You are currently viewing Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem

Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem

()

Warzywa w cieście? Pewnie, że tak i to już na pewno wiesz. Oprócz ciasta czy babeczek marchewkowych możesz zrobić roladę orzechową z niebanalnym musem marchewkowo-jabłkowym. Idealne ciasto na jesień!

Ciasto zniknęło bardzo szybko. Nie dawałam zbyt wiele cukru, można dać go więcej i do biszkoptu, i do musu, według upodobania. Jeśli robiłaś już biszkopt czekoladowy, bez problemu zrobisz ten z dodatkiem orzechów.

Jeśli nie przepadasz za marchewką lub nie lubią jej Twoje pociechy, spróbuj przemycić ją w formie rolady orzechowej z marchewką. Swego czasu było u nas z nią ciężko, ale mus jabłkowo-marchewkowy, podobnie jak przecierowe soki na ich bazie, dwuletnia wówczas córka zjadła bardzo ochoczo. Nawet się zdziwiłam. Musu zrobiłam dwa razy więcej niż rzeczywiście wykorzystałam do ciasta. Resztę rozlałam więc do miseczek i dwie porcje zjadła córka. Nie mówiłam, co je, poza tym, że jest to galaretka. A potem odbierałam pustą miseczkę 🙂 Chyba nic więcej nie muszę dodawać 🙂

 

Rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem powstała na podstawie przepisów pani Doroty z mojewypieki.com. Mus również podpatrzyłam u niej, w innym przepisie. Wcześniej robiłam go według oryginalnej wersji, a teraz pomyślałam, by dodać marchewkę. I to był strzał w dziesiątkę. Sprawdźcie sami! Przepis na polewę znalazłam tutaj i zrobiłam zgodnie z przepisem. Jest naprawdę prosta i pyszna. Zamiast polewać polewą ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

 

Proporcje na długą roladę ok 36 cm długości (biszkopt pieczony na blasze 33 x 36 cm).

Rolada czekoladowo-orzechowa
Składniki:

Biszkopt czekoladowo-orzechowy:

  • 4 jajka średnie M w temp. pokojowej
  • 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 40 g mąki tortowej
  • 25 g kakao ciemnego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 40 g domowego cukru waniliowego
  • 40-50 g cukru

Mus marchewkowo-jabłkowy:

  • 350 g marchewek (przed obraniem)
  • 500 g jabłek (przed obraniem)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3/4-1 łyżeczki żelatyny + 2 łyżeczki wody
  • sok z połowy dużej cytryny
  • opcjonalnie kilka łyżek cukru

Polewa kakaowa:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao ciemnego
  • 100 g masła

Poza tym :

  • orzechy włoskie lub laskowe do dekoracji
 

rolada czekoladowo-orzechowa z marchewką i jabłkiem

 

Przygotowanie:

  1. Masę przygotuj wcześniej, najlepiej rano, a biszkopt upiecz po południu lub pod wieczór. Masa długo tężeje, bo musi najpierw wystygnąć dobrze, a potem albo długo schładzać się w lodówce, bo lejącej nie można dać na biszkopt, albo wstawić do zamrażalnika i co kilka-kilkanaście minut sprawdzać i mieszać. Ja przyspieszałam tężenie właśnie dzięki zamrażalnikowi.
  2. Marchewki i jabłka obierz. Marchewki pokrój na mniejsze kawałki i w niewielkiej ilości wody (do pokrycia) ugotuj na miękko. Odlej część wody i zmiksuj blenderem na gładko.
  3. Jabłka zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami wprost do garnka i zalej sokiem z cytryny. Ja tarłam dookoła gniazda nasiennego, można je jednak najpierw wykroić i zetrzeć takie kawałki.
  4. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia na 10 minut. Zagotuj owoce i często mieszając, podduś, aż lekko zmiękną. Dodaj mus z marchewki i wymieszaj. Ponownie zagotuj.
  5. Zdejmij garnek z ognia i wsyp galaretkę. Dokładnie rozprowadź. Dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Przelej masę do miseczki i odstaw do wystudzenia, a potem schłódź w lodówce.
  6. Białka jajek ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodawaj bez pośpiechu po 1 łyżce cukru, cały czas miksując, aż całkowicie się rozpuści.
  7. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Wymieszaj z orzechami. Do piany z białek wlewaj po 1 żółtku, cały czas ubijając.
  8. Do ciasta wsyp suche składniki i delikatnie trzepaczką miksera lub szpatułką, ale  ręcznie, wymieszaj, tylko do połączenia. Ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wyrównaj.
  9. Piecz ok 12 minut w 170-180°C lub do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odłóż blachę na kilkanaście minut, a potem przełóż biszkopt na wilgotną ściereczkę i delikatnie zwiń go wzdłuż krótszego boku.
  10. Rozwiń biszkopt i posmaruj tężejącą masą, nie smaruj jednak brzegów. Pomagając sobie ściereczką, zwiń ponownie biszkopt, odwróć złączeniem w dół. Przełóż roladę w ściereczce na długi talerz i zawiń brzegi ściereczki, aby brzegi biszkoptu nie wyschły. Wstaw na noc do lodówki.
  11. Rano przygotuj polewę, a roladę wyjmij delikatnie ze ściereczki. Mleko z masłem i cukrem pudrem zagotuj, ciągle mieszając, aż powstanie gładka lejąca masa. Wsyp przesiane kakao i wymieszaj do uzyskania lśniącej polewy kakaowej.
  12. Jeszcze ciepłą polewą polej roladę. Udekoruj kawałkami takich orzechów, które wykorzystałaś do biszkoptu. Schłódź w lodówce przed podaniem.

rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.