You are currently viewing Kurczak w sosie śmietanowym z fasolką szparagową
Kurczak w sosie śmietanowym z fasolką

Kurczak w sosie śmietanowym z fasolką szparagową

()

To pyszne danie powstało spontanicznie. I było strzałem w dziesiątkę! To delikatny kurczak w sosie śmietanowym z fasolką szparagową żółtą z solidną ilością koperku. Nietrudne, a smaczne danie, które szybko się robi. Możesz je podać z makaronem lub ryżem, jeśli zależy Ci na czasie. W końcu przygotowanie ich zajmuje mniej czasu niż obieranie i gotowanie ziemniaków. Smacznego!

Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych warzyw wakacyjnych, obok cukinii. Zwykle podaję ją po prostu ugotowaną, czasem z podsmażoną bułką tartą. Taka fasolka szparagowa to klasyka i obowiązkowy punkt obiadu w pierwszej połowie wakacji. Ostatnio trochę jej zostało, więc poszła do sosu. Smakowała z nim super. Była już z bułką tartą, ale to w niczym nie przeszkadzało. Sos wyszedł dość gęsty, można go nieco rozrzedzić w trakcie gotowania, wedle uznania. Kurczak z fasolką szparagową w śmietanowym sosie koperkowym jest tak szybki do zrobienia, że aż żal nie sprawdzić przepisu. Można dodać więcej fasolki, jeśli masz. W czasie, gdy mięso przechodzi przyprawami, można ugotować ryż, z którym danie świetnie się skomponuje. Pół godziny i obiad gotowy!

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: ok 30 minut

Kurczak w sosie śmietanowym z fasolką szparagową
Składniki:

  • 3 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek
  • mała cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • fasolka szparagowa ugotowana 150 g
  • przyprawy: 3 łyżki świeżego siekanego koperku, 1 łyżeczka soli ziołowej, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, pieprz mielony
  • 150 ml wody
  • na sos: 0,5 szklanki wody, 3 lekko kopiaste łyżki śmietany 18%, 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Przyprawy (poza koperkiem) wymieszaj ze sobą i 2/3 rozsyp na mięsie z każdej strony. Odstaw je w temperaturze pokojowej na czas jakieś 10-15 minut.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej olej i połóż filety. Obsmaż krótko z każdej strony na mocnym ogniu do zrumienienia. Zdejmij z patelni i wrzuć fasolkę. Smaż chwilkę, po czym dorzuć cebulkę, a potem czosnek. Smaż, aż warzywa zaczną się przypiekać. Wlej 150 ml wody, wymieszaj i duś kilka chwil bez przykrycia.
  4. Połóż mięso na fasolce, zmniejsz ogień pod patelnią i przykryj ją pokrywką. Duś wszystko ok 10 minut, co jakiś czas mieszaj sos, a mięso odwróć w połowie czasu.
  5. Resztę wody wymieszaj z mąką. Dodaj pozostałe przyprawy, koperek i śmietanę. Połącz. Filety zdejmij z patelni, wlej sos i zagotuj na większym ogniu, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 1-2 minutki. Na koniec możesz wrzucić mięso i chwilkę razem jeszcze dusić. Smacznego!

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.