You are currently viewing Pulpety wołowe pieczone w sosie pomidorowym z tymiankiem

Pulpety wołowe pieczone w sosie pomidorowym z tymiankiem

()

Znudziły Ci się kotlety i pulpety wieprzowe oraz drobiowe? Spróbuj smacznej, zdrowej odmiany, czyli wołowiny. Do tego w wersji pieczonej, a więc lżejszej i mniej wymagającej. Pulpety wołowe pieczone w sosie pomidorowym z tymiankiem są wspaniałym daniem dla całej rodziny mięsolubnych. Formujesz kulki, miksujesz składniki na sos, zalewasz mięso i pieczesz 🙂 Prosto i pysznie. Podawaj z ulubioną surówką oraz z makaronem czy z ryżem. Jak lubisz.

Ja zrobiłam do razu w dużej ilości, jak w przepisie, choć dla nas to zdecydowanie za dużo (tylko ja i młodsza córka lubimy takie mięsko). Ale zrobiłam to celowo – część zamroziłam, część pasteryzowałam w słoiku i obiad na zaś gotowy!

Ilość kotletów: 16-18 (mniejsze)

kotlety wołowe z piekarnika w pomidorach z tymiankiem

Przepyszne i zdrowe pulpety wołowe, są super propozycją. A może coś do tego?
Jeżeli chcesz poprawić swój kulinarny warsztat, lub po prostu nauczyć się gotować tak, żeby wszystkim smakowało, mam dla Ciebie propozycję zestawu e-booków kulinarnych Chcę Świetnie Gotować. Codzienne przyrządzanie posiłków będzie proste, a przepisy smaczne i tanie. Skończ z nudą na talerzu, sięgnij po solidną dawkę kulinarnej wiedzy!

Może Ci się przydać: Poradnik – jak wybrać lampy do kuchni?

Pulpety wołowe pieczone w sosie pomidorowym z tymiankiem
Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • sól ziołowa i pieprz do smaku
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczki papryki słodkiego mielonej
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania formy
  • kilka łyżek mąki pszennej do obtoczenia pulpetów
  • 1,5 puszki pomidorów krojonych (lub całych)
  • 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Mielone dopraw gałką, po 1 łyżeczce soli ziołowej i tymianku oraz pieprzem wg uznania. Dodaj mleko.
  2. Cebulę obierz i posiekaj jak najdrobniej. Ja wykorzystałam do tego malakser, uzyskując idealnie drobną cebulkę. Dodaj do mięsa i wyrób ręcznie zwartą masę na pulpety. Nie potrzebujesz dodawać jajka.
  3. Kilka łyżek mąki wymieszaj ze słodką papryką mieloną. Uformuj mniejsze kulki mięsne, obtocz je w mące i ułóż w formie wysmarowanej olejem. Zachowaj odstępy.
  4. Wstaw formę z kotletami do nagrzanego piekarnika. Piecz w 190°C (termoobieg) przez 10 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj sos: pomidory wrzuć do wysokiego pojemnika lub do malaksera po rozdrobnieniu cebulki. Dodaj 1 łyżkę mąki pozostałej po panierowaniu, obrany czosnek, nieco soli i pieprzu. Zmiksuj do powstania jednolitej masy. Dopraw resztą tymianku, wymieszaj.
  6. Wyjmij naczynie z podpieczonymi pulpetami wołowymi. Odwróć mięso, po czym zalej je sosem pomidorowym. Wstaw do piekarnika i piecz dalej w 190°C przez 25-30 minut. Od razu podawaj – z makaronem lub z ryżem.

pulpety wołowe w sosie pomidorowym

Hej! Pamiętaj, że tego typu przepisy znajdziesz w zestawie e-booków Chcę Świetnie Gotować.

Wpis zawiera linki sponsorowane własne i od reklamodawców.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.