Gdy truskawek moc na straganach, pora szukać pysznych przepisów na ciasta i desery z truskawkami. Znajdziesz ich już u mnie wiele (sprawdź tutaj), a dziś nowość: przepyszna tarta z truskawkami bez pieczenia. Efektowna, a prosta do wykonania, możesz ją zrobić razem z kilkulatkiem! Delikatna, nie za słodka pianka, chrupkie, słodko-kwaśne truskawki… Czego chcieć więcej w maju?
Przepis na formę na tartę o średnicy 28 cm.
Zerknij na inne ciasta z owocami 🙂
Tarta z truskawkami bez pieczenia
Składniki:
Spód tarty
- 150 g herbatników pełnoziarnistych (u mnie Bonitki)
- 100 g masła
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Pianka śmietankowo-mleczna
- 1,5 łyżki żelatyny
- 2/3 szklanki mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki domowego cukru waniliowego
Dekoracja
- ok 400 g truskawek
- wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Masło rozpuść, a herbatniki rozdrobnij w malakserze. Wlej do nich ciepłe, płynne masło i wsyp wiórki. Zmiksuj, aż powstaną mokre okruszki. Wylep nimi spód formy na tartę, mocno ubijając. Wstaw do lodówki.
- Żelatynę namocz w miseczce w 2-3 łyżkach mleka, odstaw na kilka minut do napęcznienia. W tym czasie resztę mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Po lekkim przestudzeniu wlej do miski z żelatyną i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Gdy mleko będzie już chłodne, ubij na sztywno śmietankę. Przekładaj partiami do miski z mlekiem i delikatnie połącz, aby powstała puszysta pianka. Przelej na spód z herbatników. Nie wstawiaj jeszcze do lodówki.
- Truskawki umyj, odszypułkuj i osusz. Pokrój w grube plastry (możesz kilka truskawek zostawić w całości jak u mnie, a możesz udekorować wg własnego upodobania). Ułóż je na piance, po czym posyp lekko wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na ok 2 h. Podawaj schłodzone.