Prażona gruszka z cytryną i rodzynkami

()

Składniki:

  • 3 duże gruszki (ok 650-700g)
  • 1 cytryna
  • odrobina wody
  • 1-2 łyżki rodzynek

Przygotowanie:

  1. Gruszkę umyj i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Pokrój w małe kawałeczki. Wrzuć do garnuszka i wlej 2-3 łyżki wody. Wstaw na dużym ogień. Zagotuj, co jakiś czas przemieszaj. Gdy gruszki zaczną się gotować, zmniejsz ogień.
  2. Cytrynę sparz i obierz ze skórki. Usuń wszystkie skórki w środku, wydobywając czysty miąższ. Jest to trochę pracochłonne, ale bardzo się opłaca, bo te białe skórki są lekko gorzkie, jak w pomarańczy. Usuń też pestki. Pokrój drobno i wrzuć do gruszki. Duś razem ok 15 minut (od czasu zagotowania gruszek). Często mieszaj.
  3. Pod koniec dodaj rodzynki i duś dalej, aż trochę napęcznieją, a owoce zmiękną i odparuje nadmiar soku. 
  4. Tak przygotowane słodko-kwaśne gruszki są przepyszne same w sobie. Zuzi bardzo smakowały w kaszce. Polecam do deserów, słodkich dań, do ciasta… Możesz je zapasteryzować w słoikach, jednak z powyższych proporcji wyjdą tylko dwa słoiczki wielkości tego widocznego na zdjęciu i szybko zostaną skonsumowane 🙂 Smacznego!

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.