You are currently viewing Zielony biszkopt szpinakowy

Zielony biszkopt szpinakowy

()

Soczyście zielone ciasto to piękna odmiana dla klasycznych biszkoptów. Robiłam biszkopt szpinakowy kilka razy, aż w końcu zrobiłam ten idealny i przekonałam się, dzięki czemu ma on taką piękną barwę. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pyszny zielony biszkopt ze szpinaku, którym zachwycisz gości, nie musisz już dłużej szukać. Mięciutki, pachnący, nie za słodki, niby smakuje szpinakiem, ale tylko wtedy, gdy wiesz, że tam jesz. Potwierdzone przez kilkoro dzieci, które zajadały tort na takim cieście z wielkim smakiem, mimo że twierdzą uparcie, że biszkopt jest ble 😉

zielony biszkopt ze szpinaku

Z zielonego biszkoptu stworzysz piękny domowy tort z ulubionym kremem. Do zjedzenia takiego tortu polecam Ci dobrą kawę lub herbatę. Najlepiej podane na ulubionej zastawie – sprawdź piękne zestawy filiżanek z talerzykami.

Składniki niżej na tortownicę o średnicy 22 cm.

Biszkopt zielony (biszkopt szpinakowy):
Składniki: 

  • 6 dużych jajek
  • 180 g świeżego szpinaku baby (może być też mrożony)
  • 130 g drobnego cukru (u mnie pół na pół z domowym cukrem waniliowym)
  • 180 ml oleju rzepakowego
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Szpinakowy biszkopt na pewno zrobi wrażenie, zielony, idealnie wykonany i pyszny!
A gdyby tak na każdą okazję umieć przygotować tort jak z profesjonalnej cukierni i mieć całkowita kontrolę i wiedzę nad tym, co się w nim znajduje? Zachwyć swoją rodzinę oraz znajomych pięknym wykonaniem i smakiem, a co najważniejsze zrobionym SAMODZIELNIE tortem! Sprawdź, jak krok po kroku, bez komplikacji i zawiłości przygotować cudowne wypieki, którymi wszyscy się będą zachwycać.

Przygotowanie:

Zielony biszkopt szpinakowy

  1. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, rozmróź go wcześniej na sitku, aby odciekł nadmiar wody. Nie powinien być zimny, najlepiej by miał temperaturę pokojową jak jajka.
  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij w misie miksera, stopniowo dodając cukier, aż powstanie gęsta, lśniąca, sztywna biała piana.
  3. Umyty i osuszony lub rozmrożony i lekko dociśnięty szpinak wrzuć do blendera kielichowego lub wysokiego pojemnika. Wlej olej. Blenderem zmiksuj do uzyskania gładkiej, intensywnie zielonej masy. Im dłużej będziesz miksować, tym lepiej.
  4. Do piany z białek kolejno dodawaj żółtka, miksując kilka chwil po każdym. Następnie wlej masę szpinakową. Miksuj do połączenia.
  5. Do masy jajecznej przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Szpatułką delikatnie wymieszaj – tylko do połączenia. Masa będzie zielona lub niejednolicie zielona, puszysta, ale dość gęsta, gęstsza niż w tradycyjnym biszkopcie. Dopiero po upieczeniu biszkopt szpinakowy nabierze intensywnie zielonego koloru.
  6. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  7. Piecz w 170°C przez ok 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Dopiero przestudzony wyjmij w formy.

Biszkopt przed upieczeniem:

zielony biszkopt przed upieczeniem

Moje rady:

  1. Aby uzyskać idealnie zielone ciasto, koniecznie dobrze zmiksuj szpinak z olejem. To podstawa. Lepiej miksować blenderem dłużej niż krócej. Im dłużej, tym lepiej się rozdrobnią liście.
  2. Najlepiej użyj świeżego szpinaku – jest dostępny w sklepach cały rok. Szybko i prosto.
  3. Powyższy biszkopt szpinakowy jest biszkoptem tłuszczowym – dzięki dodatkowi oleju, ciasto jest wilgotniejsze. Nie próbowałam robić bez tłuszczu, ale jeśli szukasz takiej, zerknij do Izabelli Skibińskiej na blogu Kawał Ciacha.

