You are currently viewing Mini papryczki z fetą bez marynowania

Mini papryczki z fetą bez marynowania

()

Szukasz sprawdzonego sposobu na szybkie przystawki na domową imprezę? Ten przepis przyda Ci się niezależnie od okazji: karnawałowa impreza, urodziny, spotkanie znajomych, Sylwester w domu, a także po prostu na kolację. Mini papryczki z fetą są proste do zrobienia, są pyszne i co ważne: nie wymagają marynowania. Całość przygotujesz w mniej niż 30 minut, chyba że lubisz bawić się w dekorowanie, to pewnie więcej 😉 Mają pewien minus – znikają jeszcze szybciej! Polecam użyć papryczki Sweet bites, są słodkie, kruche i takie na dwa gryzy. W sam raz na imprezową przekąskę.

 

TIP:

Nie lubisz papryki na surowo lub zabrakło jej, a pasta z fety jeszcze jest?

Pokrój kromki chleba w kwadraty i posmaruj pastą. Udekoruj tak jak papryczki i gotowa przystawka!

pasta z fety z szynką, rzodkiewką i słonecznikiem

 

Mini papryczki z fetą na imprezę
Składniki:

  • 300 g papryczek Sweet bites (małe, słodkie, różne kolory)⁠
  • 200 g sera feta lub sałatkowego typu feta⁠
  • 100-150 g szynki drobiowej w kawałku⁠
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku⁠
  • 1-2 łyżki łuskanego słonecznika (u mnie prażony, solony)⁠
  • kilka pomidorków papryczkowych⁠
  • kilka rzodkiewek⁠
  • pieprz mielony do smaku⁠

Sprawdź inne pomysły z serem feta (na obiad i nie tyllko): TUTAJ.

Szukasz pomysłów na słodkie przekąski? Sprawdź przepisy na placuszki – KLIK. Znajdziesz tam także wytrawne opcje.

przekąska na imprezę papryczki z fetą

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj, osusz ręcznikiem papierowym lub ścierką. Papryczki przekrój wzdłuż na pół – nie usuwaj zielonych ogonków. Usuń za to pestki ze środka.⁠
  2. Ser feta przełóż do odpowiedniej wielkości miseczki. Dopraw pieprzem wg uznania, dodaj szczypiorek i dokładnie wymieszaj.⁠ Nie potrzeba soli!
  3. Szynkę pokrój w małą kostkę. Umyte rzodkiewki pokrój w kosteczkę, a pomidorki przekrój na pół.⁠
  4. Ok 3/4 pokrojonej szynki i rzodkiewki przełóż do fety i dobrze wymieszaj łyżką. Możesz też dodać słonecznik, ja dałam tylko na górę.⁠
  5. Nakładaj pastę łyżeczką w ilości wg upodobania do połówek papryczek. Na końcu udekoruj słonecznikiem i pozostałymi składnikami oraz posyp szczypiorkiem.⁠ Podawaj od razu – możesz je też przechowywać w lodówce max 2 dni, ale na świeżo najlepsze 🙂

papryczki z fetą na imprezę

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.