Omlet biszkoptowy robiłam już wiele razy, ale do tych najlepszych doszłam dopiero niedawno metodą prób i błędów. Są banalnie proste w wykonaniu i mogą być szybkim sposobem na słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek. Omlet możesz podać z dowolnym nadzieniem: bitą śmietaną, owocami, nutellą, dżemem, jogurtem, serkiem… Co dusza zapragnie. Od tego, co włożę do omletu, uzależniam ilość cukru – przy słodszym nadzieniu można dać tylko 0,5 łyżki, zaś przy kwaśnym – nawet 1,5 łyżki. Testuj, aż dojdziesz do swojego poziomu słodkości. Nie potrzeba żadnego proszku do pieczenia ani sody, wystarczy dobrze ubić białka i użyć pokrywkę przy smażeniu. Ważna jest też ilość mąki. Dla jajek małych i średnich wystarczy 2,5 łyżki, a dla większych już 3. Za mało mąki – omlet będzie się rozwalał przy odwracaniu. Sprawdzone. 😉 Na zdjęciach omlet podany z musem jeżynowo-jogurtowym i rodzynkami. Przepis na mus jest krótki: 1 szklanka owoców + 1-3 łyżki cukru + mały jogurt naturalny. Blendujemy i gotowe! Przy zachodzie słońca smakuje najlepiej. 😉
Składniki na 2 porcje:
- 2 jajka
- 2,5 – 3 płaskich łyżek mąki pszennej tortowej
- ok 1 łyżka cukru lub domowego cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Białka oddziel od żółtek. Dodaj sól i cukier. Ubij na sztywną pianę w misce lub wysokim naczyniu.
- Dodawaj po jednym żółtku, dalej miksując.
- Do piany przesiej mąkę. Wymieszaj mikserem lub ręcznie trzepaczką.
- Rozgrzej średnią patelnię mniej więcej 7/10 mocy palnika. Zależnie od patelni, możesz dać odrobinę masła lub smażyć bez tłuszczu, jeśli masz odpowiednią patelnię. Wylej połowę ciasta na patelnię i zmniejsz trochę ogień. Przykryj dopasowaną pokrywką.
- Smaż na rumiano z obu stron, tak z 1-2 minutki, odwracając tylko raz łopatką.
- Przełóż na talerz i od razu podawaj.
Pingback: 24 sprawdzone przepisy na śniadanie dla dzieci na słodko | Kęsy Codzienności