Placki z owocami to zawsze sprawdzony sposób na coś słodkiego do kawy, prawda? Jesienią koniecznie z jabłkami lub gruszkami. Ja mam dla Ciebie ich pyszne połączenie. Ciasto z jabłkami i gruszkami na kruchym, czekoladowym spodzie, z kruszonką i lekką pianką. Do ciasta oprócz cukru dodałam miód, co ma ogromne znaczenie dla jego konsystencji. Jest bardziej miękkie niż typowe kruche ciasto, ale da się się rozwałkować, choć może się rwać.
Rada: Gdyby zaraz po zagnieceniu ciasta, jednak okazało się ono zbyt miękkie, za mocno kleiłoby się do wszystkiego mimo podsypywania mąką, krótko schłódź je w lodówce.
Sprawdź więcej przepisów na ciasta z owocami >>TUTAJ.
Ciasto z jabłkami i gruszkami
Składniki:
Ciasto kruche:
- 350 g mąki tortowej pszennej
- 1 i 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 50 g miodu
- 160 g zimnego masła
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki cukru pudru
Pianka:
- 5 białek
- 7 łyżek cukru
- 2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego (75-80 g proszku łącznie)
- szczypta soli
- sok z połówki cytryny
- 70 g oleju lub roztopionego, przestudzonego masła
Poza tym:
- 2 rządki gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 3 duże gruszki
- 2-3 jabłka
- garść rodzynek
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
- Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wsyp do misy malaksera. Dodaj żółtka, masło w kawałkach oraz miód. Zmiksuj do powstania kuli jednolitego ciasta.
- Około 1/3 ciasta przełóż na papier do pieczenia, rozwałkuj na ok 0,5 cm grubości i zwiń. Schowaj do zamrażalnika.
- Do reszty ciasta wsyp przesiane kakao i zagnieć ręcznie do połączenia składników lub zmiksuj jeszcze chwilę w malakserze.
- Kakaowe ciasto kruche rozwałkuj na blacie wysypanym mąką pszenną. Dostosuj wielkość do formy. Przełóż ostrożnie na papier do pieczenia. Dopracuj brzegi ciasta. Wstaw do zamrażalnika.
Pianka i wykonanie ciasta:
- Owoce umyj i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Pokrój w małą kostkę. Skrop odrobiną soku z cytryny.
- Czekoladę posiekaj drobno nożem.
- Ubij białka na sztywno, stopniowo dodawaj cukier, aż powstanie gęsta, sztywna i lśniąca piana jak na bezę. Pod koniec ubijania wlej sok z cytryny.
- Przerwij miksowanie i wsyp proszek budyniowy. Zmiksuj całość do połączenia się składników, stopniowo podkręcając obroty miksera.
- Na koniec wlej przestudzone roztopione masło lub olej, a po chwili zakończ miksowanie.
- Wyciągnij blaszkę z ciastem z zamrażalnika. Posmaruj cienko powidłami, posyp czekoladą, a potem połową owoców.
- Wlej piankę i rozprowadź równomiernie na jabłkach i gruszkach. Na piance rozłóż rozsyp rodzynki, potem resztę owoców. Delikatnie powciskaj je w piankę.
- Wyjmij zwinięte jasne ciasto z zamrażarki. Odwijając, łam je na kawałki, nieregularne, ale nie za duże. Posyp równomiernie całe ciasto, lekko dociśnij.
- Wstaw ciasto z jabłkami i gruszkami do dobrze nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piecz ok 50-55 minut w 180°C (u mnie funkcja termoobieg) – wyjmij i wystudź.
- Świetnie smakuje jeszcze ciepłe i w temperaturze pokojowej, ale przechowuj w zimnie. Możesz podać z porcją bitej śmietany lub posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Smakowało? Daj znać w komentarzu!
Myślisz, że komuś bliskiemu spodoba się ten przepis? Udostępnij go! 🙂
Pingback: Ciasto z jabłkami i gruszkami | ciasta | BlogLINE.pl