You are currently viewing Szybkie ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

Szybkie ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

()

Nie masz czasu na pieczenie extra ciasta lub po prostu masz ochotę na proste ciasto, ale pyszne i zachwycające? No to mam coś idealnego. Oto szybkie ciasto czekoladowe z orzechami, do którego przygotowania nie potrzeba miksera. Proste do zrobienia – raptem kilka minut roboty i siup do piekarnika. Mocno czekoladowe, z dużą ilością orzechów, z czekoladą w środku i rodzynkami i pyszną polewą.

W sam raz dla łasuchów i gdy pojawią się niespodziewani goście. Bo na ciepło także pyszne! Choć najsmaczniejsze dnia następnego. 🙂 Robiłam to ciasto już kilka razy, wzorując się na przepisie na blogu Kotlet.tv.

Możesz z tego ciasta zrobić też babeczki – wystarczy piec je ok 15-20 minut lub do suchego patyczka (zależnie od wielkości i piekarnika).

Możesz zmniejszyć ilość cukru lub zastąpić go np. miodem lub erytrolem. Więcej o zamiennikach cukru przeczytasz tutaj.

Składniki na formę 21×25 cm lub tortownica o średnicy 22 cm.
 
szybkie ciasto czekoladowe z orzechami przepis
 

Szybkie ciasto czekoladowe z orzechami
Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej lub typ 650
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2/3 – 1 szklanka cukru
  • 4,5 łyżki kakao ciemnego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 140 g oleju rzepakowego (ok 2/3 szklanki) lub 150 g masła, roztopionego, przestudzonego
  • 3 duże jajka
  • po kilka kostek czekolady mlecznej i gorzkiej, posiekanej nożem
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych grubo nożem
  • 1 małe jabłko, dobrze umyte

I polewa czekoladowa: 

  • po 1/3 tabliczki czekolady mlecznej i gorzkiej
  • 1-2 łyżki mleka
  • garść drobno posiekanych orzechów włoskich

LUB

II Polewa czekoladowa na mleku zagęszczonym:

  • 150 g czekolady (ja dałam 110 g gorzkiej i 40 g mlecznej, można dowolnie)
  • 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 1 kopiasta łyżka kakao gorzkiego
  • 2 łyżki masła
  • posiekane orzechy włoskie po posypania

ciasto czekoladowe z orzechami

Przygotowanie: 

  1. Do dużej miski przesiej mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wbij jajka, wlej olej i mleko, wsyp cukier i bakalie.
  2. Jabłko zetrzyj na drobnych oczkach razem ze skórką bezpośrednio do miski.
  3. Całość wymieszaj dokładnie łyżką, tylko do połączenia składników.
  4. Dno tortownicy/formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C (u mnie termoobieg) przez ok 40-45 minut dla formy 21×25 cm lub 55-60 min dla tortownicy 22 cm lub do suchego patyczka.
  5. Przygotuj polewę – pierwszy pomysł. Do małego garnuszka lub rondelka połam obie czekolady. W większym garnku zagotuj wodę i postaw na nim mniejszy tak, by dno nie dotykało wody. Rozpuść czekoladę w takiej kąpieli wodnej. Pod koniec dodaj 1-2 łyżki mleka i dobrze połącz.
  6. Drugą polewę przygotowuje się tak: zagotuj mleko zagęszczone z masłem kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem. Dodaj połamane czekolady i wsyp przesiane kakao. Po chwili zdejmij z ognia. Mieszaj do powstania gęstej, lejącej polewy czekoladowej.
  7. Ciepłe ciasto posmaruj polewą i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!
     
szybkie ciasto czekoladowe bez miksera

Smakowało? Daj znać w komentarzu!

Myślisz, że komuś bliskiemu spodoba się ten przepis? Udostępnij go! 🙂

 

Wpis zawiera link sponsorowany.

 

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 5 komentarzy

  1. Justyna

    A mleko kiedy dodać? Coś nie tak z tym przepisem

    1. Anna Wojtyna

      Witaj Justyno, dziękuję za uważność! Mleko dodajemy razem z olejem. Wybacz za brak tej informacji. Pozdrawiam, Ania

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.