You are currently viewing Ganasz czekoladowy do ciast i deserów

Ganasz czekoladowy do ciast i deserów

()

Polewa czekoladowa w wersji ganasz czekoladowy, czyli na śmietance 30% (lub 36%) z dużą ilością czekolady – idealna do tortów i innych ciast oraz do wszelkich słodkich deserów. Świeżo przygotowana polewa, najlepiej bez masła, zanim jeszcze wystygnie świetnie nadaje się do konsumpcji jako gorąca czekolada, np. z dodatkiem bitej śmietany (najlepiej niesłodkiej). Można też część gorzkiej czekolady zastąpić czekoladą mleczną, a nawet z bakaliami, dla urozmaicenia. Ja lubię robić ganasz pół na pół z gorzkiej i mlecznej czekolady. Przygotowanie ganaszu czekoladowego jest naprawdę proste. Na zdjęciach polewa w I wersji w proporcjach 1:1. Smacznego!

Ganasz czekoladowy

Proporcje na miękką polewę:

  • 100 ml śmietanki
  • 100 g czekolady gorzkiej (min. 60% kakao)
  • 2 łyżki masła
  • opcjonalnie łyżka miodu

Proporcje na twardszą polewę:

  • 100 ml  śmietanki
  • 200 – 300 g gorzkiej czekolady (im więcej, tym twardsza polewa, ale i słodsza)
  • 3 łyżki masła
  • opcjonalnie 2 łyżki miodu

 Przygotowanie:

  1. Śmietankę zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj połamaną na kostki czekoladę i mieszamy trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia. Dorzuć masło. Wymieszaj dobrze. Można dodać miód, najlepiej, by był płynny, łatwiej się połączy z czekoladą.
  2. Polewę odstawiamy od studzenia. Jeśli chcemy ją wykorzystać jako krem, można zrobić to na dwa sposoby: przełożyć zimnym gęstym ganaszem lub zmiksować go kilka chwil na wysokich obrotach, nabierze pulchności, rozjaśni się, ale uwaga – szybko twardnieje, szczególnie, jeśli zrobisz ją z proporcji na twardszą polewę.
  3. Ostudzoną polewą polewamy ciasto lub smarujemy kremem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Moje rady:

  1. Ganasz czekoladowy jako krem – krem musisz nałożyć od razu po zmiksowaniu, potem może być zbyt twardy. Jeśli będzie za twardy, możesz wstawić garnek z kremem na malutki ogień i podgrzewać, aż wróci do stanu początkowego. Dolej potem przegotowanej śmietanki, wymieszaj i z powrotem zmiksuj, aby uzyskać gładki, ale nie twardy krem.
  2. Owoce zmiękczają polewę, utrudniają, a wręcz uniemożliwiają jej twardnienie. Można udekorować owocami ciasto polane ganaszem, jednak tuż pod owocami polewa będzie nieco inaczej wyglądać. Sprawdź przepis na tort bounty oblany ganaszem czekoladowym i udekorowany truskawkami.

Jeżeli obawiasz się kaloryczności czekoladowego ganasza, zawsze możesz skorzystać z kalkulatora kalorii dostępnego pod adresem https://ptbo.edu.pl/kalkulator-kalorii/ pod którym udostępniono również inne porady. Pamiętaj zresztą, że jest to z reguły tylko dodatek do ciast i nie zjadasz go w dużej ilości 😉

Wpis zawiera link sponsorowany.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 3 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.