You are currently viewing Wuzetka

Wuzetka

()

Klasyczna wuzetka – czekoladowy biszkopt przełożony kremem z bitej śmietany, polany czekoladą, pod którą kryje się kwaskowata nuta powideł lub dżemu. Taką wuzetkę pamiętam z dzieciństwa i uwielbiam! Taka jest też wuzetka z poniższego przepisu. Robiłam ją parę razy, zawsze zachwycona smakiem – goście i dzieci również. Wuzetka nie jest trudna do zrobienia, podstawa to dobry, mocno czekoladowy biszkopt i bita śmietana.

wuzetka na biszkopcie czekoladowym

Wuzetka – składniki:

Biszkopt czekoladowy
(forma: ok 35×25 cm)

  • 6 jajek (L) (dałam 7 jajek rozm. M)
  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 85 g domowego cukru waniliowego
  • 85 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 45 g kakao ciemnego (naturalnego, bez cukru)
  • 2-3 łyżki startej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Krem śmietankowy

  • 660 ml śmietanki 30% (2 kubki z Biedronki po 330 ml)
  • 6 łyżek żelatyny + 3 łyżki wody
  • 6 łyżek cukru pudru (lub więcej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki wrzątku

Polewa czekoladowa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki masła
  • dodatkowo: powidła śliwkowe lub gładki dżem z czarnej porzeczki

W wersji ekspresowej możesz pominąć usztywnianie kremu żelatyną, bo wcale nie jest to konieczne. Odradzam jednak dodawać sok z cytryny prosto do ubitej śmietany, bo może się zwarzyć, lepiej pominąć. Sam biszkopt możesz czymś nasączyć, jeśli lubisz.

Domowa wuzetka jest najlepsza na świecie nawet, jeśli przy łączeniu żelatyny ze śmietanką wyjdą grudki, z czym nieraz się zmagam, mimo że znam zasady łączenia stopniowego… 😉

Pojawiło się pytanie o proszek do pieczenia: nie dodaję go do biszkoptu przygotowywanego w ten sposób już od… nie pamiętam kiedy. Nie trzeba, wierz mi. Dobrze ubite białka i delikatnie wymieszane ciasto nie potrzebuje dodatkowych spulchniaczy.

 

Przygotowanie:

Biszkopt czekoladowy

  1. Biszkopt upiecz nieco wcześniej (zwykle piekę dzień przed przełożeniem kremu, aby zdążył wystygnąć i schładzam w lodówce – łatwiej się go potem kroi).
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając stopniowo cukier. Miksuj, aż się rozpuści. (Ostatnio przez pomyłkę dodałam cukier na samym początku… i biszkopt też wyszedł super :)).
  3. Dodawaj po jednym żółtku, miksuj do połączenia. Do masy jajecznej wsyp stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz czekoladę, mieszaj delikatnie szpatułką i tylko do połączenia, aby masa zachowała puszystość i objętość.
  4. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15-20 minut w 160-170°C (stary piekarnik – w nowym piekłam w 180°C z termoobiegiem) lub do suchego patyczka. Wyjmij, zrzuć na podłogę formę z około pół metra i odstaw do wystudzenia. Metodę rzucanego biszkoptu poznałam na blogu Moje Wypieki i stosuję, bo dzięki temu pęcherzyki powietrza uciekają, ciasto już nie opada, a ewentualny zakalec od razu wychodzi. Dobrze upieczony biszkopt nie zapadnie się.

Wuzetka – jak zrobić?

  1. Żelatynę namocz w 3 łyżkach wody z sokiem z cytryny. Po 5-10 minutach rozpuść w gorącej wodzie, ale nie gotuj. Odstaw do wystudzenia.
  2. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj 1-2 łyżki ubitej śmietanki do rozpuszczonej żelatyny i połącz. Dodaj kolejną porcję bitej śmietany i wymieszaj. Wymieszaj z resztą ubitej śmietany, możesz krótko zmiksować lub połączyć, mieszając ręcznie trzepaczką.
  3. Biszkopt przekrój na pół. Około 2/3 śmietanki rozsmaruj na dolnym blacie, wyrównaj i przykryj drugim. Wierzch biszkoptu posmaruj cienko powidłami śliwkowymi lub gładkim dżemem z czarnej porzeczki.
  4. Czekoladę z mlekiem i masłem włóż do garnka i w kąpieli wodnej rozpuść. Wymieszaj do powstania gładkiej polewy. Od razu polej nią ciasto. Wstaw na kilka minut do lodówki do zastygnięcia.
  5. Resztę kremu śmietankowego przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj wuzetkę rozetkach (tylka Wilton 1M – otwarta gwiazdka). Schłódź 1-2 godziny w lodówce przed podaniem.

klasyczna wuzetka z czekoladą

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.