Domowy kisiel z owoców, soku owocowego czy syropu owocowego to lepszy pomysł niż kisiel z torebki. Kisiel z kiwi to pomysł na pyszny niebanalny deser nie tylko dla dzieci. Przepis jest prosty, ja tylko nie lubię tego obierania i krojenia 😉 Warto zrobić nawet więcej, bo potem można odgrzać lub zjeść na zimno. Cukier można zamienić na inne słodziwo – sprawdź zdrowsze zamienniki białego cukru.
Kiwi świetnie nadaje się też na dżem – sprawdź 2 proste przepisy na dżem z kiwi.
Porcji: ok 3
Czas: kilkanaście minut
Czas: kilkanaście minut
Składniki kisiel z kiwi:
- 5 średnich kiwi
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki cukru
- 200 ml wody
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki rodzynek
Przygotowanie:
- Kiwi obierz i umyj z resztek włosków. Pokrój w kostkę.
- Wrzuć do garnka i zalej połową wody. Wsyp cukier i skrop owoce sokiem z cytryny. Wstaw na średni gaz i zagotuj, często mieszając, aby nie przypalić.
- Gotuj kilka minut, do miękkości kiwi – czas gotowania zależy od dojrzałości kiwi – twarde będzie gotować się znacznie dłużej, pod koniec możesz dorzucić rodzynki. Nie przykrywaj.
- W reszcie wody rozprowadź mąkę. Wlej do owoców, cały czas mieszając. Zagotuj ponownie, dalej mieszając. Gotuj około 1 minuty.
- Gotowy kisiel przełóż do miseczek lub do wyparzonego słoiczka. Możesz go przechowywać jak dżem, pod warunkiem, że zakrętka dobrze złapie lub spasteryzujesz słoik.