Wiecie już, że uwielbiam dania z piekarnika. I wiem, że Wy kochacie szybkie dania. To wymaga 10-15 minut pracy, reszta dzieje się sama 🙂 Pyszny obiad dla całej 3-4-osobowej rodziny. Kawałki kurczaka pieczone z kaszą i warzywami to smakowite połączenie zdrowej kaszy, kolorowych warzyw pełnych witamin i soczystego mięsa z przypieczoną skórką. Równowaga smaków i zdrowia 🙂 I tyle oszczędzonego czasu! Dodaj do dania sałatkę z gotowej mieszanki sałat z ulubionym dressingiem, którą zrobisz w kilka chwil. Mniam!
Możesz spróbować zrobić to danie np. z kaszą gryczaną paloną, jednak ma bardziej intensywny smak, który nie każdemu pasuje, lub z ryżem.
Często kupuję wspomnianą niżej mieszankę mrożonych warzyw w Lidlu, bo bardzo ją lubimy. Używam jako dodatek do obiadu, jako bazę do zupy, dodaję też do sosu czy potrawek, np. makaron w sosie serowym z piekarnika z wędzonym łososiem i szpinakiem. Często córki grymaszą, bo nie lubią papryki, więc im wyciągam, ile się da (jest drobno pokrojona). Raz oddzielałam ręcznie groszek z marchewką i kukurydzą do ugotowania na dodatek, resztę dodałam do sosu. Niezbyt fajna robota, ale cóż. 😉 Fajnie się komponują z sosem serowym – zarówno tym z serka topionego ze szczypiorkiem, jak pysznym z kalafiora.
Porcji: 3-4
Czas: ok 10-15 minut przygotowanie + 40-45 minut pieczenie
Kawałki kurczaka pieczone z kaszą i warzywami
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka (lub 2 podudzia i 2 uda)
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (białej) – ok 190 g
- 500 g mrożonej mieszanki warzyw Freshona – marchew, groszek, kukurydza, papryka, cebula mini, pieczarki w sosie ziołowym (z Lidla – możesz zamienić na 300 g mieszanki mrożonej marchewki z groszkiem plus kilka łyżek kukurydzy konserwowej i kilka pieczarek pokrojonych w plastry)
- 1,5 łyżeczki soli ziołowej
- 1 łyżeczka papryka słodka mielonej
- pieprz mielony wg uznania
- 500 ml wrzątku
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duży ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Mięso umyj i osusz. Ćwiartki przekrój na pół, aby otrzymać podudzie i udko. Obsyp mieszanką papryki słodkiej, pieprzu i 1 łyżeczki soli ziołowej. Odstaw na kilka minut.
- W naczyniu żaroodpornym rozgrzej olej. Obsmaż mięso na mocnym ogniu z obu stron po 1-2 minuty na każdej. Gdyby zaczynało się przypiekać, podlej odrobiną wody gorącej – nie dopuść do przypalenia! Zdejmij mięso na talerz.
- Wrzuć kaszę do naczynia, dopraw resztą soli. Zalej wrzątkiem i wstaw na ogień. Dodaj mrożone warzywa oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając często, zagotuj całość.
- Ułóż na kaszy z warzywami kawałki mięsa skórą do góry, lekko wciskając. Przykryj naczynie pokrywką.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 200°C (u mnie termoobieg) przez ok 25 minut. Po tym czasie usuń pokrywkę i piecz jeszcze 15-20 minut. Mięso powinno wyjść soczyste, zaś warzywa najlepiej, by nie straciły koloru (piekłam łącznie 45 minut i to było minimalnie zbyt długo). Pamiętaj, że w Twoim piekarniku czas może być nieco inny. Od razu podawaj, bo wtedy i mięso, i reszta jest najsmaczniejsza. Warto podać ze świeżą zieleniną.
Pingback: Zdrowe i szybkie obiady 30 inspiracji | domowe przepisy | Kęsy Codzienności