Walentynki, Tłusty Czwartek, Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny, Dzień Matki, Dzień Ojca… Jak święta czy weekend to koniecznie pora na domowe wypieki. A do pysznego ciasta warto przygotować idealną polewę, która podkreśli smak i wygląd naszego cuda. Polewa czekoladowa do ciast, jak i każda inna, musi być odpowiednio płynna, ale nie za bardzo, by nie spłynęła w całości z ciasta. A po wystudzeniu idealnie do niego przylegać. Jak taką uzyskać? Sprawdź aż 5 sprawdzonych przepisów na pyszną czekoladową polewę do ciasta na każdą okazję.
Polecam Ci zajrzeć po inne pomysły z czekoladą – tutaj oraz na babki, do których możesz wykorzystać polewę czekoladową.
1. Polewa kakaowa
Składniki:
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao ciemnego
- 100 g masła
Przygotowanie:
- Mleko z masłem i cukrem pudrem zagotuj, ciągle mieszając, aż powstanie gładka lejąca masa.
- Wsyp przesiane kakao i wymieszaj do uzyskania lśniącej polewy kakaowej. Polej nią wystudzone ciasto i schłodź, aby polewa zastygła.
Sprawdź, jak świetnie komponuje się polewa kakaowa z roladą orzechową z musem z jabłek i marchewki.
2. Gęsta polewa czekoladowa
Składniki:
- 100 czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Czekoladę z masłem roztop w kąpieli wodnej, czyli włóż do garnka, który umieść nad drugim garnkiem, w którym gotuje się na małym ogniu woda.
- Od razu nakładaj na ciasto, bo szybko twardnieje. Najlepsza jeszcze ciepła, jest wtedy miękka i smarowna niczym krem.
Gęsta polewa czekoladowa super sprawdzi się na babce czekoladowej lub innym cieście, który nie wymaga przechowywania w lodówce.
3. Miękka polewa czekoladowa
Składniki:
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie nieco więcej gorzkiej niż mlecznej)
- 1 łyżka masła
- 50 ml mleka
Przygotowanie:
- Mleko z masłem zagotuj.
- Wrzuć połamaną na kawałki czekoladę, zdejmij garnek z ognia i mieszaj do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy. Będzie dość gęsta.
- Możesz od razu polać babeczki lub odczekać, aż polewa nieco się przestudzi.
Ta polewa dobrze skomponuje się z małymi babeczkami, np. dyniowymi, czekoladowymi czy marchewkowymi. Nawet po wystudzeniu i schłodzeniu jest wciąż miękka – ugina się pod naciskiem palca.
4. Polewa z czekolady i kakao
Składniki:
- 150 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 4-5 łyżek mleka
- 3 łyżki naturalnego ciemnego kakao
Przygotowanie:
- Masło podgrzej z przesianym cukrem pudrem (w kąpieli wodnej lub w rondelku z grubym dnem), aż do rozpuszczenia cukru.
- Dodaj masło i czekoladę. Podgrzewaj dalej i mieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
- Wsyp przesiane kakao i wymieszaj do połączenia, uważaj, by nie zostały żadne grudki. Zdejmij garnek z kąpieli wodnej.
- Lekko przestudzoną polewą udekoruj wystudzone ciasto, wyrównaj. Schłodź całość przed podaniem.
Możesz wykorzystać tę pyszną polewę do każdego ciasta, także dekorowanego cukrowymi dodatkami, np. perełkami. Sprawdź, jak wygląda i smakuje na makowcu świątecznym.
5. Polewa czekoladowa na mleku zagęszczonym
Składniki:
- 150 g czekolady (ja dałam 110 g gorzkiej i 40 g mlecznej, można dowolnie)
- 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 1 kopiasta łyżka kakao gorzkiego
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Zagotuj mleko zagęszczone z masłem kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem.
- Dodaj połamane czekolady i wsyp przesiane kakao. Po chwili zdejmij z ognia.
- Mieszaj do powstania gęstej, lejącej polewy czekoladowej. Od razu polej nią ciasto.
Ta polewa świetnie sprawdza się na wszelkich ciastach czekoladowych, np. szybkie ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi. Rozsypane orzechy czy wiórki kokosowe będą idealnie przylegać. Pyszna od razu po zrobieniu. Możesz ją też zjeść jak czekoladę na gorąco!
Sprawdź też polewę czekoladową na śmietance, czyli ganasz czekoladowy.
To tylko kilka smacznych inspiracji na idealną polewę czekoladową do ciasta. Pamiętaj, że każda zmiana proporcji i rodzaju czekolady wpływa na jej konsystencję i smak. Sprawdź, która zasmakuje Ci najbardziej z Twoimi ulubionymi ciastami.
Wpis zawiera linki sponsorowane.
Pingback: Polewa czekoladowa – 5 pomysłów – Fajny przepis
Pingback: Ekspresowe ciasto czekoladowe z jabłkami | domowe przepisy | Kęsy Codzienności
Jeśli chodzi o przepis na miękką polewę z czekolady ,to na te proporcje mleka i masła potrzebowałam 1,5 tabliczki czekolady. Z proporcji w przepisie wyszła strasznie rzadka.
Magdo, dziękuję za komentarz. A jakiej użyłaś czekolady? Często mleczne czekolady i biała powodują, że polewa jest za rzadka. Pamiętaj też, że po schłodzeniu polewa zmienia swoją strukturę. pozdrawiam, Ania