Zalegają Ci banany, które mają już brązową skórkę, a nie wiesz, co z nimi zrobić? Nie wyrzucaj ich – są najzdrowsze i najsłodsze właśnie w tej postaci! Polecam przygotować z nich koktajl lub bezglutenowe placuszki bananowe z czekoladą i suszonymi morelami. W kilka minut wyczarujesz pyszny, słodki, a zdrowy i do tego sycący posiłek. W sam raz na śniadanie, kolację lub do spakowania na drogę.
Sprawdź możliwości dojrzałych bananów w artykule o 12 zamiennikach białego cukru – KLIK.
Zobacz też inne pomysły na wykorzystanie bananów – TUTAJ – u nas są niemal zawsze w domu i czekam, aż dojrzeją maksymalnie, by korzystać z ich smaku i wartości odżywczych.
A TU znajdziesz więcej przepisów na placuszki, które kochają dzieci i dorośli.
Bezglutenowe placuszki bananowe z czekoladą
Składniki:
- 3 duże dojrzałe banany
- 3 jajka
- po 7 łyżek płaskich: mąki kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej
- kilka suszonych moreli
- kilka kostek nienadziewanej czekolady (dałam po 4 kostki białej, mlecznej i gorzkiej)
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Banany obierz ze skórki, wrzuć do dużej miski. Wbij jajka. Dodaj olej i ręcznym blenderem zmiksuj do jednolitej masy. Możesz też rozgnieść dokładnie widelcem.
- Dodaj wszystkie mąki (możesz przesiać) i sodę. Wymieszaj lub ponownie zmiksuj blenderem, do połączenia.
- Czekoladę posiekaj nożem na małe kawałki, zaś suszone morele pokrój w paseczki. Wmieszaj do ciasta.
- Smaż na suchej patelni na średnim ogniu po 1 pełnej łyżce ciasta na 1 placek. Smaż ok 1 minuty z każdej strony, aż nabiorą ładnego, brązowo-miodowego koloru. Uważaj, bo łatwo je przypalić!
- Podawaj placuszki bananowe z czekoladą i morelami solo lub ze świeżymi owocami. Są dość słodkie z uwagi na czekoladę i dojrzałe banany.
Pingback: Bezglutenowe placuszki bananowe z czekoladą | śniadaniowo | BlogLINE.pl
Pingback: Sprawdzone przepisy na śniadanie dla całej rodziny na słodko | domowe przepisy | Kęsy Codzienności