To pyszne danie powstało spontanicznie. I było strzałem w dziesiątkę! To delikatny kurczak w sosie śmietanowym z fasolką szparagową żółtą z solidną ilością koperku. Nietrudne, a smaczne danie, które szybko się robi. Możesz je podać z makaronem lub ryżem, jeśli zależy Ci na czasie. W końcu przygotowanie ich zajmuje mniej czasu niż obieranie i gotowanie ziemniaków. Smacznego!
Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych warzyw wakacyjnych, obok cukinii. Zwykle podaję ją po prostu ugotowaną, czasem z podsmażoną bułką tartą. Taka fasolka szparagowa to klasyka i obowiązkowy punkt obiadu w pierwszej połowie wakacji. Ostatnio trochę jej zostało, więc poszła do sosu. Smakowała z nim super. Była już z bułką tartą, ale to w niczym nie przeszkadzało. Sos wyszedł dość gęsty, można go nieco rozrzedzić w trakcie gotowania, wedle uznania. Kurczak z fasolką szparagową w śmietanowym sosie koperkowym jest tak szybki do zrobienia, że aż żal nie sprawdzić przepisu. Można dodać więcej fasolki, jeśli masz. W czasie, gdy mięso przechodzi przyprawami, można ugotować ryż, z którym danie świetnie się skomponuje. Pół godziny i obiad gotowy!
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: ok 30 minut
Kurczak w sosie śmietanowym z fasolką szparagową
Składniki:
- 3 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek
- mała cebula
- 2-3 łyżki oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- fasolka szparagowa ugotowana 150 g
- przyprawy: 3 łyżki świeżego siekanego koperku, 1 łyżeczka soli ziołowej, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, pieprz mielony
- 150 ml wody
- na sos: 0,5 szklanki wody, 3 lekko kopiaste łyżki śmietany 18%, 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
- Przyprawy (poza koperkiem) wymieszaj ze sobą i 2/3 rozsyp na mięsie z każdej strony. Odstaw je w temperaturze pokojowej na czas jakieś 10-15 minut.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej i połóż filety. Obsmaż krótko z każdej strony na mocnym ogniu do zrumienienia. Zdejmij z patelni i wrzuć fasolkę. Smaż chwilkę, po czym dorzuć cebulkę, a potem czosnek. Smaż, aż warzywa zaczną się przypiekać. Wlej 150 ml wody, wymieszaj i duś kilka chwil bez przykrycia.
- Połóż mięso na fasolce, zmniejsz ogień pod patelnią i przykryj ją pokrywką. Duś wszystko ok 10 minut, co jakiś czas mieszaj sos, a mięso odwróć w połowie czasu.
- Resztę wody wymieszaj z mąką. Dodaj pozostałe przyprawy, koperek i śmietanę. Połącz. Filety zdejmij z patelni, wlej sos i zagotuj na większym ogniu, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 1-2 minutki. Na koniec możesz wrzucić mięso i chwilkę razem jeszcze dusić. Smacznego!
Pingback: Zdrowe i szybkie obiady 30 inspiracji | domowe przepisy | Kęsy Codzienności
Pingback: Kluski śląskie - mój domowy przepis | domowe przepisy | Kęsy Codzienności