Co powiesz na lekkie, proste i szybkie ciasto? Pachnące gruszką, bez białego cukru, białej mąki i w ogóle bez śladu glutenu w składzie? No to łap przepis na proste ciasto gruszkowe bezglutenowe, na mące ryżowej i kukurydzianej. Słodkie, puszyste, mięciutkie, a jednak bez grama białego cukru i klasycznej mąki – całą słodycz zawdzięcza gruszkom i bananom. Taki mój udany eksperyment z nadmiarem gruszek 😉 Dzieciom bardzo smakowało, szczególnie starszej córce, która brała dokładki. Sprawdź inne ciasta bez cukru oraz czym go zastępować.
Nie potrzebuję piec ciast bez glutenu, ale lubię urozmaicenie, dlatego czasem tworzę takie nowoczesne wypieki. Ale to ciasto smakuje super i wcale nie czuć ani nie widać, że jest bez czegoś. Wręcz przeciwnie, niczego mu nie brakuje. Jest idealną propozycją dla fanów gruszek, no i dla dbających o linię oraz dla dzieci. do tego jest tak proste do zrobienia, że możesz je przygotować już z kilkulatkiem.
Mała uwaga: ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika ma jednolity ładny kolor, ale jakiś czas po upieczeniu niteczki z gruszki czarnieją. Nie wpływa to na smak ciasta, nie jest też oznaką psucia. Spokojnie ciasto możesz trzymać kilka dni, choć warto w lodówce i okryte folią lub w pojemniku.
Sprawdź też ciasta z dodatkiem owoców.
Forma: 30 x 25 cm
Ciasto gruszkowe bezglutenowe
Składniki:
- 1 dojrzały banan (im bardziej dojrzały, tym lepiej)
- ok 500 g dojrzałych, miękkich gruszek, np. Rocha (wszystkie twarde odpadają!) – ok 340-350 po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub roztopionego, przestudzonego masła
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- garść rodzynek (lub suszonej żurawiny) oprószonej jedną z ww. mąk
Przygotowanie:
- Banany obierz. Gruszki umyj, cienko obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i wrzuć z bananem do miski. Widelcem (lub blenderem ręcznym) rozgnieć jak najdokładniej.
- Dodaj wszystkie mokre składniki i wymieszaj dokładnie łyżką.
- Mąki z sodą przesiej do ciasta i wymieszaj do połączenia, pod koniec dodając rodzynki.
- Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180°C (termoobieg) przez ok 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź.