Lody arbuzowe z cytryną to pyszne orzeźwienie, które przydaje się w upały. Te proste lody składają się głównie z wody, są bez dodatku cukru i najprostsze, jak się da. Nawet, jeśli wyjdą za kwaśne, jak u mnie, dzieci będą zachwycone (sprawdzone!). Takie lody możesz podać im bez wyrzutów sumienia nawet z dokładką w gorące dni. Polecam wybrać jak najsłodszego arbuza do lodów arbuzowych, będzie smaczniej.
Ilość lodów: 7
Czas przygotowania: 10 minut plus mrożenie
Składniki na lody arbuzowe:
- 350 g miąższu z arbuza, bez pestek
- 1/3-1/2 szklanki soku jabłkowego
- sok z 1/2-1 cytryny
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przełóż do kielicha blendera lub w misce zmiksuj ręcznym blenderem do jednolitej konsystencji.
- Polecam dodawać sok z cytryny partiami, aż do uzyskania idealnego dla Ciebie smaku.
- Im słodszy (bardziej czerwony) arbuz, tym smaczniejsze lody. Mój był bledszy, a soku z cytryny dałam z całej cytryny, więc lody z arbuza wyszły słodko-kwaśne. Niesamowite połączenie. Polecam!
Moja rada:
Poruszaj foremkami po jakiejś pół godzinie od włożenia do zamrażalnika, a może i dwa razy, aby były bardziej jednolite – rozwarstwiają się w czasie mrożenia, co widać na zdjęciach.
Pingback: Przepisy na ciasta i desery na lato - aż 28 inspiracji! | Kęsy Codzienności