You are currently viewing Babka marmurkowa czekoladowa

Babka marmurkowa czekoladowa

()

Babka to wielkanocny przysmak, którego nie może zabraknąć! Babka marmurkowa czekoladowa jest nie tylko pyszna, wilgotna, ale i efektowna. Dzisiejsza baba to ciasto na bazie bananów, które nie potrzebuje już za wiele cukru, można ją zrobić też całkiem bez cukru, sprawdzone. Do tego polecam zrobić tą piękną polewę z białej i mlecznej lub gorzkiej czekolady. Ja czekolady rozpuszczałam w jednym rondelku, tylko prawie nie mieszałam, aby się nie połączyły.

Sprawdź babkę mocno czekoladową z majonezem na bananach bez cukru.

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 5 jajek
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże lub 4 mniejsze banany mocno dojrzałe (z brązowymi plamkami lub brązowe)
  • 200 ml mleka
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 6 łyżek płaskich majonezu
  • 3-4 łyżki kakao ciemnego
  • 5-8 łyżek cukru pudru lub 4-6 łyżek miodu (wg własnych preferencji)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej do jasnej masy

babka czekoladowa marmurkowa

 

Przygotowanie:

  1. Mąki z sodą i proszkiem do pieczenia wymieszaj. Jeśli używasz cukru pudru, wymieszaj go z mąką. Do osobnych kubków/miseczek przesiej mąkę ziemniaczaną (2 łyżki) oraz kakao.
  2. W drugiej misce rozgnieć widelcem obrane banany. Dodaj mleko, majonez, jajka, sok i ewentualnie miód. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Przesiej do mokrych składników mieszankę mąki z sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia.
  3. Połowę masy przelej do osobnej miski. Wsyp do niej kakao, możesz dodać kilka kostek czekolady posiekanych nożem. Do reszty ciasta wsyp mąkę ziemniaczaną.
  4. Do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką wlewaj na zmianę po 1 łyżce ciasta białego i czekoladowego, aż do wykończenia składników.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 160-180°C przez ok 40 minut lub do tzw. suchego patyczka (piekłam w starym piekarniku, który szybko przypalał). Wyjmij i po kilku minutach wysyp na kratkę z formy. Odstaw do wystudzenia.
  6. Po przestudzeniu polej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, u mnie biała i mleczna.

babka marmurkowa na bananach

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.