Już jutro święto zakochanych, a z tej okazji mam dla Ciebie prosty i błyskawiczny przepis na pyszne ciasteczka musli w kształcie serc. Można je polać czekoladą gorzką dla jeszcze lepszego efektu i smaku. Są słodkie, a bez białego cukru, długo zachowują świeżość. Mają małą wadę: mocno się kruszą. Ale jeśli lubisz takie łakocie, nie będziesz się tym przejmować.
Ciasteczka warto zrobić z dzieckiem, bo przepis jest banalnie prosty. Wystarczy wymieszać i uformować ciastka. Zuzia pomagała mi na każdym etapie, ona też nakładała do foremki. Zaproś więc dzieci do pomocy 🙂
Na końcu pod przepisem czeka na Ciebie kilka dodatkowych pomysłów na walentynkowe słodkości, bo przygotowany ręcznie prezent zawsze cieszy najbardziej. Do dzieła!
Ilość: 12 dużych ciastek
Czas: kilkanaście minut + 10-12 minut pieczenia
Składniki na ciasteczka musli:
- 2/3 szklanki musli (u mnie domowe z płatków owsianych, jaglanych, miodu, orzechów włoskich, czekolady i bakalii)
- 1 szklanka płatków owsianych (górskich)
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki słonecznika łuskanego (niesolonego!)
- 2 średnie jajka
- 3-4 kopiaste łyżki miodu
Przygotowanie:
- Wszystkie suche składniki wsyp do miski, dodaj miód i wbij jajka. Wymieszaj łyżką dokładnie.
- Korzystając z foremki w kształcie serca (u mnie z wypychaczem), uformuj ciasteczka (ok 2 kopiaste łyżki masy na 1 ciastko), bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam na blaszce z wyposażenia piekarnika, ledwo się zmieściły.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez ok 12 minut lub aż się zrumienią. Wyjmij i wystudź. Polewą polej dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Walentynkowe przepisy –
czyli propozycje na słodki prezent dla drugiej połówki:
Tort bounty z masą z kaszy jaglanej
Tort waflowy z truskawkami i kremem mlecznym
Ciasteczka zbożowo-owocowe bez pieczenia
Brownie z wafelkami
♥♥♥
A Ty co planujesz słodkiego przygotować na Walentynki? A może odświętną kolację? Niech ten dzień będzie pełen miłości! 🙂