Znudziły Ci się kotlety i pulpety wieprzowe oraz drobiowe? Spróbuj smacznej, zdrowej odmiany, czyli wołowiny. Do tego w wersji pieczonej, a więc lżejszej i mniej wymagającej. Pulpety wołowe pieczone w sosie pomidorowym z tymiankiem są wspaniałym daniem dla całej rodziny mięsolubnych. Formujesz kulki, miksujesz składniki na sos, zalewasz mięso i pieczesz 🙂 Prosto i pysznie. Podawaj z ulubioną surówką oraz z makaronem czy z ryżem. Jak lubisz.
Ja zrobiłam do razu w dużej ilości, jak w przepisie, choć dla nas to zdecydowanie za dużo (tylko ja i młodsza córka lubimy takie mięsko). Ale zrobiłam to celowo – część zamroziłam, część pasteryzowałam w słoiku i obiad na zaś gotowy!
Ilość kotletów: 16-18 (mniejsze)
Przepyszne i zdrowe pulpety wołowe, są super propozycją. A może coś do tego?
Jeżeli chcesz poprawić swój kulinarny warsztat, lub po prostu nauczyć się gotować tak, żeby wszystkim smakowało, mam dla Ciebie propozycję zestawu e-booków kulinarnych Chcę Świetnie Gotować. Codzienne przyrządzanie posiłków będzie proste, a przepisy smaczne i tanie. Skończ z nudą na talerzu, sięgnij po solidną dawkę kulinarnej wiedzy!
Może Ci się przydać: Poradnik – jak wybrać lampy do kuchni?
Pulpety wołowe pieczone w sosie pomidorowym z tymiankiem
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego wołowego
- 1 czerwona cebula
- sól ziołowa i pieprz do smaku
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczki papryki słodkiego mielonej
- 1 łyżka oleju do wysmarowania formy
- kilka łyżek mąki pszennej do obtoczenia pulpetów
- 1,5 puszki pomidorów krojonych (lub całych)
- 2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Mielone dopraw gałką, po 1 łyżeczce soli ziołowej i tymianku oraz pieprzem wg uznania. Dodaj mleko.
- Cebulę obierz i posiekaj jak najdrobniej. Ja wykorzystałam do tego malakser, uzyskując idealnie drobną cebulkę. Dodaj do mięsa i wyrób ręcznie zwartą masę na pulpety. Nie potrzebujesz dodawać jajka.
- Kilka łyżek mąki wymieszaj ze słodką papryką mieloną. Uformuj mniejsze kulki mięsne, obtocz je w mące i ułóż w formie wysmarowanej olejem. Zachowaj odstępy.
- Wstaw formę z kotletami do nagrzanego piekarnika. Piecz w 190°C (termoobieg) przez 10 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos: pomidory wrzuć do wysokiego pojemnika lub do malaksera po rozdrobnieniu cebulki. Dodaj 1 łyżkę mąki pozostałej po panierowaniu, obrany czosnek, nieco soli i pieprzu. Zmiksuj do powstania jednolitej masy. Dopraw resztą tymianku, wymieszaj.
- Wyjmij naczynie z podpieczonymi pulpetami wołowymi. Odwróć mięso, po czym zalej je sosem pomidorowym. Wstaw do piekarnika i piecz dalej w 190°C przez 25-30 minut. Od razu podawaj – z makaronem lub z ryżem.
Hej! Pamiętaj, że tego typu przepisy znajdziesz w zestawie e-booków Chcę Świetnie Gotować.
Wpis zawiera linki sponsorowane własne i od reklamodawców.
Pingback: Przepisy na wielkanoc | Kęsy Codzienności
Pingback: Zdrowe i szybkie obiady 30 inspiracji | domowe przepisy | Kęsy Codzienności