You are currently viewing Ciasto marmurkowe czekoladowo-kokosowe

Ciasto marmurkowe czekoladowo-kokosowe

()

Nagła ochota na domowe ciasto? Najlepiej, by było szybko i prosto? Mam coś idealnego: ciasto marmurkowe czekoladowo-kokosowe, które zrobisz bez miksera! Do przygotowania w raptem kilka minut i już się piecze. 🙂 Pyszne zaraz po upieczeniu, jeszcze gorące, ale jeszcze lepsze następnego dnia. Upiecz i przekonaj się sama. Pyszne do kawy czy herbaty, ale także na drugie śniadanie, gdyż zawiera sycące i zdrowe płatki owsiane zamiast samej białej mąki pszennej.

 

Składniki na formę 25×40 cm.

ciasto marmurkowe czekoladowo-kokosowe


Ciasto marmurkowe czekoladowo-kokosowe
Składniki:

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki cukru (u mnie pół na pół z domowym cukrem waniliowym)
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 – 2/3 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych lub zmielonych
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1-2 łyżki rodzynek bez konserwantów (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niewielkiej ilości wody lub 2 łyżki mleka (do części czekoladowej)
  • 1,5 szklanki mleka

 

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zmiel w mini malakserze na dość drobno. Przesyp do miski, dodaj mąkę (możesz przesiać, ale nie trzeba), 2/3 szklanki cukru i proszek do pieczenia. Wymieszaj ze sobą.
  2. Do mniejszej miski wsyp lub przesiej kakao, dodaj orzechy włoskie i opcjonalnie 1 łyżkę cukru pudru.
  3. Do dużej miski z suchymi składnikami wbij jajka, wlej mleko i olej. Trzepaczką dokładnie wymieszaj.
  4. Około 1/3 masy przelej do drugiej miski – dodaj mleko lub zaparzoną kawę, po czym wymieszaj zawartość. Do reszty wsyp wiórki kokosowe, przemieszaj do połączenia.
  5. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej jasne ciasto. Łyżką nakładaj ciemną masę, robiąc łatki. Na koniec przejedź łyżką zygzakiem, aby jasne pomieszało się z ciemnym dla lepszego efektu.
  6. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz ok 20-25 minut w temperaturze 180°C (u mnie termoobieg) lub do suchego patyczka.
  7. Możesz podać solo lub polane polewą czekoladową, zaraz po upieczeniu lub po wystudzeniu. Początkowo płatki mogą być lekko twarde, potem już nie są tak wyczuwalne.

szybkie ciasto czekoladowe z kokosem przepis

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.