Polewa czekoladowa w wersji ganasz czekoladowy, czyli na śmietance 30% (lub 36%) z dużą ilością czekolady – idealna do tortów i innych ciast oraz do wszelkich słodkich deserów. Świeżo przygotowana polewa, najlepiej bez masła, zanim jeszcze wystygnie świetnie nadaje się do konsumpcji jako gorąca czekolada, np. z dodatkiem bitej śmietany (najlepiej niesłodkiej). Można też część gorzkiej czekolady zastąpić czekoladą mleczną, a nawet z bakaliami, dla urozmaicenia. Ja lubię robić ganasz pół na pół z gorzkiej i mlecznej czekolady. Przygotowanie ganaszu czekoladowego jest naprawdę proste. Na zdjęciach polewa w I wersji w proporcjach 1:1. Smacznego!
Ganasz czekoladowy
Proporcje na miękką polewę:
- 100 ml śmietanki
- 100 g czekolady gorzkiej (min. 60% kakao)
- 2 łyżki masła
- opcjonalnie łyżka miodu
Proporcje na twardszą polewę:
- 100 ml śmietanki
- 200 – 300 g gorzkiej czekolady (im więcej, tym twardsza polewa, ale i słodsza)
- 3 łyżki masła
- opcjonalnie 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Śmietankę zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj połamaną na kostki czekoladę i mieszamy trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia. Dorzuć masło. Wymieszaj dobrze. Można dodać miód, najlepiej, by był płynny, łatwiej się połączy z czekoladą.
- Polewę odstawiamy od studzenia. Jeśli chcemy ją wykorzystać jako krem, można zrobić to na dwa sposoby: przełożyć zimnym gęstym ganaszem lub zmiksować go kilka chwil na wysokich obrotach, nabierze pulchności, rozjaśni się, ale uwaga – szybko twardnieje, szczególnie, jeśli zrobisz ją z proporcji na twardszą polewę.
- Ostudzoną polewą polewamy ciasto lub smarujemy kremem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Moje rady:
- Ganasz czekoladowy jako krem – krem musisz nałożyć od razu po zmiksowaniu, potem może być zbyt twardy. Jeśli będzie za twardy, możesz wstawić garnek z kremem na malutki ogień i podgrzewać, aż wróci do stanu początkowego. Dolej potem przegotowanej śmietanki, wymieszaj i z powrotem zmiksuj, aby uzyskać gładki, ale nie twardy krem.
- Owoce zmiękczają polewę, utrudniają, a wręcz uniemożliwiają jej twardnienie. Można udekorować owocami ciasto polane ganaszem, jednak tuż pod owocami polewa będzie nieco inaczej wyglądać. Sprawdź przepis na tort bounty oblany ganaszem czekoladowym i udekorowany truskawkami.
Jeżeli obawiasz się kaloryczności czekoladowego ganasza, zawsze możesz skorzystać z kalkulatora kalorii dostępnego pod adresem https://ptbo.edu.pl/kalkulator-kalorii/ pod którym udostępniono również inne porady. Pamiętaj zresztą, że jest to z reguły tylko dodatek do ciast i nie zjadasz go w dużej ilości 😉
Wpis zawiera link sponsorowany.
Pingback: 24 sprawdzone przepisy na śniadanie dla dzieci na słodko | Kęsy Codzienności
Pingback: Jaglana tarta czekoladowo-kokosowa z ananasem i żurawiną | Kęsy Codzienności
Pingback: Polewa czekoladowa - 5 pomysłów | domowe przepisy | Kęsy Codzienności