You are currently viewing Sernik na zimno z mango i truskawkami

Sernik na zimno z mango i truskawkami

()

Szukasz sprawdzonego przepisu na prosty sernik bez pieczenia z galaretką i owocami? A może znudził Ci się ten sernik na zimno, który dotąd robiłaś? Świetnie trafiłaś. Mam dla Ciebie przepis na pyszny sernik na zimno z mango, truskawkami i borówkami!

Gdy na dworze ciepło, po co grzać mieszkanie piekarnikiem – postaw na ciacho bez pieczenia! Możesz co prawda upiec biszkopt na spód, ale równie dobrze sprawdzą się kupne biszkopty albo herbatniki. Oto prosty i pyszny sernik na zimno z mango oraz dużą porcją galaretki i świeżych owoców lata. Orzeźwiający, nieprzesłodzony i pyszny! W sam raz dla fanów mango i truskawek.

sernik z mango, truskawkami i borówkami

Sprawdź inne pomysły na smakowite ciasta z owocami, ciasta bez pieczenia oraz serniki na zimno.

 

Składniki na formę ok. 23 cm średnicy.

Sernik na zimno z mango i truskawkami

Składniki:

  • spód – biszkopty z paczki lub biszkopt z 3 jajek

Masa serowa:

  • 400 g (1 op.) serek homogenizowany naturalny bez cukru
  • 1 dojrzałe mango (ok. 400 g miąższu)
  • 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe (takie po 75 g)
  • 1,5 szklanki wody gorącej

Dekoracja:

  • ok. 600 g truskawek
  • 50-100 g borówek
  • 2 op. galaretki malinowej lub truskawkowej
  • 2,5 szklanki wody gorącej

Przygotowanie:

  1. Przygotuj 2 miski – do jednej wsyp galaretkę truskawkową, do drugiej pomarańczową. Do różowej wlej 2,5 szklanki mocno gorącej wody i dokładnie wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Zaś do pomarańczowej galaretki wlej 1,5 szklanki również gorącej wody, dobrze wymieszaj. Odstaw galaretki do wystudzenia. Truskawkową wstaw do lodówki, gdy już będzie chłodna.
  2. Spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia) wyłóż biszkoptami (jeśli nie piekłaś biszkoptu).
  3. Mango umyj, osusz i pokrój na 3 części (nie da się po prostu odkroić tej dużej i twardej pestki, dlatego najpierw odkrajamy boki i z nich wycinamy miąższ) – dokładną instrukcję krojenia mango znalazłam tutaj. Obierz skórkę ze środkowej części i wytnij miąższ aż do pestki. Najlepiej robić to nad deską lub miseczką, gdyż z mango obficie kapie sok, który szkoda zmarnować.
  4. Miąższ mango wrzuć do wysokiego pojemnika i ręcznym blenderem zmiksuj na gładko. Dodaj serek homogenizowany, ponownie zmiksuj. Wlej masę do wystudzonej galaretki pomarańczowej i dokładnie wymieszaj trzepaczką, ew. zmiksuj blenderem. Możesz odstawić do lodówki, aż zacznie lekko tężeć.
  5. Wlej masę serową na biszkopty i wyrównaj. Borówki umyj i osusz. Połowę rozsyp na masie sernika i lekko wciśnij. Wstaw formę z sernikiem na zimno do lodówki.
  6. Gdy galaretka truskawkowa zacznie już tężeć, umyj i osusz truskawki. Odszypułkuj i przepołów owoce. Ułóż truskawki na masie serowej, pomiędzy nimi rozsyp resztę borówek.
  7. Zalej całość tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby ciasto dobrze się schłodziło. Podawaj sernik na zimno z mango i truskawkami prosto z lodówki. W upale unikaj długiego trzymania poza lodówką.

sernik na zimno mango truskawki

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.