You are currently viewing Najlepsza zupa pomidorowa z klopsikami i czerwoną soczewicą

Najlepsza zupa pomidorowa z klopsikami i czerwoną soczewicą

()
Pyszna, mega sycąca i intensywnie pomidorowa. Taka powinna być najlepsza zupa pomidorowa. Lubię też taką prostą na rosole, z ryżem lub makaronem i z koncentratu pomidorowego, tym razem od kilku dni chodziła za mną ta wersja z mielonym mięsem. Tym bardziej, że swojskich pomidorów mamy pod dostatkiem. Trochę mi się smaki ostatnio zmieniły i nie umiem zjeść niczego w dużej ilości, a pomidory to w ogóle mi się już przejadły. Małą porcję zupy zjadłam jednak ze smakiem. Zuzi również bardzo smakowało, jednak perspektywa obiecanych po obiedzie bajeczek była ciekawsza niż dokończenie obiadu. 🙂 Jeśli chodzi o płyn, który dolałam – dzień wcześniej piekłam warzywa w piekarniku: ziemniaki, cukinię, cebulę, czosnek i pieczarki. Jak to cukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa choć trochę się przypiekły. Był to aromatyczny sos pełen przypraw, więc żeby się nie zmarnował, dodałam do zupy. Śmiało można dać zwykłej wody lub delikatnego rosołu. Jeśli chodzi o przyprawy, zawsze pod koniec można jeszcze doprawić wedle uznania. Zupa jest prosta w wykonaniu. Najwięcej pracy jest przy pomidorach, ja rozłożyłam więc sobie przygotowanie na raty. Długie stanie przy kuchni ostatnio odpada. Jestem notorycznie śpiąca i zmęczona i nawet gotowanie nie jest tak przyjemne jak kiedyś. Mam jednak nadzieję, że uda mi się wymyślić chociaż 2 fajne przepisy tygodniowo. Przecież rodzina jeść musi. 😉 Smacznego!

 

Składniki na 4 porcje:

 

  • 1600 – 1700 g dojrzałych swojskich pomidorów
  • 250 – 280 g mięsa mielonego wieprzowego bez soli
  • 100 ml mleka
  • 300 – 400 ml wody lub rosołu lub wywaru z warzyw
  • przyprawy do mięsa: ok 1/2 łyżeczki soli ziołowej, nieco pieprzu mielonego, po szczypcie papryki słodkiej i majeranku
  • przyprawy do zupy: 1 łyżeczka soli ziołowej, 0,5-1 łyżeczki pieprzu mielonego, szczypta bazylii i oregano, 1 łyżeczka cukru
  • 6-7 małych młodych marchewek
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1-2 małe pietruszki
  • ok 50 g makaronu nitki
  • 6 łyżek soczewicy czerwonej
  • natka pietruszki posiekana do smaku
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyj dokładnie, ponacinaj lekko i sparz wrzątkiem. Obierz ze skórek. Wytnij twarde części i pokrój w małą kostkę.
  2. Obierz i umyj pozostałe warzywa. Cebulę drobno pokrój.
  3. Mięso wymieszaj z przyprawami ręcznie i uformuj małe kulki.
  4. W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Usmaż na rumiano cebulkę i wrzuć mięso. Często potrząsając całym garnkiem, smaż kilka minut, aż kulki zetną się z brzegu.
  5. Wlej połowę wody, może być zimna lub gorąca. Wrzuć pomidory i wlej mleko. Wymieszaj. Zagotuj na dużym ogniu, a potem zmniejsz ogień i duś pod przykryciem (pokrywkę zostaw lekko uchyloną), często mieszając.
  6. Czosnek przekrój na 2-3 części, a marchewkę i pietruszkę pokrój w małą kostkę. Wrzuć do zupy i wlej resztę wody lub bulionu. Wymieszaj. Gotuj do ok 30-40 minut, aż marchewka będzie miękka.
  7. Osobno ugotuj makaron  w osolonej wodzie na al dente. Soczewicę wsyp na sitko i opłucz pod bieżącą wodą.
  8. Wrzuć soczewicę do zupy i często mieszając, gotuj 7 minut. Soczewica lubi przywierać do dna garnka.
  9. Dodaj ugotowany makaron i gotuj jeszcze chwilkę. Od razu podawaj z natką pietruszki.

 

 

Moja rada:

 

Zupa zgęstnieje od soczewicy i makaronu. Jeśli jest dla Ciebie za gęsta, zawsze możesz dolać nieco rosołu. Szczególnie na drugi dzień, gdy zupa jeszcze bardziej zgęstnieje.

 

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.