Jak przemycić warzywo? Zrób z niego zupę krem albo… sos. 🙂 Sos serowy z kalafiora to fajny pomysł na kalafiora, którego „białe drzewka” niewiele dzieci lubi jeść. I jest prosty w przygotowaniu. Ja zawsze lubiłam kalafior, moje córki niestety nie. Wiem, że jeśli Twoje dziecko lubi sosy (a niestety to się zmienia nawet w ciągu jednego dnia!), ten pomysł na pewno Ci się przyda. Możesz doprawić go dowolnie – fajnie smakuje też w wersji z curry. Pamiętaj, że ser zawiera sól, dlatego najlepiej posolić na końcu.
Przygotowując sos serowy z kalafiora pierwszy raz dałam tylko ser brie, ale to było nieco za mało. Za drugim razem dodałam serek topiony około 130 g. Był smaczniejszy i mocniej serowy.
A najlepszym dowodem na to, że ten sos jest świetnym kamuflażem warzyw jest pytanie mojego męża jakieś dwa dni po widocznym niżej obiedzie: „A co zrobiłaś z tym kalafiorem?”. Jak mu przypomniałam, że w był w sosie, był zdziwiony. 🙂 Także męża też możesz zwieść;) Za drugim razem już widział mnie w akcji i wyczuł kalafior.
Porcji: 3
Czas: 15-20 minut
Składniki:
- mała główka kalafiora (ok 400-450 g różyczek kalafiora), wygodny jest też mrożony
- 2 kopiaste łyżki śmietany 18%
- 125 g (1 op.) sera brie lub camembert (można więcej)
- 100 g serka topionego (lub podwójna ilość brie)
- 0,5 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz mielony wg uznania
Przygotowanie:
- Kalafior pozbaw zielonych części, podziel na różyczki, umyj i wrzuć do garnka. Zalej wrzątkiem tak, by nie woda nie pokrywała całkiem warzywa. Dodaj 2 listki laurowe dla zneutralizowania zapachu. Ugotuj kalafior do miękkości, odlej, ale zachowaj 1 szklankę wody z gotowania. Jeśli masz mrożony kalafior, wrzuć do garnka i postępuj dalej jak wyżej.
- Z sera brie/camembert nożem odkrój porost pleśni. Wnętrze pokrój na mniejsze kawałki, tak samo serek topiony.
- Kalafior i 2/3 szklanki wody z gotowania włóż do garnka. Dodaj sery i śmietanę. Ręcznym blenderem zmiksuj wszystko na jednolitą masę – uwaga, może pryskać! Sos wychodzi gładki i gęsty.
- Do reszty wody dodaj mąkę, dobrze wymieszaj. Sos wstaw na ogień i zagotuj, często mieszaj. Wlej wodę z mąką, zagotuj, mieszając. Gotuj 1-2 minuty, dopraw solą i pieprzem według uznania. Gdyby sos był za gęsty, dolej nieco przegotowanej wody.
- Podawaj np. z ryżem i marchewką z groszkiem, z makaronem czy z ulubioną kaszą i np. pieczonym filetem z miodem.