Prosty przepis na biszkopty w czekoladzie, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
Składniki:
- 1 op. biszkoptów okrągłych
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g czekolady mlecznej
- 90-100 g czekolady gorzkiej
- 10 dkg orzechów laskowych
Przygotowanie:
- Do rondelka wlej mleko. Zacznij podgrzewać na małym ogniu. Dodaj pokruszone czekolady i zacznij powoli mieszać drewnianą łyżka lub małą trzepaczką, aby dobrze połączyć składniki. Uważaj, by nie przypalić.
- Gdy czekolada będzie już płynna i połączy się z mlekiem, mieszaj jeszcze parę minut. Zdejmij z ognia. Czekolada powinna być gęsta i jednolita.
- Rozłóż biszkopty na dużym płaskim talerzu płaską częścią do góry. Ułóż je z odstępami.
- Orzechy wsyp do czekolady i wymieszaj. Małą łyżką nakładaj po kilka orzechów z czekoladą i delikatnie nałóż na biszkopty. Rozdziel po równo całą czekoladę i orzechy na wszystkie biszkopty. Możesz też nie dawać orzechów do czekolady, tylko polać czekoladą biszkopty i położyć na nią parę orzechów.
- Wstaw ciastka do lodówki na minimum pół godziny. Jednak ciepłe też są wyśmienite.
Przepis zawiera link sponsorowany.