Każda okazja jest dobra na upieczenie ciasteczek. Mnie się jednak najbardziej kojarzą ze świętami Bożego Narodzenia. Tym razem upiekłam je z dziećmi na Halloween. Ciasteczka orzechowe są delikatne, kruche, niezbyt słodkie. Ale dzieci je pokochały. Ja wałkowałam ciasto, one wycinały ciasteczka i przenosiły na blaszkę. A potem wyjadały jeszcze gorące 🙂
Ciasteczka pachną orzechami laskowymi, a z nimi cały dom. My upiekłyśmy w wersji podstawowej i z kakao, obie pyszne. Możesz dać kakao do całego ciasta, a po wystudzeniu ciastek przełożyć je kremem czekoladowo-orzechowy. Będą więcej niż przepyszne. Z przepisu wychodzi ok 3 blaszki ciastek, nie byłam w stanie ich zliczyć. 😉
Bazowałam na przepisie na ciasteczka kokosowe – sprawdź przepis tutaj.
Ciasteczka orzechowe na Halloween
Składniki:
- 2 łyżki cukru pudru (można więcej)
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego zmielonego na puder
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka kakao ciemnego na połowę ciasta
- 200 g masła (miękkie, temp. pokojowa)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Masło utrzyj z cukrami na jasną i napuszoną masę. Wyraźnie zbieleje. Wbij jajko, zmiksuj do całkowitego połączenia.
- Mąki z proszkiem do pieczenia przesiej do masy, wsyp sól i orzechy. Zmiksuj, zaczynając od najmniejszych obrotów, stopniowo zwiększając do najwyższych. Miksuj do jednolitej masy.
- Połową masy wyjmij i owiń szczelnie folią spożywczą, lekko spłaszcz. Do reszty przesiej kakao (możesz też dosypać łyżkę cukru pudru, opcjonalnie) i zmiksuj do połączenia. Również ofoliuj i schowaj obie części do lodówki na 1-2 godziny.
- Schodzoną połówkę ciasta rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, cienko, ale bez przesady. Foremkami wytnij kształty – u mnie ciasteczka orzechowe na Halloween, więc były nietoperze, duchy, dynie i koty (sowy?). Ale mogą być to dowolne wzory, także bożonarodzeniowe czy serduszka. A dzieci kochają zwierzątka i misie.
- Tak samo postępuj z jasną i ciemną częścią ciasta, resztki możesz lekko połączyć, nadając ciasteczkom marmurkowy wzorek. Ciasto dość szybko mięknie. Jeśli tak się stanie, warto ponownie je schłodzić – kilka-kilkanaście minut w zamrażarce. Zbyt długo chłodzone, jest twarde i warto je nieco rozgnieść rękami przed wałkowaniem.
- Układaj ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170-190°C przez 9-12 minut, do złotobrązowego koloru po brzegach (przy ciemnych nie widać tak tego, uważaj, by nie przypalić ich). Nie powinny zbyt mocno zarumienić się całe. Wyjmij, przestudź. Dopiero potem przełóż do puszki lub dekoruj. Pyszne są same w sobie, ale można je polukrować lub posmarować nutellą… Sprawdź domowy krem czekoladowo-orzechowy.
Kliknij w zdjęcie niżej, by sprawdzić inne przepisy z orzechami: