You are currently viewing Szarlotka z sypaną kruszonką duża blacha

Szarlotka z sypaną kruszonką duża blacha

()

Któż nie lubi szarlotki? 🙂 Jeśli wciąż szukasz nowych pomysłów na ciasto z jabłkami, zapraszam po przepis na dużą blachę. Przygotowałam ten jabłecznik z myślą o większej rodzinnej imprezie. Wszystkim bardzo smakowała szarlotka z sypaną kruszonką z kawałkami jabłek i cynamonem. Nie za słodka szarlotka, delikatna, z pyszną kruszonką. Rozpływa się w ustach! Niezawodne ciasto na każdą okazję.

Ciasto jest tylko lekko doprawione cynamonem, więc smakuje przede wszystkim jabłkami, ale można dać go więcej wedle uznania.

Sprawdź też inne ciasta z owocami.

Proporcje na blachę 36 x 40 cm (z wyposażenia piekarnika)

szarlotka z sypaną kruszonką i kawałkami jabłek

Szarlotka z sypaną kruszonką
Składniki:

Spód:

  • 300 g masła
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 30 g domowego cukru waniliowego

Nadzienie jabłkowe:

  • 4 płaski łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok 1 kg jabłek (u mnie ligol i szampion)
  • ok 1,5 kg musu z tartych prażonych jabłek bez cukru (zamiast musu możesz użyć łączenie około 2,3 kg świeżych jabłek – ale dłużej je podsmażaj) – u mnie w musie były już rodzynki
  • cukier i sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżeczka cynamonu lub wedle upodobania

Sypana kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g drobnego cukru
  • 20 g domowego cukru waniliowego
  • 150 g masła
  • 1 jajko

szarlotka przepis

Przygotowanie:

  1. Ręcznie lub mikserem zagnieć wszystkie składniki na ciasto na spód. Będzie maziste, najlepiej rozprowadzić je w formie łyżką. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania nadzienia i grzania piekarnika.
  2. Jabłka umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne. Pokrój w niedużą kostkę. Wrzuć do garnka i podsmażaj kilka minut, często mieszając. Zaczną puszczać sok i mięknąć.
  3. Mus wymieszaj z mąką i cynamonem, dodaj do jabłek w garnku i wymieszaj. Podgrzewaj całość, aż się zagotują. Odstaw.
  4. Jeśli nie masz musu, 1 kg jabłek przygotuj jak w pkt. 2, resztę po obraniu zetrzyj na małych oczkach i dodaj do jabłek w kawałkach od razu, jak się zagotują. Duś razem 10-15 minut, aż nadmiar soków odparuje. Dopiero potem wsyp mąkę i cynamon, opcjonalnie garść rodzynek.
  5. Wstaw schłodzony spód do piekarnika do nagrzanego piekarnika i piecz go w 180°C przez 15 minut, aż nabierze rumianego koloru.
  6. Składniki na kruszonkę zmiksuj w malakserze lub zagnieć ręcznie do staną się mokrymi okruszkami.
  7. Na podpieczony spód wyłóż gorące jabłka, wyrównaj. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika. Szarlotkę z sypaną kruszonką piecz przez ok 55 minut. Wyjmij i wystudź.

szarlotka z kawałkami jabłek

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.