Nie kocham jeżyn aż tak, jak maliny czy truskawki, ale w cieście smakują pysznie! Mam dla Ciebie smakowity i prosty przepis na placek z budyniem i jeżynami z kruszonką. Delikatne puszyste ciasto, chrupiąca kruszonka, nie za sztywny, słodki budyń i kwaśne jeżyny. Świetne połączenie w sam raz na sierpień 🙂
Dobre jeszcze ciepłe, ale wtedy rozlatuje się przy krojeniu. Po wystudzeniu i schłodzeniu już trzyma fason. Ale nie podawaj prosto z lodówki, lepsze w temperaturze pokojowej.
Sprawdź inne pomysły na ciasta z owocami.
Proporcje na formę prostokątną: 26 x 40 cm
Z połowy składników można zrobić ciasto w tortownicy o średnicy 23-24 cm. Piecz wtedy ok 50 minut.
Składniki na placek z budyniem i jeżynami z kruszonką
Nadzienie:
- 8 łyżek mąki ziemniaczanej lub 2-3 op. budyniu waniliowego bez cukru (taki na 500 ml mleka)
- 4-5 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru
- 1 litr mleka
- 3-4 łyżki rodzynek bez konserwantów
- ok 800-850 g jeżyn (świeżych lub mrożonych)
Spód:
- 180 g zimnego masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru (lub mniej)
- 2 średnie jajka
Kruszonka:
- 180 g zimnej margaryny
- 2 jajka lub 2 duże żółtka
- 50 g domowego cukru waniliowego
- 100 g cukru
- 280 g mąki pszennej
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto szybko wymieszaj lub zmiksuj w malakserze. Wychodzi maziste, nie ma konsystencji ciasta kruchego – myślę, że uda się go zmiksować także mikserem. Od razu przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wylep nim całe dno (bez brzegów) lub wysmaruj łyżką. Wstaw do lodówki na czas gotowania budyniu i grzania piekarnika.
- Ugotuj budyń – mąkę ziemniaczaną/budyń w proszku wymieszaj z ok 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka wlej do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Wlej mieszankę, mieszając – gotuj 1-2 minuty, zdejmij z ognia, wmieszaj rodzynki. Odstaw.
- W międzyczasie umyj świeże jeżyny, zostaw na durszlaku do odcieknięcia (mrożonych nie trzeba rozmrażać, choć można).
- Podpiecz spód w dobrze nagrzanym piekarniku. Piecz w 180°C (termoobieg) przez 15-20 minut, uważając, by się nie przypalił po brzegach. Wyjmij, ale nie wyłączaj piekarnika.
- W tym czasie składniki na kruszonkę zagnieć ręcznie. Z uwagi na dodatek jajka będzie miękka. Z samymi żółtkami powinna mieć nieco bardziej zwięzłą strukturę i wyjdzie po upieczeniu mniej twarda.
- Na gorący podpieczony spód wyłóż ciepły budyń i wyrównaj. Rozsyp jeżyny, lekko dociśnij. Pomagając sobie łyżką, rozdziel kawałki kruszonki.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz dalej w 180°C przez ok 55-60 minut. Wyjmij i wystudź. Schłódź w lodówce i przechowuj w lodówce 2-3 dni, ale podawaj w temperaturze pokojowej. Można posypać cukrem pudrem, jednak samo w sobie jest słodkie.
Inspirowałam się przepisem na kruchy placek z wiśniami z „Ciasta domowe” z 1994 roku, cały o wypiekach z wiśniami. I jakiś już czas temu zrobiłam to ciasto po raz pierwszy i wszystkim zasmakowało. Możesz dać więcej owoców, bo na połowę ciasta za pierwszym razem dałam ich ok 700 g 🙂
Co do budyniu – tym razem robiłam z mąki, nie z proszku i dałam proporcjonalnie mniej mąki niż budyniu przy pierwszym pieczeniu tego placka z budyniem i jeżynami. W efekcie wyszedł bardziej miękki budyń, na gorąco się rozlewa, ale jest pyszny. Można jednak użyć 2,5-3 torebek po 40 g proszku na budyń. Wtedy będzie bardzo zwarty po wystudzeniu.
Pingback: Tarta z musem jabłkowym i śliwkami | Kęsy Codzienności