Delikatny mus z jabłek i gruszek z melisą cytrynową – bez dodatku cukru. Słodycz owoców jest wystarczająca. Udekorowałam cukrowymi ozdobami, jednak lepiej z nimi nie przesadzać.
Melisa cytrynowa ma cudowny aromat po potarciu listków! Postanowiłam sprawdzić ją jako dodatek do deserów – i jest super, bardzo polecam. Jej aromat niestety szybko się ulatnia, szczególnie pod wpływem ciepła. Dlatego nie polecam tak długiego przechowywania musu jak ja to zrobiłam. Podawaj go, jak tylko stężeje, aby poczuć pełnię smaku. Gdy próbowałam mus przy przelewaniu do pucharków pachniał cytryną, miał taki orzeźwiający smak. Rano był o wiele słabszy. 🙂
Porcje: 3
Składniki na mus z jabłek i gruszek bez cukru:
- 4 jabłka
- 1 gruszka
- 5-6 listków melisy cytrynowej
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 3 łyżeczki żelatyny + 2-3 łyżki wody
- 3 łyżki z soku cytryny
- 1 kiwi
- opcjonalnie: cukrowe dekoracje i posypka
Przygotowanie:
- Jabłka i gruszkę umyj i obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kosteczkę. Wrzuć do garnka. Zalej wodą i sokiem z cytryny i wstaw na gaz.
- Melisę umyj i drobno pokrój. Żelatynę w szklance lub miseczce zalej zimną wodą, odstaw do napęcznienia.
- Owoce zagotuj. Duś na średnim ogniu do miękkości, często mieszając. Pod koniec dodaj melisę i wymieszaj. Duś jeszcze z minutkę i zdejmij z ognia.
- Zmiksuj owoce blenderem na gładko. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Przełóż mus owocowy do pucharków lub salaterek. Odstaw do wystudzenia. Gdy będą co najmniej chłodne, wstaw do lodówki na minimum godzinę, a nawet dłużej. Ja zostawiłam na noc, bo robiłam w takiej porze, że nie było już komu zjeść, gdy stężało. I nie wiem, kiedy nabrało swej twardości.
- Tuż przed podaniem obierz kiwi, pokrój w cienkie plastry i udekoruj nim pucharki. Możesz posypać cukrową posypką i cukrowymi ozdobami, jak ja. Gotowe!