You are currently viewing Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami

Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami

()

W Boże Narodzenie makowiec to najbardziej znane ciasto tradycyjne. Jednak  można go podać na mnóstwo pysznych, oryginalnych sposobów, żeby nie było nudno. Niedawno pokazywałam Ci prostą w wykonaniu babkę makową. Dziś będzie także łatwo, choć poprzeczka jest już nieco podniesiona. Rolada biszkoptowa z makiem to jedna z najprostszych wersji makowca, jakie znam i robiłam. Dużo szybsza do przygotowania niż klasyczna strucla z makiem, a jednocześnie bardzo smaczna i efektowna. Ma tę wadę, że lubi się kruszyć, ale smak wszystko wynagradza.

A jak makowiec, to koniecznie z owocami suszonymi! Rodzynki i suszona żurawina to w naszym domu stali bywalcy. Do zjadania solo, do jogurtu, placuszków, pieczonej owsianki i oczywiście do ciast. Do tej rolady dodałam i rodzynki, i żurawinę, jednak można dodać tylko jedno z nich lub zamiast tego np. suszone morele czy śliwki drobniej pokrojone. Sprawdź owoce suszone w spizarnia.schroniskosmakow.pl, gdzie znajdziesz same naturalne produkty, bez konserwantów. W ofercie widziałam też nerkowce, które również pasują do rolady z makiem. Jednak nie przeładuj masy dodatkami, aby nie było jej zbyt dużo w stosunku do biszkoptu.

Uwagi: zbyt mocno odsączona masa makowa, będzie sypka po upieczeniu i może rozpadać się przy krojeniu rolady. Poza tym – jeśli wolisz bardzo wilgotny makowiec, dodaj do masy zamiast cukru pudru kilka porządnych łyżek powideł śliwkowych. Dałam tak za drugim pieczeniem, super efekt! 🙂

Jeśli chcesz, możesz ten makowiec zrobić z gotową masą makową, jedynie dodajesz wtedy pianę z białek i jabłko, no i suszone owoce. Jednak smak domowej jest dużo lepszy! Poza tym wykonanie masy makowej nie jest trudne. Mak mielony z powodzeniem kupisz w wielu sklepach.

Rolada biszkoptowa z makiem
Składniki:

Masa makowa:

  • 300 g maku mielonego suchego
  • 4 białka
  • 1 kopiasta łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki kaszy mannej (można pominąć)
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • 2 łyżki miodu
  • 1-2 łyżki cukru pudru i/lub 150 g gęstych powideł śliwkowych
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • wrzątek do pokrycia maku

Biszkopt jasny

  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (40 g)
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • nieco ziaren maku do posypania

rolada makowa z jabłkami

Przygotowanie:

Masa makowa

  1. Mak mielony wsyp do dużej miski. Zalej wrzącą wodą lub mlekiem do pokrycia. Przemieszaj i zostaw na ok 1 h. Odlej na durszlak wyłożony ściereczką. Odciśnij z nadmiaru płynu, ale nie do sucha!
  2. Przesyp mak do miski, dodaj masło, miód i cukier puder oraz powidła. Dokładnie wymieszaj. Dodaj też bakalie.
  3. Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Pokrój w małą kostkę. Wmieszaj do maku.

Rolada makowa – wykonanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Wlej do misy miksera 4 białka na biszkopt wraz z białkami do masy makowej. Ubij na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec możesz dodać nieco cukru, by piana była stabilniejsza.
  2. Około 1/2 piany z białek przełóż do masy makowej. Resztę ubijaj dalej, stopniowo wsypując przygotowany cukier.
  3. Masę makową delikatnie wymieszaj z pianą z białek. Wyłóż masę na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Nie rozsmarowuj aż po brzegi, dociśnij łyżką, aby masa była zwarta i w miarę jednakowej grubości.
  4. Gdy cukier w pianie z białe całkowicie się rozpuści, a piana stanie się biała, sztywna i lśniąca – jak na bezę – wlewaj po 1 żółtku, po każdym miksując do pół minuty.
  5. Na koniec wlej olej, krótko zmiksuj. Mąkę z proszkiem budyniowym przesiej wprost do masy i delikatnie wmieszaj szpatułką.
  6. Wyłóż ciasto biszkoptowe na masę makową. Wyrównaj. Posyp ziarnami maku.
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 170ºC przez ok 20-25 minut. Biszkopt ma się delikatnie zrumienić. Wyjmij.
  8. Przygotuj dużą czystą ścierkę kuchenną. Oprósz ciasto cukrem pudrem. Połóż na biszkopcie ściereczkę. Przytrzymując brzegi wraz ze ścierką, zdecydowanym ruchem odwróć blachę, kładąc ciasto na ścierce.
  9. Od razu zabierz formę i usuń papier do pieczenia. Pomagając sobie ściereczką, delikatnie, ale ściśle zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostaw do wystudzenia owinięte w ścierkę, dzięki czemu nie rozejdzie się na boki. Biszkopt lekko pęka, nie ma się tym co przejmować 🙂
  10. Po wystudzeniu odwiń ze ściereczki, przełóż na duży talerz. Posyp cukrem pudrem i podawaj. Przechowuj w lodówce.

rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami

Przepis zawiera link sponsorowany we współpracy ze sklepem internetowym Schronisko Smaków Magdy Gessler.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.