Czy szybkie słodkie co nieco może być zdrowe? Pewnie, że tak! Sprawdź, jak zrobić morelowe pralinki z suszonych owoców, płatków zbożowych i wiórków kokosowych. Są sycące i naturalnie słodkie, bo słodycz nadają im suszone owoce (najlepiej użyć tych bez konserwantów). To takie małe kulki mocy. Ładnie wyglądają, świetne na drobny prezent np. na Walentynki zamiast kupnych. Prezent zrobiony samodzielnie zawsze cieszy bardziej 🙂
Z podanych proporcji wychodzi ok 15 morelowych kulek mocy.
Suszone owoce to jedne z naturalnych zamienników cukru – sprawdź inne TUTAJ.
Morelowe pralinki
Składniki:
- ok 100 g (0,5 szklanki) suszonych moreli
- ok 65 g (0,5 szklanki) rodzynek
- ok 55 g (1/3 szklanki) suszonych śliwek
- ok 70 g (0,5 szkl.) mieszanki płatków 5 zbóż lub owsianych górskich
- ok 40 g (1/3 szkl.) płatków owsianych górskich
- 3 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia
Przygotowanie:
- Wszystkie suszone owoce wrzuć do miski, zalej wrzątkiem tylko do pokrycia. Odstaw na kilkanaście minut (możesz też zrobić to wieczorem i zostaw w temperaturze pokojowej).
- Płatki zmiksuj w malakserze drobno, ale nie na mąkę. Przesyp do nowej miski.
- Odsącz owoce i również zmiksuj w malakserze. Jak najdokładniej. Dodaj do rozdrobnionych płatków, dosyp wiórki i całość wymieszaj. Odstaw na 5-10 minut, aby masa zgęstniała.
- Uformuj ręcznie nieduże kuleczki i obtocz w wiórkach kokosowych. Ułóż je na małych papilotkach lub talerzu. Odstaw do lodówki. Schłodzone są zdecydowanie najlepsze!