You are currently viewing Makaron zapiekany z pomidorami i mozarellą

Makaron zapiekany z pomidorami i mozarellą

()

Nie masz czasu na gotowanie? Podszykuj danie i wstaw je do piekarnika, reszta zrobi się sama, a Ty zajmij się czym, na co masz ochotę. Lub czym trzeba 😉 Makaron zapiekany z pomidorami i mozzarellą to smakowite danie, przy którym nie ma wiele pracy. Proste i sycące rodzinne danie dla tych, którzy uwielbiają mocno pomidorowe smaki.

Jeśli wolisz łagodniejszy smak, dodaj nieco śmietanki 30% do sosu i/lub cukru. Możesz też podkreślić danie ostrym akcentem, np. pokrojona papryczka chili lub 1-2 szczypty mielonej. Jak lubisz 🙂 Możesz też dodać pokrojoną w kostkę ulubioną szynkę lub 1/2 puszki fasolki konserwowej, a nawet pokrojoną w kostkę paprykę, np. zieloną. Każdy dodatek nada daniu nieco inny charakter.

Ten przepis przygotowałam na dwa sposoby i oba znajdziesz poniżej.

Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 10 min + 20-25 min pieczenie

 

Makaron zapiekany z pomidorami i mozzarellą
Składniki:

  • 200 g makaronu grubego (np. penne, świdry lub cavatappi – takie zakręcone rurki)
  • 450 g passaty pomidorowej
  • 125 g (1 op.) mozzarelli w zalewie
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • nieco masła do posmarowania naczynia
  • 1 łyżka oleju do sosu
  • 1-2 garście małych pomidorków, np. cherry lub truskawkowe, przekrojone na pół
  • przyprawy do sosu: sól lub sól ziołowa, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki bazylii suszonej

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
  2. W czasie gotowania makaronu, wlej passatę do wysokiego pojemnika lub do miski. Dodaj olej, przyprawy i mąkę. Zmiksuj blendrem lub wymieszaj ręcznie tak, by nie było grudek. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
  3. Do makaronu wsyp kukurydzę, wlej sos pomidorowy i wymieszaj wszystko. Rozsyp na górze połówki pomidorków.
  4. Mozzarellę odsącz, pokrój w plasterki. Ułóż na makaronie z sosem. Posyp lekko suszoną bazylią.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz bez przykrycia w 200°C (termoobieg) przez ok 20-25 minut. Podawaj od razu.

Drugi sposób na makaron zapiekany z pomidorami i mozzarellą:

  1. Aby przyspieszyć przygotowanie dania, możesz pominąć dodatek mąki i gotowanie makaronu. Wówczas ugotuj makaron pod przykryciem w passacie z przyprawami w naczyniu żaroodpornym (mocniej posól – i uważaj, by nie przypalić).
  2. Gdy będzie al dente, wmieszaj kukurydzę. Na górze rozłóż resztę składników jak wyżej.
  3. Przełóż do piekarnika i zapiekaj do miękkości makaronu i przypieczenia mozzarelli. Od razu podawaj!

makaron zapiekany w sosie pomidorowym

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.