Gdy nie masz czasu na pieczenie (albo chęci), możesz przygotować prosto i dość szybko mazurek na waflach z galaretką. Bez pieczenia, bez martwienia się, czy ciasto wyrośnie, za to smacznie i efektownie. Mazurek bez pieczenia z galaretką i kremem cytrynowym to smakowity pomysł na deser na Wielkanoc, szczególnie dla dzieci, które przecież kochają galaretkę (zwykle ;)). Polecam Ci ten mazurek na waflach także jako deser na weekend, przecież sprawdzi się zawsze wtedy, gdy chcesz zrobić deser dla rodziny.
Sprawdź inne pomysły na Wielkanoc tutaj.
Z podanych porcji wykonasz deser w formie 25 x 35 cm.
Mazurek na waflach z galaretką
Składniki:
- 1 op. wafli prostokątnych (4 sztuki)
- 1 op. galaretki zielonej agrestowej lub gruszkowej + 1,5 szklanki mocno gorącej wody
- 2 op. galaretki malinowej (lub innej różowej) + 2 szklanki mocno gorącej wody
- 1 op. galaretki cytrynowej + 1,5 szkl. gorącej wody + sok z 1/2 cytryny + 1,5 łyżeczki żelatyny
- 330 ml schłodzonej śmietanki 30%
- ok. 300 g jogurtu naturalnego (u mnie dość płynny)
- wiórki kokosowe
- rodzynki lub inne bakalie
Przygotowanie:
- Przygotuj 3 miski i wsyp do każdej z nich poszczególne galaretki, zaś do cytrynowej także żelatynę. Wlej do każdej odpowiednią ilość mocno gorącej, ale nie wrzącej wody. Wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia żelatyny.
- Gdy galaretki będą już wystudzone, ubij schłodzoną śmietankę na sztywno.
- Formę wyłóż papierem lub folią spożywczą, aby łatwiej było Ci później wyjąć mazurka, ale nie jest to konieczne. Ułóż na dnie 1 wafel.
- Do malinowej galaretki wlej jogurt i trzepaczką/rózgą dobrze połącz.
- Do cytrynowej galaretki dodaj sok z cytryny, wymieszaj, po czym wmieszaj ubitą śmietankę, aż do powstania puszystego kremu.
- Około 1/3 kremu cytrynowego wyłóż na pierwszy wafel, rozsmaruj równo. Wylej na krem całą tężejącą galaretkę zieloną. Przykryj waflem, dociskaj chwilę.
- Wyłóż połowę masy jogurtowej. Przykryj 3 waflem, dociśnij. Wyłóż resztę różowej masy, wyrównaj po brzegi. Przykryj ostatnim waflem, dociśnij.
- Na wierzchu rozsmaruj kilka łyżek kremu cytrynowego, wyrównaj. Resztę przełóż do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką. Udekoruj wierzch mazurka wedle upodobania, po czym obficie posyp wiórkami i dodaj rodzynki.
- Schładzaj 2-3 godziny. Wafle namiękną i będą ciągnące, ale dzieci uwielbiają takie galaretkowe ciacho, zresztą dorośli też, sprawdzone 🙂