Nie masz czasu na gotowanie? Podszykuj danie i wstaw je do piekarnika, reszta zrobi się sama, a Ty zajmij się czym, na co masz ochotę. Lub czym trzeba 😉 Makaron zapiekany z pomidorami i mozzarellą to smakowite danie, przy którym nie ma wiele pracy. Proste i sycące rodzinne danie dla tych, którzy uwielbiają mocno pomidorowe smaki.
Jeśli wolisz łagodniejszy smak, dodaj nieco śmietanki 30% do sosu i/lub cukru. Możesz też podkreślić danie ostrym akcentem, np. pokrojona papryczka chili lub 1-2 szczypty mielonej. Jak lubisz 🙂 Możesz też dodać pokrojoną w kostkę ulubioną szynkę lub 1/2 puszki fasolki konserwowej, a nawet pokrojoną w kostkę paprykę, np. zieloną. Każdy dodatek nada daniu nieco inny charakter.
Ten przepis przygotowałam na dwa sposoby i oba znajdziesz poniżej.
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 10 min + 20-25 min pieczenie
Makaron zapiekany z pomidorami i mozzarellą
Składniki:
- 200 g makaronu grubego (np. penne, świdry lub cavatappi – takie zakręcone rurki)
- 450 g passaty pomidorowej
- 125 g (1 op.) mozzarelli w zalewie
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- nieco masła do posmarowania naczynia
- 1 łyżka oleju do sosu
- 1-2 garście małych pomidorków, np. cherry lub truskawkowe, przekrojone na pół
- przyprawy do sosu: sól lub sól ziołowa, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
- W czasie gotowania makaronu, wlej passatę do wysokiego pojemnika lub do miski. Dodaj olej, przyprawy i mąkę. Zmiksuj blendrem lub wymieszaj ręcznie tak, by nie było grudek. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
- Do makaronu wsyp kukurydzę, wlej sos pomidorowy i wymieszaj wszystko. Rozsyp na górze połówki pomidorków.
- Mozzarellę odsącz, pokrój w plasterki. Ułóż na makaronie z sosem. Posyp lekko suszoną bazylią.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz bez przykrycia w 200°C (termoobieg) przez ok 20-25 minut. Podawaj od razu.
Drugi sposób na makaron zapiekany z pomidorami i mozzarellą:
- Aby przyspieszyć przygotowanie dania, możesz pominąć dodatek mąki i gotowanie makaronu. Wówczas ugotuj makaron pod przykryciem w passacie z przyprawami w naczyniu żaroodpornym (mocniej posól – i uważaj, by nie przypalić).
- Gdy będzie al dente, wmieszaj kukurydzę. Na górze rozłóż resztę składników jak wyżej.
- Przełóż do piekarnika i zapiekaj do miękkości makaronu i przypieczenia mozzarelli. Od razu podawaj!
Pingback: Zdrowe i szybkie obiady 30 inspiracji | domowe przepisy | Kęsy Codzienności