Rzadko robię i jadam pierogi na słodko, jednak te pierogi na słodko z białym serem – wyszły genialne! Nie będę skromna, bo mi smakowały niesamowicie. Dodatek kaszy jaglanej w ogóle nie jest wyczuwalny, a dodaje całości cennych wartości odżywczych. Mąż bardzo je sobie chwalił, a nie lubi obiadów na słodko, więc gdy zjadł prawie dwie porcje widoczne na zdjęciu, byłam wniebowzięta. Zuzia też zasmakowała w pierożkach. Polane gorącym sosem, z aromatem wanilii w środku… Musicie spróbować!
Samo zrobienie farszu jest proste i dość szybkie, wiadomo, że zabawa jest ze sklejaniem. Jeśli masz możliwość zaciągnięcia partnera i dzieci do kuchni, raz-dwa się z tym uporacie. Co do ilości cukru – według upodobania, nam wystarczył ten poziom słodkości, bo sos truskawkowy też był słodki. No a dodatek rodzynek też zrobił swoje (tak, w środku są rodzynki, ale można pominąć). Smacznego!
Ilość pierogów: ok 42 średniej wielkości
Składniki na pierogi na słodko z białym serem:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 650
- 1/2 – 3/4 szklanki gorącej przegotowanej wody
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok 400 g twarogu półtłustego (mój miał 386 g)
- 6-7 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 żółtka
- 3,5 łyżki cukru
- 2 łyżki rodzynek
- ziarenka z połowy laski wanilii lub małe opakowanie cukru wanilinowego (możesz też cukier zamienić na domowy cukier waniliowy)
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj sól i olej. Powoli partiami wlej wodę, mieszając łyżką. Wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Samo będzie odchodzić od rąk. Przykryj miskę z ciastem ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na jakieś 30 minut, by odpoczęło.
- W misce utrzyj drewnianą łyżką żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii lub cukrem wanilinowym. Możesz też zrobić to mikserem, będzie szybciej. Zuzia spała, więc nie chciałam aż tak hałasować. Ręcznie poszło fajnie. Z żółtek powstanie jasna, puszysta masa.
- Dodaj twaróg i utrzyj do gładkości.
- Dodaj kaszę jaglaną i rodzynki. Wymieszaj dokładnie. Sprawdź, czy jest dostatecznie słodkie. Możesz ewentualnie dosłodzić.
- Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj cienko na stolnicy lub blacie podsypanym odrobiną mąki. Szklanką wykrój krążki. Ja użyłam takiej po nutelli, jak zwykle.
- Na każdy placek nałóż na środek ok 1 łyżeczkę farszu i zlep brzegi. Uważaj, by nie dostał się tam farsz. Mi nie zawsze to wyszło, za szczęście nie rozklejały się. Możesz brzegi udekorować widelcem; efekt widać na zdjęciach.
- Gotuj pierogi w dużej ilości wody, lekko posól. Ja dałam ok pół łyżeczki na jakieś 3-4 litry wody. Wrzucaj po kilkanaście pierogów, aby się nie sklejały. Lekko poruszaj garnkiem po wrzuceniu, nie przywrą do dna. Gotuj 2-3 minutki od wypłynięcia na nie za dużym ogniu.
- Po wyjęciu z wody, dobrze opłukać pierogi zimną wodą, aby się nie skleiły. Można też skopić olejem rzepakowym/słonecznikowym – stosuję to jednak raczej przy pierogach ruskich czy z mięsem. Podawaj od razu polane gorącym sosem truskawkowym lub z innych owoców.
Pingback: 27 inspiracji na przepisy z truskawkami | Kęsy Codzienności
Pingback: Skarbnica pomysłów, co ugotować na obiad | Kęsy Codzienności
Pingback: Sos truskawkowy - domowy, szybki, idealny do deserów i dań na słodko | domowe przepisy | Kęsy Codzienności