Ciecierzyca (cieciorka, groch rzymski) jest bardzo zdrowa i można nią zastąpić mięso, ponieważ zawiera dużo pełnowartościowego białka, a przy tym nie wzdyma jak np. groch. Jednak jej przygotowanie jest trochę długotrwałe. Jednak nietrudne. Pokażę Ci, jak ugotować miękką ciecierzycę i zdradzę trik, by ugotowana cieciorka zawsze była pod ręką.
Przed ugotowaniem ciecierzycę należy namoczyć, a potem gotować bez soli do miękkości minimum 45 minut. Znalazłam na to sposób, by móc częściej wykorzystać ją w kuchni bez przechodzenia przez te etapy za każdym razem. Jaki? Mrożenie ugotowanej, wystudzonej ciecierzycy w odmierzonej ilości. Przydatne szczególnie wtedy, gdy nie planuję dania z ciecierzycą i nie mam już czasu na jej przygotowanie od podstaw, a do tego zyskuję jeszcze miększą cieciorkę.
Sprawdź przepis z wykorzystaniem ciecierzycy – KLIK. W szczególności polecam kotlety z dodatkiem sera żółtego – KLIK 🙂
Składniki:
- 400 g ciecierzycy (całe opakowanie)
- trzykrotnie większa ilość wody
Jak ugotować miękką ciecierzycę?
- Ciecierzycę opłucz dokładnie i zalej w dużym garnku trzykrotnie większą ilością wody. Zostaw na noc.
- Rano odlej wodę, przepłucz cieciorkę i zalej świeżą wodą, w tej samej ilości co wcześniej.
- Gotuj na średnim ogniu do miękkości, minimum 45 minut, nawet ponad godzinę. Nie dodawaj soli, ponieważ powoduje twardnienie ziaren. Zanim całość się zagotuje, przykryj garnek pokrywką, ale potem radzę bez przykrycia, bo łatwo ucieka szumowina (białe, puszyste ścięte białko).
- Jeśli nie wykorzystujesz jej od razu, to po ugotowaniu pozostaw ciecierzycę w wodzie do ostudzenia. To ważne, bo odcedzona szybko obsycha.
- Odcedź letnią lub zimną już cieciorkę. Rozdziel do czterech woreczków śniadaniowych lub na dowolne porcje. Zawiąż każdy (warto też zważyć) i naklej informację z datą ugotowania i wagą. Włóż do zamrażalnika.
- Przed wykorzystaniem ciecierzycy nie musisz jej rozmrażać, jeśli dodajesz do sosu lub zupy. Na kotlety rozmróź wcześniej lub – mój nowy trik – wrzuć na durszlak/sito i przelej obficie wrzątkiem – gotowa od razu do użycia. Zamrożona ugotowana ciecierzyca po ponownym zagotowaniu jest bardziej miękka. Polecam!
Pingback: Kotlety z ciecierzycy gotowanej | Kęsy Codzienności
Pingback: Ciasto z rabarbarem bez jajek | ciasta | Kęsy Codzienności
Pingback: Hummus pomidorowy z masłem orzechowym | domowe przepisy | Kęsy Codzienności
Pingback: Hummus pomidorowy z masłem orzechowym | domowe przepisy | BlogLINE.pl