A oto jak prezentuje się biszkopt ze szpinaku w torcie z truskawkami i mascarpone (znajdziesz go w e-booku Czas na domowy tort):

tort zielony z truskawkami

 

Pssst! Pamiętasz o tym, że możesz robić wypieki jak z mistrz cukiernictwa? Zaoszczędź pieniądze i zachwyć wszystkich kunsztem i smakiem domowego tortu!

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 16 komentarzy

  1. Urszula

    Pepis sprawdzony rewelacja

    1. Anna Wojtyna

      Urszulo, bardzo Ci dziękuję za komentarz i przetestowanie przepisu. Cieszę się, że się udał i smakowało 🙂 z ciekawości: czy robiłaś tort z tym biszkoptem? Jaki krem z nim połączyłaś?
      Pozdrawiam! Ania

    2. Ola

      Dzień dobry,
      Czy biszkopt wymaga nasączenia?

      1. Anna Wojtyna

        Dzień dobry Olu, ten biszkopt jest bardziej wilgotny, więc ja go nie nasączam. Generalnie rzadko nasączam biszkopty. To już kwestia tego, jak wilgotne biszkopty wolisz. Pozdrawiam, Ania

  2. Marta Dymek

    Bardzo dobry biszkopt. Nie przekładam niczym, tak „na sucho” smakuje wyśmienicie

    1. Anna Wojtyna

      Dziękuję Marto! Zgadzam się z Tobą – sam w sobie jest przepyszny 🙂

      1. Anna

        Chciałabym wykonać biszkopt ok 2 dni przed złożeniem tortu. Jak najlepiej go przechowywać żeby był nadal smaczny?

        1. Anna Wojtyna

          Cześć Aniu, Twój komentarz zawędrował do spamu niestety. Wiesz, każdy biszkopt śmiało możesz zrobić 2-3 dni przed złożeniem tortu. Najważniejsze, by wystudzony owinąć folią spożywczą i schować do lodówki. Możesz też włożyć do jakiegoś pudełka, aby nie przeszedł zapachami z lodówki przy dłuższym przechowywaniu.
          Pozdrawiam,
          Ania

  3. Urszula

    Sambibiszkot na normalnej brytfance krem z mascarpone nie truskawkowy ale przepis rewelacja

  4. Marcin

    Wczoraj zrobiłem.Bardzo dobry przepis super wyszedł.Fi 18 na 8cm z górką.Ja ubijałem całe jajka z cukrem 15 minut.Przełożyłem musem mango marakuja a zamiast tynku bo to w formie tortu oblałem musem wiśnia truskawka.Pysznie owocowo.

    1. Anna Wojtyna

      Mniam, brzmi przepysznie Marcinie! Dziękuję za komentarz i miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie, Ania

  5. Justyna

    Dzień dobry jaki będzie czas pieczenia i temperatura jeżeli chcę zrobić biszkopt z połowy porcji?

    1. Anna Wojtyna

      Witaj Justyno, wybacz za późną odpowiedź. Jeśli zrobisz w tej samej formie, to minimum 20-25 minut, warto sprawdzać patyczkiem i jak wygląda z wierzchu – dobrze wypieczony powinien być rumiany. Pozdrawiam!

    2. Kasia

      No niestety. Z ilością mąki jest coś nie tak. Do biszkoptu z 6 jajek dodaje się ok. 170-180g mąki, a tu jest prawie 2x tyle. Tym sposobem mam twardą podeszwę do wyrzucenia. I z pewnością 50 minut nie wytrzyma w piekarniku, bo ciasto urosło tylko do połowy blachy.

      1. Anna Wojtyna

        Dziękuję Kasiu za komentarz. Dobrze przygotowany biszkopt pozostaje puszysty i ładnie rośnie, jest miękki i wilgotny po upieczeniu, a mąki potrzebuje więcej niż tradycyjny biszkopt. Może spróbuj jeszcze raz wykonać go od podstaw? Mi też czasem nie wychodzi, bo np. za szybko mieszałam ciasto przy dodaniu mąki albo zmiksowałam, zamiast wymieszać łopatką. Trzymam kciuki! Pozdrawiam,
        Ania

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.