Kiedyś nie wiedziałam, jak ugotować kaszę jaglaną. Gotowałam ją tak, jak inne, w dużej ilości wody. To był błąd. Wychodziła mi niejadalna papka… Na dodatek na żadnym opakowaniu z kaszą jaglaną nigdy nie znalazłam prawidłowego przepisu, dzięki któremu kasza wychodzi w miarę sypka, nie rozmięknie, nie będzie gorzka i niesmaczna. Zaczęłam szukać info w sieci i znalazłam sporo podobnych przepisów. Najbardziej skorzystałam z rad Olga Smile. Jestem bardzo zadowolona z efektu, a z każdym gotowaniem wychodzi mi lepiej.
Kasza jaglana to zdrowie i mnóstwo możliwości
Kasza jaglana jest bardzo uniwersalna – świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu polana sosem lub z warzywami (przepis na kaszę z marchewką i fasolą), jako nadzienie do pierogów (pierogi z kaszą i białym serem) czy naleśników (naleśniki owsiane z kaszą i serem) czy też jako deser (deser malinowy) lub nadzienie ciasta (tarta jaglana czekoladowo-kokosowa).
Z całą pewnością jeszcze niejeden raz kasza jaglana zagości na naszym stole, nie tylko na obiad. Nada się do deserów na słodko. Jeśli i Ty nie gotowałaś dotąd kaszy jaglanej, koniecznie przeczytaj instrukcję poniżej i ciesz się pysznym i zdrowym posiłkiem, który przełamie nudę w kuchni!
Więcej o zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej znalazłam TUTAJ.
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 i 1/3 szklanki wody
- 1-2 szczypty soli
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
Jak przygotować sypką kaszę jaglaną:
-
- Kaszę przesyp na odpowiednio duże sito. Mi zawsze trochę kaszy ucieka przez dziurki. 😉
- Przepłucz kaszę po bieżącą zimną wodą. Mieszam palcami lub łyżką, aby wszystkie ziarenka dobrze umyć. Płucz kilka razy, aż woda stanie się czysta i przezroczysta. Czasem nie czekam i nie sprawdzam za dokładnie, ale i tak kasza gotuje się wzorowo.
- Przelej opłukaną kaszę jaglaną obficie wrzątkiem. Usunie to goryczkę.
- W garnku – najlepiej z nieprzywierającym dnem – zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z solą. Dodaj olej. Ilość soli uzależnij od tego, do czego wykorzystasz kaszę. Do potraw obiadowych, słonych, dodaj nawet 1/2 łyżeczki, jeśli wolisz dobrze posolone, ale do deserów i słodkich dań – można ją pominąć – sprawdzone.
- Wsyp kaszę do wrzątku, zmniejsz gaz na najmniejszy możliwy. Przemieszaj parę razy. Przykryj pokrywką, zostaw ją jednak leciutko uchyloną – jeśli masz dziurkę w pokrywce to nie jest to konieczne.
- Gotuj ok 15-20 minut od zagotowania wody z kaszą, aż kasza jaglana wchłonie całą wodę i powstaną charakterystyczne dziurki. I pamiętaj, by nie ruszać kaszy podczas gotowania!
- Sprawdź, czy kasza jest miękka. Wyłącz gaz, przykryj garnek szczelnie pokrywką i zostaw na palniku na kilka minut. Potem zdejmij na bok. Możesz odkryć, by odparowała reszta wody. Ja nie zawsze odkrywam, a i tak wychodzi pysznie. Kasza jaglana zaraz po ugotowaniu nie jest całkiem sypka, raczej lekko zlepiona, trzeba ją poruszyć widelcem. Po wystudzeniu i schłodzeniu staje się bardziej sypka.
Pingback: Rolady z indyka z mięsem mielonym | Kęsy Codzienności