Dotąd sądziłam, że domowe lody można zrobić tylko z użyciem maszynki do lodów. Ale tak nie jest. Wystarczy kilka składników, trochę chęci i domowe lody śmietankowe gotowe! Jest przy nich troszkę zachodu. Jednak jeśli lubisz lody – naprawdę warto! Na dodatek ten przepis możesz wzbogacić o startą czekoladę (zarówno gorzką, mleczną, jak i białą), a uzyskasz lody straciatella. Kusząca propozycja? No to łap przepis 🙂
Zrobiłam pyszne domowe lody śmietankowo-waniliowe – bez użycia specjalnej maszynki i surowych jajek, których nie podaję dzieciom.
Składniki na niecały 1 litr lodów:
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 2,5 – 3 łyżki domowego cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Mleko wymieszaj w garnuszku z cukrem waniliowym i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. Pozostaw, aż mleko będzie zimne. Możesz je też schłodzić w lodówce po ostudzeniu.
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec powoli wlewaj mleko, dalej miksując na niższych obrotach. Mieszaj do połączenia i porządnego napowietrzenia masy.
- Przelej lody do pojemnika i zamknij. Wstaw do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Co 30-40 minut wyciągnij i najlepiej trzepaczką przemieszaj, aby rozbić kryształki lodów i dodatkowo je napowietrzyć. Mieszaj tak kilka razy, aż lody zaczną się zamrażać i nie da się więcej tego zrobić.
Moje rady:
Moje lody śmietankowe wyszły puszyste, ale nie tak delikatne jak gałki w lodziarniach. Za to nie przesłodzone, ze znanych mi składników i po prostu pyszne. Podobno najsmaczniejsze i najdelikatniejsze są do jednego dnia od wstawienia do zamrażalnika – potem stają się zbyt zmrożone – takie opinie wyczytałam w odniesieniu do podobnych przepisów. Nasze lody były konsumowane więcej niż dobę po rozpoczęciu mrożenia, być może dlatego nie były aż tak delikatne?
Inspirowałam się różnymi przepisami. W niektórych mieszano lody w czasie mrożenia, w innych nie. Cóż, nie wiem, jak im wyszło, ale pokażę Wam, jak wyjdą lody z tego przepisu, jeśli nie pomieszacie ich ani razu w czasie mrożenia. Widać rozwarstwienie, a powierzchnia aż świeci się od drobinek lodu. Owszem, ją jadalne i smaczne, ale jednak smakują inaczej niż te mieszane. To tak dla przestrogi. 🙂
♥♥♥
Jakie są Twoje ulubione lody? Robisz też domowe lody czy tylko kupujesz?
Hmm..nigdy nie robiłam takich lodów. Bardzo kusząca propozycja.
Zrobiłabym, tylko nie mam gdzie 😛 Niestety nie posiadam zamrażarki w wynajętym mieszkaniu 🙁
Ja sobie nie wyobrażam nie mieć zamrażarki, także współczuję :*
Pingback: Tarta z musem jabłkowym i śliwkami | Kęsy Codzienności
Pingback: Przepisy na ciasta i desery na lato - aż 28 inspiracji! | desery i słodkości | Kęsy Codzienności
Pingback: Shake truskawkowy z lodami śmietankowymi | domowe przepisy | Kęsy Codzienności
Chcę lody śmietankowe a mam dodać cukier waniliowy to wtedy będą waniliowe,których nie lubię.Nie rozumiem.
Jolu, możesz dodać zwykły cukier – Ty decydujesz, jaki dodajesz. Ja dodałam waniliowy dla lekko waniliowego smaku – nie jest on mocno wyczuwalny.
Dziękuję za komentarz. Miłego dnia!
Ania
Nie rozumiem- wstajesz w nocy, żeby mieszać?
Mario, polecam zrobić pod wieczór lody i mieszać, póki można. Nie trzeba wstawać w nocy 🙂 Wiadomo, że po 3-4 mieszaniach, czyli ponad 1,5 godzinie od włożenia do zamrażarki może być już trudno mieszać i wtedy po prostu zostawiasz je w zamrażarce, a następnego dnia cieszysz się lodami.
Pozdrawiam,
Anna