Szparagi wciąż są w sklepach, więc zachęcam do ich spróbowania. Osobiście znam tylko smak zielonych, białe wciąż przede mną. I lubię zielone za to, że nie trzeba ich obierać. Są delikatne w smaku i świetnie kontrastują z mocniejszymi, np. z wędzonym boczkiem. Stąd dzisiejsza propozycja na zielone szparagi zapiekane z boczkiem. Kompozycja przepyszna i bardzo prosta w wykonaniu. Kilka minut roboty, reszta robi się sama. Szparagi z boczkiem możesz też zrobić na grillu, grillując je po 4-6 minut z każdej strony (nie trzeba wcześniej gotować – zresztą – myślę, że i tutaj możesz z obgotowania zrezygnować).
Porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1/2 pęczka (ok 250 g) zielonych szparagów
- 4-8 plastrów wędzonego boczku surowego
- pieprz czarny
- ewentualnie sok z cytryny
Przygotowanie:
- Usuń zdrewniałą końcówkę w szparagach, ułamując ją. Szparagi dokładnie oczyść i umyj. Obgotuj ok 2-3 minuty w niesolonej wodzie i opłucz zimną wodą.
- Dwa szparagi owiń 1-2 plastrami boczku wędzonego i posyp świeżo mielonym pieprzem. Ułóż na blaszce do pieczenia na papierze.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C ok 15 minut, aż boczek porządnie się zrumieni. Od razu podawaj.
Pingback: Skarbnica pomysłów, co ugotować na obiad | Kęsy Codzienności
Pingback: Jak urządzić idealne przyjęcie grillowe – zainspiruj się! | lifestyle | Kęsy Codzienności