkami, np. perełkami. Sprawdź, jak wygląda i smakuje na makowcu świątecznym.

ciasto czekoladowe z orzechami

5. Polewa czekoladowa na mleku zagęszczonym

Składniki:

  • 150 g czekolady (ja dałam 110 g gorzkiej i 40 g mlecznej, można dowolnie)
  • 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 1 kopiasta łyżka kakao gorzkiego
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mleko zagęszczone z masłem kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem.
  2. Dodaj połamane czekolady i wsyp przesiane kakao. Po chwili zdejmij z ognia.
  3. Mieszaj do powstania gęstej, lejącej polewy czekoladowej. Od razu polej nią ciasto.

Ta polewa świetnie sprawdza się na wszelkich ciastach czekoladowych, np. szybkie ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi. Rozsypane orzechy czy wiórki kokosowe będą idealnie przylegać. Pyszna od razu po zrobieniu. Możesz ją też zjeść jak czekoladę na gorąco!

 

Sprawdź też polewę czekoladową na śmietance, czyli ganasz czekoladowy.

To tylko kilka smacznych inspiracji na idealną polewę czekoladową do ciasta. Pamiętaj, że każda zmiana proporcji i rodzaju czekolady wpływa na jej konsystencję i smak. Sprawdź, która zasmakuje Ci najbardziej z Twoimi ulubionymi ciastami.

 

Wpis zawiera linki sponsorowane.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Magda

    Jeśli chodzi o przepis na miękką polewę z czekolady ,to na te proporcje mleka i masła potrzebowałam 1,5 tabliczki czekolady. Z proporcji w przepisie wyszła strasznie rzadka.

    1. Anna Wojtyna

      Magdo, dziękuję za komentarz. A jakiej użyłaś czekolady? Często mleczne czekolady i biała powodują, że polewa jest za rzadka. Pamiętaj też, że po schłodzeniu polewa zmienia swoją strukturę. pozdrawiam, Ania

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.