You are currently viewing Mazurek na waflach z galaretką

Mazurek na waflach z galaretką

()

Gdy nie masz czasu na pieczenie (albo chęci), możesz przygotować prosto i dość szybko mazurek na waflach z galaretką. Bez pieczenia, bez martwienia się, czy ciasto wyrośnie, za to smacznie i efektownie. Mazurek bez pieczenia z galaretką i kremem cytrynowym to smakowity pomysł na deser na Wielkanoc, szczególnie dla dzieci, które przecież kochają galaretkę (zwykle ;)). Polecam Ci ten mazurek na waflach także jako deser na weekend, przecież sprawdzi się zawsze wtedy, gdy chcesz zrobić deser dla rodziny.

Sprawdź inne pomysły na Wielkanoc tutaj

mazurek na waflach bez pieczenia

Z podanych porcji wykonasz deser w formie 25 x 35 cm.

Mazurek na waflach z galaretką
Składniki:

  • 1 op. wafli prostokątnych (4 sztuki)
  • 1 op. galaretki zielonej agrestowej lub gruszkowej + 1,5 szklanki mocno gorącej wody
  • 2 op. galaretki malinowej (lub innej różowej) + 2 szklanki mocno gorącej wody
  • 1 op. galaretki cytrynowej + 1,5 szkl. gorącej wody + sok z 1/2 cytryny + 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 330 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • ok. 300 g jogurtu naturalnego (u mnie dość płynny)
  • wiórki kokosowe
  • rodzynki lub inne bakalie

mazurek na waflach na wielkanoc

Przygotowanie:

  1. Przygotuj 3 miski i wsyp do każdej z nich poszczególne galaretki, zaś do cytrynowej także żelatynę. Wlej do każdej odpowiednią ilość mocno gorącej, ale nie wrzącej wody. Wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia żelatyny.
  2. Gdy galaretki będą już wystudzone, ubij schłodzoną śmietankę na sztywno.
  3. Formę wyłóż papierem lub folią spożywczą, aby łatwiej było Ci później wyjąć mazurka, ale nie jest to konieczne. Ułóż na dnie 1 wafel.
  4. Do malinowej galaretki wlej jogurt i trzepaczką/rózgą dobrze połącz.
  5. Do cytrynowej galaretki dodaj sok z cytryny, wymieszaj, po czym wmieszaj ubitą śmietankę, aż do powstania puszystego kremu.
  6. Około 1/3 kremu cytrynowego wyłóż na pierwszy wafel, rozsmaruj równo. Wylej na krem całą tężejącą galaretkę zieloną. Przykryj waflem, dociskaj chwilę.
  7. Wyłóż połowę masy jogurtowej. Przykryj 3 waflem, dociśnij. Wyłóż resztę różowej masy, wyrównaj po brzegi. Przykryj ostatnim waflem, dociśnij.
  8. Na wierzchu rozsmaruj kilka łyżek kremu cytrynowego, wyrównaj. Resztę przełóż do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką. Udekoruj wierzch mazurka wedle upodobania, po czym obficie posyp wiórkami i dodaj rodzynki.
  9. Schładzaj 2-3 godziny. Wafle namiękną i będą ciągnące, ale dzieci uwielbiają takie galaretkowe ciacho, zresztą dorośli też, sprawdzone 🙂

mazurek wielkanocny z galaretką na waflach

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.