You are currently viewing Pierogi ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

()

Lubisz nowości? No to odejdź od tradycyjnych pierogów ruskich, chyba wszystkim znanym w Polsce. Zapraszam Cię na pyszne pierogi ze szpinakiem, kurczakiem i fetą. Nie są słone, choć jednak feta jest dość wyrazista w smaku, świetnie komponuje się z delikatnym kurczakiem i szpinakiem. Smaczna odmiana, która wcale nie jest trudna – farsz robi się szybko i łatwo. Kluczem jest to, by ciasto było cienkie, wtedy pierogi ugotują się w punkt i będą przepyszne 🙂 Zapraszam na ucztę!

Kiedyś jadłam takie w restauracji niedaleko domu. Bardzo mi smakowały, dlatego danie trafiło na moją wish-listę i długo czekało na realizację. I będę nieskromna – moje wyszły lepsze. 😀

Po wypróbowaniu tej propozycji będziesz przekonana, że pierogi idealne jednak istnieją! Jeżeli chcesz poprawić swój kulinarny warsztat, lub po prostu nauczyć się gotować tak, żeby wszystkim smakowało, mam dla Ciebie propozycję zestawu e-booków kulinarnych Chcę Świetnie Gotować. Codzienne przyrządzanie posiłków będzie proste, a przepisy smaczne i tanie. Skończ z nudą na talerzu, sięgnij po solidną dawkę kulinarnej wiedzy!

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • szczypta soli
  • nieco ponad pół szklanki wrzątku

Farsz:

  • 200 g szpinaku baby świeżego
  • 1 mały filet z kurczaka (ok 230-250 g)
  • 60 sera feta (u mnie grecka, od biedy ser typu feta)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • po 2 łyżki masła i oleju
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej, pieprz mielony wg uznania

pierogi wytrawne ze szpinakiem, fetą i kurczakiem

Przygotowanie:

  1. Wsyp mąkę do miski, dodaj olej i sól. Stopniowo wlewając wrzątek, mieszaj łyżką, po czym ręcznie zagnieć ciasto (uważaj, by się nie poparzyć). Ma być gładkie, lśniące oraz odchodzić od rąk. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na czas przygotowywania farszu.
  2. Fetę pokrój drobno. Czosnek obierz i pokrój drobniutko i podsmaż go krótko na maśle z olejem. Wrzuć szpinak i smaż, aż straci na objętości. Wrzuć do miski, aby przestygnął.
  3. Filet z kurczaka wrzuć do malaksera i zmiksuj do rozdrobnienia (możesz też drobno posiekać nożem jak mięso na tatar). Połowę mięsa odłóż na bok. Dodaj cały lub większą część szpinaku i ponownie zmiksuj. Zrobiłam tak z całym mięsem i większością szpinaku oraz z częścią fety – wyszła dość luźna masa. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw solą ziołową i pieprzem.
  4. Ciasto na pierogi podziel na 2 części. Rozwałkuj pierwszą cienko na stolnicy podsypanej lekko mąką. Szklanką wykrawaj krążki (u mnie średnicy 10 cm). Na środek każdego placka nałóż 1 porządną łyżeczkę nadzienia. Złóż na pół i zlep brzegi uważając, by nie dostał się tam farsz. Układaj pierogi na desce wyłożonej ściereczką. To samo powtórz z resztą ciasta do wykończenia farszu.
  5. Gotuj przez ok 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię, na średnim ogniu w osolonej wodzie (gdy wrzucam pierogi do czasu zagotowania mam największy ogień, gdy wypłyną, zmniejszam na średni lub nie za mały). Pierogi ze szpinakiem, kurczakiem i fetą pysznie smakują podane z roztopionym masłem i świeżo posiekaną natką pietruszki.

pierogi ze szpinakiem z natką pietruszki

Moje rady:

  1. Aby pierogi się nie lepiły, po ugotowaniu przelej je zimną wodą na durszlaku, przełóż do miski i polej niewielką ilością oleju, przemieszaj.
  2. Można mrozić pierogi po ugotowaniu i wystudzeniu, ale najsmaczniejsze są świeżo po przygotowaniu.
  3. Możesz nie blendować masy ze szpinakiem, jeśli lubisz wyczuwalne kawałki szpinaku. Choć warto go wtedy wcześniej posiekać drobniej przed smażeniem.

Inne tak fantastyczne przepisy znajdziesz w zestawie e-booków kulinarnych Chcę Świetnie Gotować.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.