Szukasz sprawdzonego sposobu na szybkie przystawki na domową imprezę? Ten przepis przyda Ci się niezależnie od okazji: karnawałowa impreza, urodziny, spotkanie znajomych, Sylwester w domu, a także po prostu na kolację. Mini papryczki z fetą są proste do zrobienia, są pyszne i co ważne: nie wymagają marynowania. Całość przygotujesz w mniej niż 30 minut, chyba że lubisz bawić się w dekorowanie, to pewnie więcej 😉 Mają pewien minus – znikają jeszcze szybciej! Polecam użyć papryczki Sweet bites, są słodkie, kruche i takie na dwa gryzy. W sam raz na imprezową przekąskę.
TIP:
Nie lubisz papryki na surowo lub zabrakło jej, a pasta z fety jeszcze jest?
Pokrój kromki chleba w kwadraty i posmaruj pastą. Udekoruj tak jak papryczki i gotowa przystawka!
Mini papryczki z fetą na imprezę
Składniki:
- 300 g papryczek Sweet bites (małe, słodkie, różne kolory)
- 200 g sera feta lub sałatkowego typu feta
- 100-150 g szynki drobiowej w kawałku
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1-2 łyżki łuskanego słonecznika (u mnie prażony, solony)
- kilka pomidorków papryczkowych
- kilka rzodkiewek
- pieprz mielony do smaku
Sprawdź inne pomysły z serem feta (na obiad i nie tyllko): TUTAJ.
Szukasz pomysłów na słodkie przekąski? Sprawdź przepisy na placuszki – KLIK. Znajdziesz tam także wytrawne opcje.
Przygotowanie:
- Warzywa umyj, osusz ręcznikiem papierowym lub ścierką. Papryczki przekrój wzdłuż na pół – nie usuwaj zielonych ogonków. Usuń za to pestki ze środka.
- Ser feta przełóż do odpowiedniej wielkości miseczki. Dopraw pieprzem wg uznania, dodaj szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Nie potrzeba soli!
- Szynkę pokrój w małą kostkę. Umyte rzodkiewki pokrój w kosteczkę, a pomidorki przekrój na pół.
- Ok 3/4 pokrojonej szynki i rzodkiewki przełóż do fety i dobrze wymieszaj łyżką. Możesz też dodać słonecznik, ja dałam tylko na górę.
- Nakładaj pastę łyżeczką w ilości wg upodobania do połówek papryczek. Na końcu udekoruj słonecznikiem i pozostałymi składnikami oraz posyp szczypiorkiem. Podawaj od razu – możesz je też przechowywać w lodówce max 2 dni, ale na świeżo najlepsze 🙂
Pingback: Mini papryczki z fetą bez marynowania | domowe przepisy | BlogLINE.pl