You are currently viewing Pudding angielski z owocami

Pudding angielski z owocami

()

Pudding angielski z owocami przypomina bardziej wilgotne ciasto niż nasz polski budyń. Przepis jest dziecinnie prosty, z niewielu składników i do zrobienia w kilka minut (plus pieczenie). Jeśli zjawią się niespodziewani goście, to masz już idealny pomysł na deser. Na ciepło zdecydowanie najlepszy! I śmiało możesz zrobić go z pomocą dzieci.

Jeśli przygotujesz go w silikonowych foremkach, a można bez problemu, będziesz mogłam wyjąć potem zgrabne babeczki do podania na talerzu. Dodaj bitą śmietanę, świeże owoce czy lody i pyszny deser gotowy!

Porcji:4
Czas przygotowania: 5 minut + pieczenie

 

pieczony pudding angielski przepis

Pudding angielski z owocami
Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 ml mleka lub też śmietanki
  • 3 jajka
  • 90 g cukru (można więcej, można mniej)
  • 1 duże op. cukru wanilinowego (16 g) lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub migdałowej
  • mała garść malin umytych i osuszonych lub mrożonych (nie rozmrażaj)
  • 1 banan, obrany, pokrojony na plastry
  • kilka truskawek, umytych, osuszonych i pokrojonych na plastry
  • 2-3 łyżki płatków owsianych

Przygotowanie:

  1. Śmietankę i jajka zmiksuj z cukrami i mąkami do dokładnego połączenia i spienienia.
  2. Na dno żaroodpornych średniej wielkości kokilek (foremek/miseczek ceramicznych) rozdziel maliny. Wlej masę. Na górę ułóż plastry bananów i truskawek, posyp płatkami owsianymi.
  3. Piecz przez ok 25 minut w 180°C, aż budyń się zetnie. Od razu wyjmij z piekarnika. Podawaj na ciepło lub na zimno – możesz podać z bitą śmietaną i/lub świeżymi owocami.

To był mój pierwszy raz, gdy robiłam pudding angielski z owocami, nawet nie wiedząc, że to właśnie pudding. Zorientowałam się, gdy zobaczyłam efekt. Coś całkiem nowego, czego wcześniej nie jadłam. Przepis wzięłam z książki Donny Hay „szybko, świeżo, prosto”, lekko modyfikując. Nie wiedziałam, jaki będzie efekt, bo w nazwie był budyń, ale pozytywnie mnie zaskoczyło. Polecam!

Książka Donny Hay to prezent, który dostałam za udział w konkursie Optima Optymalny pomysł na piknik. Nie wygrałam, niestety, ale dostałam nagrodę gwarantowaną za zgłoszenie dwóch przepisów do akcji: kruche ślimaki czekoladowepełnoziarniste ciasteczka marchewkowe. Duża książka kucharska, ze sporą ilością szybkich przepisów, z pięknymi zdjęciami. Powiem Wam, że jestem nią zachwycona. Kolejne przepisy będę wkrótce testować.

Książkę możesz kupić tutaj tutaj. (Są to linki afiliacyjne. Jeśli zdecydujesz się na zakupy, dostanę za to niewielką kwotę. Ciebie to nic nie kosztuje.)

pudding angielski z truskawkami

Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim dalej! Każdy komentarz i udostępnienie daje mi kopa do działania!

Przetestowałaś przepis? Super, pochwal się w komentarzach, jak Tobie się udał! 🙂

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 17 komentarzy

  1. Anna Tomaka

    Wygląda pysznie 😀 i jeszcze te truskawki. Może akurat coś upichcę 😀

    1. Anna Wojtyna

      Ostatnie dobre, które udało mi się ostatnio kupić. Szkoda, że sezon na nie już za nami. Polecam przepis. Każdy sobie z nimi poradzić i to jest najlepsze. ?

  2. Katarzyna Formela

    Lubię takie desery <3 miseczki już mam 😉

  3. Laura LR

    uwielbiam tego typu pysznosci 🙂

  4. Ja Zwykła Matkaa

    Bardzo zachęcający przepis na deser, przyznam że puddingu nie robiłam. Może czas to zmienić ?
    Pozdrawiam

    1. Anna Wojtyna

      Warto spróbować. Przepisów na pudding jest dość sporo, ale ten w sam raz na początek. ?

  5. Marta Korotko

    Nigdy w życiu nie jadłam, ale brzmi i wygląda całkiem smacznie 🙂

  6. Bebe Talent

    Wygląda tak apetycznie, że chyba wiem, co będziemy jeść jutro na deser ?

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.