You are currently viewing Jabłecznik z pianką kokosową

Jabłecznik z pianką kokosową

()

Szukasz nowego pomysłu na jabłecznik lub zamierzasz upiec go po raz pierwszy? Świetnie trafiłaś. Mam dla Ciebie prosty i sprawdzony przepis, który nie może się nie udać. Jabłecznik z pianką kokosową jest łatwym, mega pysznym ciastem z dużą ilością jabłek, a do tego z fajną piankową masą z białek i wiórków kokosowych. Tę szarlotkę robi się naprawdę szybko, bo nie trzeba podpiekać ciasta kruchego. Słodka rozpusta w sam raz do kawy lub herbaty! 

Ostrzegam, ta szarlotka znika szybciej niż się piecze 😉 Najlepsza zaraz po lekkim przestudzeniu, mniam! Pierwszy raz piekłam to pyszne jesienne ciasto już w 2015 roku, a niedawno na nowo się w nim zakochałam (uwielbiam szarlotkę). Dla fanów cynamonu polecam dodać go więcej, ja sama dopiero się do niego przekonuję i ostrożnie dawkuję. 😉

Masz ochotę na inne ciasta z owocami? Zapraszam TUTAJ!

Przepis na formę na tartę 28 cm, ale możesz też zrobić w tortownicy o średnicy ok 24-26 cm (sprawdzone), pamiętając, że całość będzie wtedy wyższa. Czas pieczenia będzie podobny, ew. +5-10 minut.

szarlotka z pianką kokosową na kruchym

Jabłecznik z pianką kokosową
Składniki:

  • gorące jabłka prażone z rodzynkami przygotowane wg tego przepisu z ok 1,5 kg owoców i z dodatkiem 0,5 łyżeczki cynamonu

Pianka kokosowa:

  • 3 białka
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g roztopionego masła
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Ciasto kruche:

  • 3 żółtka
  • 120 g mąki tortowej
  • 70 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-7 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 100 g masła
 

Przygotowanie:

  1. Do malaksera wsyp cukier waniliowy na ciasto kruche i płatki owsiane. Rozdrobnij, ale nie musi być super mocno.
  2. Rozdziel białka od żółtek.
  3. Do malaksera wlej żółtka, dodaj masło i cukier puder. Mąkę z proszkiem możesz przesiać, ale nie jest to koniecznie. Zmiksuj do całkowitego połączenia składników. Możesz też wyrobić ciasto kruche ręcznie zimnymi rękami.
  4. Wylep ciastem dno i brzegi formy na tartę/tortownicy, w miarę równo. Wstaw do zamrażalnika.
  5. Białka wlej do miski i zacznij miksować na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania, gdy będą już białe i coraz gęstsze, wsyp stopniowo połowę cukru. Miksuj do powstania lśniącej, gęstej masy jak na bezę.
  6. Wlej sok z cytryny, dalej miksując oraz roztopione i przestudzone masło.
  7. Resztę cukru wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo wsypuj mąkę z cukrem, aż do połączenia.
  8. Na koniec wsyp wiórki kokosowe i ręcznie wymieszaj trzepaczką. Pianka mocno zmniejszy swoją objętość.
  9. Wyciągnij tortownicę z ciastem z zamrażarki. Wyłóż na ciasto kruche ciepłe lub gorąco prażone jabłka z rodzynkami i cynamonem. Na górę wylej piankę i wyrównaj.
  10. Wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz w 180°C (u mnie termoobieg) przez ok 45 minut. Pianka i brzegi ciasta mają się ładnie zbrązowić, ale jeśli w Twoim piekarniku zbyt szybko zaczną się przypiekać, czy wręcz przypalać, koniecznie przykryj całość folią aluminiową matową stroną do góry.
  11. Jabłecznik z pianką kokosową najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Możesz podać posypany cukrem pudrem lub z bitą śmietaną czy lodami, według uznania. Smacznego!

jabłecznik tarta z jabłkami

Smakowało? Daj znać w komentarzu!

Myślisz, że komuś bliskiemu spodoba się ten przepis? Udostępnij go!

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.