Uwielbiam to ciasto. Robiłam je już niezliczoną ilość razy i zawsze się udawało. Jeśli szukasz ciasto na pizzę domową, ale takiego, które nie będzie ani za grube, ani za cienkie, za to chrupkie i pyszne – trafiłaś we właściwe miejsce. Domowa pizza może być super sposobem na pyszną kolację, obiad czy rodzinne spotkanie. A przy tym oszczędzasz sporo kasy, gdyż ciasto na pizzę zrobisz z niewielu składników. Z poniższych proporcji wyjdzie duża rodzinna pizza lub 2 mniejsze – zależnie od tego, jak podzielisz i rozciągniesz ciasto.
Jak upiec pyszną domową pizzę?
Połową sukcesu jest tu dobre ciasto. Drugą połową – sposób, temperatura i czas pieczenia. Tu dużą rolę gra piekarnik. Za pierwszym razem może wyjść super, ale nie musi. Przetestuj swój piekarnik kilka razy, zanim dojdziesz do momentu idealnego. W przepisie podałam sposób pieczenia, ale pamiętaj, by dostosować go do swojego piekarnika. Nie każdy sprzęt ma bowiem opcję nawet 250 stopni czy termoobieg. Piekłam pizzę na tym cieście także w starym piekarniku, który tej funkcji nie posiadał oraz wszystko przypałał – a pizza wychodziła zawsze pyszna, chrupiąca, z miękkim środkiem. Dlatego wiem, że dasz radę!
A dlaczego tak wysoka temperatura?
Ciasto szybko rośnie, nie przesusza się, a składniki ładnie zapiekają. Nie zawsze piekę przy max mocy piekarnika, ale widzę, że im wyższa temperatura, tym krótszy czas pieczenia i lepsze efekty (czytaj smaczniejsza pizza).
WAŻNA RADA:
Uważaj, by nie przeciążyć pizzy dodatkami, a zwłaszcza mokrymi takimi jak mozzarella z zalewy czy kukurydza z puszki. Ciasto może wtedy namoknąć i gorzej rosnąć.
Składniki na ciasto na pizzę:
- 200 ml ciepłej, przegotowanej wody
- 400 g mąki typu włoskiego (typ 00), może też być tortowa/wrocławska
- 20 g świeżych drożdży lub 1 op. drożdży instant 7 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Drożdże świeże rozetrzyj w miseczce z cukrem, dolej część ciepłej wody. Nie może być cieplejsza niż 40°C! Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Dodaj łyżkę mąki i dokładnie połącz. Dostaw pod przykryciem w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn podrośnie, możesz robić ciasto.
- Drożdże instant suszone wystarczy wymieszać z mąką – nie trzeba wtedy robić zaczynu.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i olej/oliwę oraz rozczyn. Hakiem miksera miksuj najpierw na małych obrotach, a gdy ciasto połączy się w jednolite, na wyższych. Zagniataj ciasto na pizzę mikserem przez ok 10 minut. Ręcznie nawet 15 minut, aż stanie się gładkie, elastyczne i jednolite. Dobrze wyrobione nie klei się do rąk.
- Wyrobione ciasto drożdżowe przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Trwa to od 1 do 2 godzin. Możesz też odstawić je do lodówki na kilka godzin, a po tym czasie w cieple na 1-2 h. Ciasto zyskuje wtedy na smaku!
- Wyrośnięte ciasto rozciągnij rękoma, nie rozwałkowuj!, aby nadać mu okrągły lub inny kształt. Ciasto na pizzę ma być cienkie.
- Posmaruj placek ciasta sosem pomidorowym i wyłóż składniki. Uważaj, by nie było ich zbyt dużo! Nie dawaj też wielu mokrych składników, zwłaszcza jeśli dajesz je pod ser. Mogą namoczyć ciasto i nie upiecze się poprawnie.
- Piecz w mocno rozgrzanym piekarniku – ja używam termoobiegu z dolnym grzaniem – w 230-250°C przez ok 8-10 minut, zależnie od wielkości pizzy i ilości dodatków. Od razu podawaj.