Szukasz sprawdzonego przepisu na prosty sernik bez pieczenia z galaretką i owocami? A może znudził Ci się ten sernik na zimno, który dotąd robiłaś? Świetnie trafiłaś. Mam dla Ciebie przepis na pyszny sernik na zimno z mango, truskawkami i borówkami!
Gdy na dworze ciepło, po co grzać mieszkanie piekarnikiem – postaw na ciacho bez pieczenia! Możesz co prawda upiec biszkopt na spód, ale równie dobrze sprawdzą się kupne biszkopty albo herbatniki. Oto prosty i pyszny sernik na zimno z mango oraz dużą porcją galaretki i świeżych owoców lata. Orzeźwiający, nieprzesłodzony i pyszny! W sam raz dla fanów mango i truskawek.
Sprawdź inne pomysły na smakowite ciasta z owocami, ciasta bez pieczenia oraz serniki na zimno.
Składniki na formę ok. 23 cm średnicy.
Sernik na zimno z mango i truskawkami
Składniki:
- spód – biszkopty z paczki lub biszkopt z 3 jajek
Masa serowa:
- 400 g (1 op.) serek homogenizowany naturalny bez cukru
- 1 dojrzałe mango (ok. 400 g miąższu)
- 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe (takie po 75 g)
- 1,5 szklanki wody gorącej
Dekoracja:
- ok. 600 g truskawek
- 50-100 g borówek
- 2 op. galaretki malinowej lub truskawkowej
- 2,5 szklanki wody gorącej
Przygotowanie:
- Przygotuj 2 miski – do jednej wsyp galaretkę truskawkową, do drugiej pomarańczową. Do różowej wlej 2,5 szklanki mocno gorącej wody i dokładnie wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Zaś do pomarańczowej galaretki wlej 1,5 szklanki również gorącej wody, dobrze wymieszaj. Odstaw galaretki do wystudzenia. Truskawkową wstaw do lodówki, gdy już będzie chłodna.
- Spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia) wyłóż biszkoptami (jeśli nie piekłaś biszkoptu).
- Mango umyj, osusz i pokrój na 3 części (nie da się po prostu odkroić tej dużej i twardej pestki, dlatego najpierw odkrajamy boki i z nich wycinamy miąższ) – dokładną instrukcję krojenia mango znalazłam tutaj. Obierz skórkę ze środkowej części i wytnij miąższ aż do pestki. Najlepiej robić to nad deską lub miseczką, gdyż z mango obficie kapie sok, który szkoda zmarnować.
- Miąższ mango wrzuć do wysokiego pojemnika i ręcznym blenderem zmiksuj na gładko. Dodaj serek homogenizowany, ponownie zmiksuj. Wlej masę do wystudzonej galaretki pomarańczowej i dokładnie wymieszaj trzepaczką, ew. zmiksuj blenderem. Możesz odstawić do lodówki, aż zacznie lekko tężeć.
- Wlej masę serową na biszkopty i wyrównaj. Borówki umyj i osusz. Połowę rozsyp na masie sernika i lekko wciśnij. Wstaw formę z sernikiem na zimno do lodówki.
- Gdy galaretka truskawkowa zacznie już tężeć, umyj i osusz truskawki. Odszypułkuj i przepołów owoce. Ułóż truskawki na masie serowej, pomiędzy nimi rozsyp resztę borówek.
- Zalej całość tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby ciasto dobrze się schłodziło. Podawaj sernik na zimno z mango i truskawkami prosto z lodówki. W upale unikaj długiego trzymania poza lodówką.
Pingback: Sernik na zimno z mango i truskawkami | desery i słodkości | BlogLINE.pl
Pingback: Sernik na zimno z mango i truskawkami – Twój przepis