Placuszki na śniadanie czy kolację u nas w domu są zawsze mile widziane – a im większe urozmaicenie, tym lepiej. Tak też powstały proste, szybkie i zdrowe bananowe placuszki owsiane – nie zawierają białej mąki, spulchniaczy ani białego cukru. Słodziwem są tu mocno dojrzałe banany, a te choć zawierają dużo cukrów prostych, mają sporo witamin i potas, a do tego zawierają związki przeciwnowotworowe. Nic tylko jeść! Sprawdź inne zdrowe zamienniki białego cukru TUTAJ.
Przepisów na podobne placki owsiane z bananem – które są nie tylko dla dzieci – znajdziesz w internecie pełno. I super, że tyle osób chętnie przygotowuje zdrowe posiłki, nawet jeśli nie codziennie. Zapraszam Cię do sprawdzenia innych przepisów na placuszki.
Ilość: ok 16-18 placuszków
Czas: ok 20 minut
Bananowe placuszki owsiane
Składniki:
- 2 duże dojrzałe banany (z plamkami lub niemal brązową skórką, ale ładne w środku)
- 3 średnie jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub owsianej (możesz dać nawet 1 szklankę, będą bardziej zwarte i łatwiej je obracać)
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 150 g jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki sody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Banany obierz, rozgnieć widelcem. Wbij jajka, dodaj jogurt i wymieszaj.
- Wsyp płatki i mąkę. Możesz od razu smażyć po połączeniu składników, jednak płatki będą nadal twardawe (z płatkami błyskawicznymi nie powinno być problemu). Lepiej odstawić na kilkanaście minut całość lub – szybciej – zalej płatki wrzątkiem ledwo do pokrycie w osobnej misce i jak tylko trochę się przestudzą, odcedź i dodaj do reszty przygotowanych składników.
- Smaż bez dodatku tłuszczu po 1 pełnej łyżce ciasta na placek, ok 1-2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Obracaj, gdy dobrze zetną się od spodu i na bokach. Świetnie smakują z sosem z żurawiny z gruszką, który widzisz na zdjęciu poniżej. Przepis tutaj >>>KLIK.
Pingback: Sos żurawinowy z gruszką | Kęsy Codzienności