You are currently viewing Marmurkowy placek ze śliwkami

Marmurkowy placek ze śliwkami

()

Placek ze śliwkami to pachnące, miękkie i słodkie ciasto w duecie kwaskowatych owoców z końcówki lata. A co powiesz na połączenie z kakaowym ciastem? Wychodzi super trio! Ciasto ucierane nie jest trudne, wystarczy trzymać się przepisu. Marmurkowy placek ze śliwkami możesz upiec na weekend do kawy czy herbaty, na rodzinne spotkanie czy urodziny, ale też po prostu na osłodzenie sobie dowolnej chwili. Teraz, gdy jesień za pasem, sięgnij po takie proste, szybkie przepisy na ciasta, którymi ogrzejesz dom i żołądek. Placek jest pyszny jeszcze ciepły. 😉

Osobiście uwielbiam piec ciasta, a zapach, który wtedy niesie się w domu… Dlatego też wolę pieczone ciasta od tych na zimno, bo… ich nie czuć w ten sposób. 😉

ucierany placek ze śliwkami

 

Sprawdź wszystkie przepisy na ciasta z owocami.

Składniki na blaszkę 26 x 40 cm.

Marmurkowy placek ze śliwkami
Składniki:

  • 7 jajek dużych lub 8 średnich M
  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao ciemnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki domowego cukru waniliowego
  • 8 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • ok 600 g śliwek
  • opcjonalnie 2 łyżki rodzynek oprószonych mąką
ciasto ze śliwkami ucierane marmurkowe
 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je 1-2 godziny przed pieczeniem.
  2. Śliwki umyj, przepołów i usuń pestki oraz ewentualne robaczywe części. Odłóż.
  3. Formę wysmaruj lekko masłem (papier będzie się trzymał blaszki) i wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Masło utrzyj na wysokich obrotach z cukrem na jasną, puszystą masę. Trwa to dobrych kilka minut.
  5. Do dobrze utartego masła dodaj szczyptę soli i wlewaj po 1 jajku, cały czas miksując na wysokich obrotach, aż dobrze połączy się z całością. Dodawaj po 1 jajku do wyczerpania składników, powstanie gęsta masa. Jeśli masło i jajka się rozwarstwią, nie martw się tym, bo przy łączeniu z mąką i tak wyjdzie gładkie ciasto.
  6. U mnie w misie często zostaje dużo po brzegach, mikser nie zawsze zbiera. Dlatego przerwałam miksowanie w połowie i mikserem zebrałam, co zostało. Jeśli używasz ręcznego miksera, nie musisz tego robić.
  7. Do masy maślano-jajecznej dodaj jogurt naturalny i zmiksuj do połączenia.
  8. Przesiej mąkę pszenną. Ręcznie wymieszaj łopatką lub trzepaczką z miksera. Pamiętaj, by mieszać w tę samą stronę, co wcześniej mikser. Możesz też krótko zmiksować, ale tylko do połączenia.
  9. Połowę ciasta przełóż do innej miski. Do jednej części przesiej mąkę ziemniaczaną, do drugiej kakao. Wymieszaj każdą część łopatką (już ręcznie), do połączenia się składników.
  10. Wylej jasne ciasto na blaszkę, wyrównaj. Nałóż łyżką łaty ciemnego ciasta. Lekko przemieszaj zygzakiem w całym cieście, aby kolory się lekko i ładnie pomieszały.
  11. Jeśli dodajesz rodzynki, rozsyp je na cieście i wciśnij do niego. Na górę równomiernie rozłóż śliwki, skórką do dołu.
  12. Wstaw blachę do piekarnika i piecz w 180°C (termoobieg) przez ok 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij marmurkowy placek ze śliwkami i zostaw do przestudzenia. Podawaj letni lub w temperaturze pokojowej, ale przechowuj w lodówce, inaczej po 2-3 dniach spleśnieje. Można posypać cukrem pudrem przed podaniem.

marmurkowy placek ze śliwkami przepis

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.