Nie masz czasu na pieczenie extra ciasta lub po prostu masz ochotę na proste ciasto, ale pyszne i zachwycające? No to mam coś idealnego. Oto szybkie ciasto czekoladowe z orzechami, do którego przygotowania nie potrzeba miksera. Proste do zrobienia – raptem kilka minut roboty i siup do piekarnika. Mocno czekoladowe, z dużą ilością orzechów, z czekoladą w środku i rodzynkami i pyszną polewą.
W sam raz dla łasuchów i gdy pojawią się niespodziewani goście. Bo na ciepło także pyszne! Choć najsmaczniejsze dnia następnego. 🙂 Robiłam to ciasto już kilka razy, wzorując się na przepisie na blogu Kotlet.tv.
Możesz z tego ciasta zrobić też babeczki – wystarczy piec je ok 15-20 minut lub do suchego patyczka (zależnie od wielkości i piekarnika).
Możesz zmniejszyć ilość cukru lub zastąpić go np. miodem lub erytrolem. Więcej o zamiennikach cukru przeczytasz tutaj.
Szybkie ciasto czekoladowe z orzechami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej lub typ 650
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2/3 – 1 szklanka cukru
- 4,5 łyżki kakao ciemnego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 140 g oleju rzepakowego (ok 2/3 szklanki) lub 150 g masła, roztopionego, przestudzonego
- 3 duże jajka
- po kilka kostek czekolady mlecznej i gorzkiej, posiekanej nożem
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych grubo nożem
- 1 małe jabłko, dobrze umyte
I polewa czekoladowa:
- po 1/3 tabliczki czekolady mlecznej i gorzkiej
- 1-2 łyżki mleka
- garść drobno posiekanych orzechów włoskich
LUB
II Polewa czekoladowa na mleku zagęszczonym:
- 150 g czekolady (ja dałam 110 g gorzkiej i 40 g mlecznej, można dowolnie)
- 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 1 kopiasta łyżka kakao gorzkiego
- 2 łyżki masła
- posiekane orzechy włoskie po posypania
Przygotowanie:
- Do dużej miski przesiej mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wbij jajka, wlej olej i mleko, wsyp cukier i bakalie.
- Jabłko zetrzyj na drobnych oczkach razem ze skórką bezpośrednio do miski.
- Całość wymieszaj dokładnie łyżką, tylko do połączenia składników.
- Dno tortownicy/formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C (u mnie termoobieg) przez ok 40-45 minut dla formy 21×25 cm lub 55-60 min dla tortownicy 22 cm lub do suchego patyczka.
- Przygotuj polewę – pierwszy pomysł. Do małego garnuszka lub rondelka połam obie czekolady. W większym garnku zagotuj wodę i postaw na nim mniejszy tak, by dno nie dotykało wody. Rozpuść czekoladę w takiej kąpieli wodnej. Pod koniec dodaj 1-2 łyżki mleka i dobrze połącz.
- Drugą polewę przygotowuje się tak: zagotuj mleko zagęszczone z masłem kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem. Dodaj połamane czekolady i wsyp przesiane kakao. Po chwili zdejmij z ognia. Mieszaj do powstania gęstej, lejącej polewy czekoladowej.
- Ciepłe ciasto posmaruj polewą i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!
Smakowało? Daj znać w komentarzu!
Myślisz, że komuś bliskiemu spodoba się ten przepis? Udostępnij go! 🙂
Wpis zawiera link sponsorowany.
Pingback: 29 pomysłów na przepisy z czekoladą | desery i słodkości | Kęsy Codzienności
Pingback: Polewa czekoladowa - 5 pomysłów | domowe przepisy | Kęsy Codzienności
Pingback: Jak dodać sobie energii zimą? | lifestyle | Kęsy Codzienności
A mleko kiedy dodać? Coś nie tak z tym przepisem
Witaj Justyno, dziękuję za uważność! Mleko dodajemy razem z olejem. Wybacz za brak tej informacji. Pozdrawiam, Ania