Pyszne meksykańskie danie chili con carne doczekało się wielu przepisów, ale zawsze bazuje na kilku podstawowych składnikach. Mielone mięso wołowe, pomidory, fasola i ostre przyprawy, które nadają tego wspaniałego smaku i niesamowitego aromatu. I pikanterii. Ja zrobiłam chili con carne gęste, ostre, z solidną porcją fasoli, po prostu pyszne, a robiłam je pierwszy raz od podstaw. Moja wersja jest mocno ostra, jeśli nie lubisz tak ostrych dań – pomiń ostrą paprykę i/lub chili. Również dobrze smakuje. Możesz dodać też świeżą paprykę, danie zyska nieco innego smaku. Myślę, że warto ją podsmażyć i odłożyć, aby nie rozpadła się w trakcie duszenia, a potem dodać razem z fasolą.
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- po 1/2 puszki białej i czerwonej fasoli konserwowej lub cała czerwonej
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju + 1-2 łyżki masła do smażenia
- 100 ml wody lub bulionu wołowego
- 1 puszka pomidorów bez skóry w puszce
- 1 kostka gorzkiej czekolady
- 50-100 g koncentratu pomidorowego (gęstego)
- 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia (opcjonalnie) + kilka łyżek wody
- przyprawy:
- 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- po 1/2 łyżeczki papryki ostrej i chili
- po 1 łyżeczce majeranku, soli, kuminu (kminu rzymskiego) i oregano
- pieprz mielony wg uznania
Chili con carne – przygotowanie:
- Cebule i czosnek obierz. Drobno posiekaj. Cebulę podsmaż na oleju i maśle na mocnym ogniu, aż zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i podsmaż chwilę, często mieszając.
- Przesuń podsmażoną cebulkę z czosnkiem na boki garnka i partiami wrzucaj mielone mięso, tak, by zaczęło się smażyć. Smaż na bardzo dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, około 10 minut. Mięso ma się przypiec, a soki odparować.
- Pomidory z puszki pokrój, jeśli są w całości. Wrzuć do mięsa, gdy zacznie mocno przywierać do dna, uważając, by się nie przypaliło. Wlej wodę i sok z puszki. Wymieszaj dokładnie. Dopraw. Ja nie dodałam na tym etapie ostrej papryki ani chili, ponieważ robiłam też dla dzieci, rozdzielając potem na łagodną i ostrą wersję. Przemieszaj. Duś pod przykryciem kolejne 10 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Podlej wodą, jeśli będzie za gęste.
- Dodaj sól, czekoladę i koncentrat. Wymieszaj dokładnie. Duś ok 20 minut na małym ogniu, często mieszając. 5 minut przed końcem dodaj fasolę. Podawaj z makaronem, ryżem lub nachosami.
- Ja na koniec zagęściłam mąką – rozmieszałam ją w niewielkiej ilości wody i wlałam do sosu. Mieszając, zagotuj ponownie i gotuj 1 minutkę.
Pingback: Skarbnica pomysłów, co ugotować na obiad | Kęsy Codzienności
Pingback: Odkryj kuchnie świata na talerzu - 5 krajów! | domowe przepisy | Kęsy Codzienności
Pingback: 29 pomysłów na przepisy z czekoladą | desery i słodkości | Kęsy Codzienności