You are currently viewing Najlepsze ciasto na pizzę

Najlepsze ciasto na pizzę

()

Uwielbiam to ciasto. Robiłam je już niezliczoną ilość razy i zawsze się udawało. Jeśli szukasz ciasto na pizzę domową, ale takiego, które nie będzie ani za grube, ani za cienkie, za to chrupkie i pyszne – trafiłaś we właściwe miejsce. Domowa pizza może być super sposobem na pyszną kolację, obiad czy rodzinne spotkanie. A przy tym oszczędzasz sporo kasy, gdyż ciasto na pizzę zrobisz z niewielu składników. Z poniższych proporcji wyjdzie duża rodzinna pizza lub 2 mniejsze – zależnie od tego, jak podzielisz i rozciągniesz ciasto.

Jak upiec pyszną domową pizzę?

Połową sukcesu jest tu dobre ciasto. Drugą połową – sposób, temperatura i czas pieczenia. Tu dużą rolę gra piekarnik. Za pierwszym razem może wyjść super, ale nie musi. Przetestuj swój piekarnik kilka razy, zanim dojdziesz do momentu idealnego. W przepisie podałam sposób pieczenia, ale pamiętaj, by dostosować go do swojego piekarnika. Nie każdy sprzęt ma bowiem opcję nawet 250 stopni czy termoobieg. Piekłam pizzę na tym cieście także w starym piekarniku, który tej funkcji nie posiadał oraz wszystko przypałał – a pizza wychodziła zawsze pyszna, chrupiąca, z miękkim środkiem. Dlatego wiem, że dasz radę!

Zdrowa żywność - sprawdź na Ceneo.pl

A dlaczego tak wysoka temperatura?

Ciasto szybko rośnie, nie przesusza się, a składniki ładnie zapiekają. Nie zawsze piekę przy max mocy piekarnika, ale widzę, że im wyższa temperatura, tym krótszy czas pieczenia i lepsze efekty (czytaj smaczniejsza pizza).

WAŻNA RADA:

Uważaj, by nie przeciążyć pizzy dodatkami, a zwłaszcza mokrymi takimi jak mozzarella z zalewy czy kukurydza z puszki. Ciasto może wtedy namoknąć i gorzej rosnąć.

mini pizza domowe ciasto na pizze

Składniki na ciasto na pizzę:

  • 200 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • 400 g mąki typu włoskiego (typ 00), może też być tortowa/wrocławska
  • 20 g świeżych drożdży lub 1 op. drożdży instant 7 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Drożdże świeże rozetrzyj w miseczce z cukrem, dolej część ciepłej wody. Nie może być cieplejsza niż 40°C! Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Dodaj łyżkę mąki i dokładnie połącz. Dostaw pod przykryciem w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn podrośnie, możesz robić ciasto.
  2. Drożdże instant suszone wystarczy wymieszać z mąką – nie trzeba wtedy robić zaczynu.
  3. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i olej/oliwę oraz rozczyn. Hakiem miksera miksuj najpierw na małych obrotach, a gdy ciasto połączy się w jednolite, na wyższych. Zagniataj ciasto na pizzę mikserem przez ok 10 minut. Ręcznie nawet 15 minut, aż stanie się gładkie, elastyczne i jednolite. Dobrze wyrobione nie klei się do rąk.
  4. Wyrobione ciasto drożdżowe przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Trwa to od 1 do 2 godzin. Możesz też odstawić je do lodówki na kilka godzin, a po tym czasie w cieple na 1-2 h. Ciasto zyskuje wtedy na smaku!
  5. Wyrośnięte ciasto rozciągnij rękoma, nie rozwałkowuj!, aby nadać mu okrągły lub inny kształt. Ciasto na pizzę ma być cienkie.
  6. Posmaruj placek ciasta sosem pomidorowym i wyłóż składniki. Uważaj, by nie było ich zbyt dużo! Nie dawaj też wielu mokrych składników, zwłaszcza jeśli dajesz je pod ser. Mogą namoczyć ciasto i nie upiecze się poprawnie.
  7. Piecz w mocno rozgrzanym piekarniku – ja używam termoobiegu z dolnym grzaniem – w 230-250°C przez ok 8-10 minut, zależnie od wielkości pizzy i ilości dodatków. Od razu podawaj.

domowa pizza ciasto na pizze w trakcie wyrastania

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.