Szukasz nowego pomysłu na jabłecznik lub zamierzasz upiec go po raz pierwszy? Świetnie trafiłaś. Mam dla Ciebie prosty i sprawdzony przepis, który nie może się nie udać. Jabłecznik z pianką kokosową jest łatwym, mega pysznym ciastem z dużą ilością jabłek, a do tego z fajną piankową masą z białek i wiórków kokosowych. Tę szarlotkę robi się naprawdę szybko, bo nie trzeba podpiekać ciasta kruchego. Słodka rozpusta w sam raz do kawy lub herbaty!
Ostrzegam, ta szarlotka znika szybciej niż się piecze 😉 Najlepsza zaraz po lekkim przestudzeniu, mniam! Pierwszy raz piekłam to pyszne jesienne ciasto już w 2015 roku, a niedawno na nowo się w nim zakochałam (uwielbiam szarlotkę). Dla fanów cynamonu polecam dodać go więcej, ja sama dopiero się do niego przekonuję i ostrożnie dawkuję. 😉
Masz ochotę na inne ciasta z owocami? Zapraszam TUTAJ!
Przepis na formę na tartę 28 cm, ale możesz też zrobić w tortownicy o średnicy ok 24-26 cm (sprawdzone), pamiętając, że całość będzie wtedy wyższa. Czas pieczenia będzie podobny, ew. +5-10 minut.
Jabłecznik z pianką kokosową
Składniki:
- gorące jabłka prażone z rodzynkami przygotowane wg tego przepisu z ok 1,5 kg owoców i z dodatkiem 0,5 łyżeczki cynamonu
Pianka kokosowa:
- 3 białka
- 5 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 g roztopionego masła
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Ciasto kruche:
- 3 żółtka
- 120 g mąki tortowej
- 70 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5-7 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 100 g masła
Przygotowanie:
- Do malaksera wsyp cukier waniliowy na ciasto kruche i płatki owsiane. Rozdrobnij, ale nie musi być super mocno.
- Rozdziel białka od żółtek.
- Do malaksera wlej żółtka, dodaj masło i cukier puder. Mąkę z proszkiem możesz przesiać, ale nie jest to koniecznie. Zmiksuj do całkowitego połączenia składników. Możesz też wyrobić ciasto kruche ręcznie zimnymi rękami.
- Wylep ciastem dno i brzegi formy na tartę/tortownicy, w miarę równo. Wstaw do zamrażalnika.
- Białka wlej do miski i zacznij miksować na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania, gdy będą już białe i coraz gęstsze, wsyp stopniowo połowę cukru. Miksuj do powstania lśniącej, gęstej masy jak na bezę.
- Wlej sok z cytryny, dalej miksując oraz roztopione i przestudzone masło.
- Resztę cukru wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo wsypuj mąkę z cukrem, aż do połączenia.
- Na koniec wsyp wiórki kokosowe i ręcznie wymieszaj trzepaczką. Pianka mocno zmniejszy swoją objętość.
- Wyciągnij tortownicę z ciastem z zamrażarki. Wyłóż na ciasto kruche ciepłe lub gorąco prażone jabłka z rodzynkami i cynamonem. Na górę wylej piankę i wyrównaj.
- Wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz w 180°C (u mnie termoobieg) przez ok 45 minut. Pianka i brzegi ciasta mają się ładnie zbrązowić, ale jeśli w Twoim piekarniku zbyt szybko zaczną się przypiekać, czy wręcz przypalać, koniecznie przykryj całość folią aluminiową matową stroną do góry.
- Jabłecznik z pianką kokosową najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Możesz podać posypany cukrem pudrem lub z bitą śmietaną czy lodami, według uznania. Smacznego!
Smakowało? Daj znać w komentarzu!
Myślisz, że komuś bliskiemu spodoba się ten przepis? Udostępnij go!
Pingback: 15 pomysłów na ciasto bożonarodzeniowe dla niezdecydowanych | Kęsy Codzienności
Pingback: Jabłecznik z pianką kokosową | ciasta | BlogLINE.pl