Kiedyś udało mi się kupić czerwone ziemniaki i upiekłam je tak, jak te zwykłe. Wyszły naprawdę pyszne. Czerwone ziemniaki pieczone z czosnkiem i tymiankiem nie smakują tak samo jak inne, są jednak bardzo smaczne i wartościowe. Mają podobną, delikatną i mączystą strukturę jak dynia hokkaido po upieczeniu. W tej wersji pachną masłem, czosnkiem i tymiankiem. Przyznaję, że ten zestaw smaków do pieczonych ziemniaków lubię najbardziej.

Czerwone ziemniaki pieką się w takim samym czasie jak zwykłe, nie są wcale trudniejsze do przygotowania. Najładniejsze są w tej czerwonej skórce – bo środku wyglądają zwyczajnie, lekko żółte. Przy zakupie zwróć uwagę na to jak wyglądają, by nie trzeba było niczego wykrawać. No ja niestety tego nie zrobiłam ostatnio.
Tak przygotowany dodatek do dania głównego, na pewno podbije serca wszystkich, którzy go spróbują! Jeżeli chcesz poprawić swój kulinarny warsztat, lub po prostu nauczyć się gotować tak, żeby wszystkim smakowało, mam dla Ciebie propozycję zestawu e-booków kulinarnych Chcę Świetnie Gotować. Codzienne przyrządzanie posiłków będzie proste, a przepisy smaczne i tanie. Skończ z nudą na talerzu, sięgnij po solidną dawkę kulinarnej wiedzy!
Składniki:
- 1 kg czerwonych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
- świeżo mielony pieprz wg uznania
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
Czerwone ziemniaki pieczone – przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, szorując pod wodą. Usuń ewentualne nieładne części (niestety u mnie było ich sporo, co wyszło po dopiero umyciu i nie zachowałam za wiele skórki).
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Posyp nim ziemniaki.
- Dopraw, wymieszaj i na górę wyłóż plasterki masła.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200 – 220°C przez 30 minut lub do miękkości ziemniaków. Powinny być rumiane, lekko chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku.
Szukasz innych równie pysznych propozycji dań? Sprawdź co można znaleźć w zestawie e-booków kulinarnych Chcę Świetnie Gotować.
Pingback: Skarbnica pomysłów, co ugotować na obiad | Kęsy Codzienności
Pingback: Pierś z kurczaka pieczona z miodem | Kęsy Codzienności
Pingback: Domowe masło czosnkowe | domowe przepisy | Kęsy Codzienności
Pingback: Domowe sosy do dań z grilla | domowe przepisy | Kęsy Codzienności