You are currently viewing Domowa nutella krem czekoladowo-orzechowy

Domowa nutella krem czekoladowo-orzechowy

()

Lubisz słodkie kremy czekoladowe na kanapki? Pewnie tak samo mocno jak ja i wiele dzieciaków 😉 No ale wiadomo już, że ten najbardziej popularny i jemu podobne, do zdrowych się nie zalicza. Dziś mam nieco zdrowszą wersję z mleka zagęszczonego – mniej cukru, bez oleju palmowego, za to mocno czekoladowy z dużą ilością orzechów. Domowa nutella to krem czekoladowo-orzechowy z prawdziwego zdarzenia. Kremowy, smarowny, w lodówce nieco twardnieje, najlepszy w temperaturze pokojowej. Kluczem do idealnej konsystencji jest odpowiednie rozdrobnienie orzechów.

U mnie widać nieco drobinek, ale nie z orzechów – użyłam domowego mleka zagęszczonego, w którym wytrąciły się kryształki cukru i blender nie rozdrobnił ich jak należy. Jak tylko zrobię mleko ponownie, pojawi się na blogu 🙂

Domowa nutella – krem czekoladowo-orzechowy

Składniki:

  • ok 110 g orzechów laskowych
  • 150-160 czekolady gorzkiej (u mnie 74%)
  • ok 60-70 g dobrej czekolady mlecznej
  • 3 łyżki miodu
  • ok 75-80 g mleka skondensowanego słodzonego (u mnie domowe na miodzie) – ok 3 kopiaste łyżeczki
  • 0,5 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego

krem czekoladowo-orzechowy przepis

Przygotowanie:

  1. Orzechy upraż na suchej patelni, aby łatwiej je było obrać ze skórki. Potrzyj je ręcznikiem, aby pozbyć się skórek.
  2. Wrzuć orzechy do misy malaksera i miksuj na najwyższym obrotach, aż do uzyskania gładkiej płynnej masy. Najpierw orzechy będą zmielone jak do ciasta. Później staną się mokre, aż w końcu po kilku minutach miksowania staną się płynne. Ten etap wymaga sporej dawki cierpliwości. Dobrze zmiksowane orzechy są kluczem do gładkiej konsystencji kremu.
  3. Mleka wlej do garnka. Dodaj połamane czekolady. Podgrzewaj w kąpieli wodnej, mieszając, aż powstanie gładka masa czekoladowa. Zdejmij znad pary.
  4. Do orzechów dodaj ciepłą masę czekoladową i miód, po czym zmiksuj całość do gładkości. Krem będzie lejący, ale gęsty.
  5. Przełóż do słoiczka i zakręć. Zostaw w temperaturze pokojowej do stężenia. Możesz potem wstawić do lodówki. Dłużej wytrzyma, jednak jest wtedy twardszy. Przechowuj do 14 dni w lodówce, poza nią kilka dni.

domowy krem czekoladowo-orzechowy

Moje rady:

  1. Jednak czasem orzechy mają tak upartą skórkę, że nie za nic nie chce zejść. Nic nie szkodzi, też wyjdzie krem 🙂
  2. Przeciętny domowy blender może się przegrzać, gdybyś próbowała zmiksować orzechy na jedną turę, jak u mnie, dlatego przy słabszym sprzęcie warto rozłożyć sobie tę pracę na raty. W dobrym, mocnym sprzęcie całość powinna zająć 8 minut (wg pani Doroty z Moje wypieki, której przepisem się inspirowałam).

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 3 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.