Któż nie lubi szarlotki? 🙂 Jeśli wciąż szukasz nowych pomysłów na ciasto z jabłkami, zapraszam po przepis na dużą blachę. Przygotowałam ten jabłecznik z myślą o większej rodzinnej imprezie. Wszystkim bardzo smakowała szarlotka z sypaną kruszonką z kawałkami jabłek i cynamonem. Nie za słodka szarlotka, delikatna, z pyszną kruszonką. Rozpływa się w ustach! Niezawodne ciasto na każdą okazję.
Ciasto jest tylko lekko doprawione cynamonem, więc smakuje przede wszystkim jabłkami, ale można dać go więcej wedle uznania.
Sprawdź też inne ciasta z owocami.
Proporcje na blachę 36 x 40 cm (z wyposażenia piekarnika)
Szarlotka z sypaną kruszonką
Składniki:
Spód:
- 300 g masła
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 duże jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 30 g domowego cukru waniliowego
Nadzienie jabłkowe:
- 4 płaski łyżki mąki ziemniaczanej
- ok 1 kg jabłek (u mnie ligol i szampion)
- ok 1,5 kg musu z tartych prażonych jabłek bez cukru (zamiast musu możesz użyć łączenie około 2,3 kg świeżych jabłek – ale dłużej je podsmażaj) – u mnie w musie były już rodzynki
- cukier i sok z cytryny do smaku
- 1 łyżeczka cynamonu lub wedle upodobania
Sypana kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g drobnego cukru
- 20 g domowego cukru waniliowego
- 150 g masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Ręcznie lub mikserem zagnieć wszystkie składniki na ciasto na spód. Będzie maziste, najlepiej rozprowadzić je w formie łyżką. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania nadzienia i grzania piekarnika.
- Jabłka umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne. Pokrój w niedużą kostkę. Wrzuć do garnka i podsmażaj kilka minut, często mieszając. Zaczną puszczać sok i mięknąć.
- Mus wymieszaj z mąką i cynamonem, dodaj do jabłek w garnku i wymieszaj. Podgrzewaj całość, aż się zagotują. Odstaw.
- Jeśli nie masz musu, 1 kg jabłek przygotuj jak w pkt. 2, resztę po obraniu zetrzyj na małych oczkach i dodaj do jabłek w kawałkach od razu, jak się zagotują. Duś razem 10-15 minut, aż nadmiar soków odparuje. Dopiero potem wsyp mąkę i cynamon, opcjonalnie garść rodzynek.
- Wstaw schłodzony spód do piekarnika do nagrzanego piekarnika i piecz go w 180°C przez 15 minut, aż nabierze rumianego koloru.
- Składniki na kruszonkę zmiksuj w malakserze lub zagnieć ręcznie do staną się mokrymi okruszkami.
- Na podpieczony spód wyłóż gorące jabłka, wyrównaj. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika. Szarlotkę z sypaną kruszonką piecz przez ok 55 minut. Wyjmij i wystudź.